Szerző: Hlács Ferenc

2014. július 15. 15:26

Thread: új hálózati szabvány IoT eszközökhöz

Új, az internetre kapcsolósó okoseszközöket összekötő hálózati szabványon dolgozik a Thread Group. A többek között a Nest, a Samsung és az ARM által létrehozott csoport szerint akár már jövőre megjelenhetnek az első, a technológiát használó eszközök.

Egységesítené az egyre szaporodó okoseszközök (IoT - Internet of Things) kommunikációját a Google tulajdonában lévő Nest, a Samsung, az ARM és további nagyvállalatok összefogásából létrejött Thread Group. A jelenleg kapható ilyen termékek nagyon sokféle protokollon keresztül kommunikálnak, ilyen például a ZigBee,  Z-Wave vagy a Bluetooth Smart. Ezek jellemzően csak rövid távon működőképesek, cserébe viszont fogyasztásuk kifejezetten alacsony. Az új platform is ezt a területet veszi célba, ám nem kínál új protokollt, hanem létező szabványokra építve, különböző funkciókat ellátó szoftvereket ad ki, legyen szó a biztonságról, a hálózat működtetéséről vagy éppen az egyes kütyük távoli felébresztéséről.

A Thread az alacsony fogyasztású 6LoWPAN személyi hálózati protokollra, illetve a következő generációs IPv6 internetprotokollra és az IEEE 802.15.4 szabványra épül. Utóbbi már most is számos chipben megtalálható, amelyeket többek között a már említett ZigBee esetében is használnak, így a gyártóknak nem kell majd újfajta lapkákat kifejleszteni, az IPv6 pedig időtállóvá teszi a platformot, miután nem fenyegeti a veszély, hogy elfogynak az IPv4-es IP-címek. A Nest termékeiben például már most megtalálható a Thread korai verziója, sőt a Zigbee-eszközök is egyszerűen, egyetlen szoftverfrissítéssel átállíthatók lehetnek az új rendszerre.

Jelenleg a területen a Bluetooth Smart, azaz az Bluetooth szabvány alacsony fogyasztású változata dominál, hiszen az az okostelefonok zömében eleve megtalálható, ami nagyban megkönnyítheti a gyártók dolgát. A technológiát ennek megfelelően az iOS, az Android és a Windows Phone rendszerek is támogatják - így kérdéses, hogy a vállalatok miért vesződnének egy új szabvány integrálásával, mikor a jelenlegi is kiválóan működik. A Bluetooth hátránya ugyanakkor, hogy nem lehet vele "mesh hálózatokat" létrehozni, amelyek nem függenek egy adott eszközzel fenntartott kapcsolattól - amennyiben a lánc valamelyik tagja csődöt mond, a hálózat más úton zavartalanul továbbműködik.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Thread ezzel szemben támogatja a mesh hálózatokat - noha már a Bluetooth Smart esetében is fontolgatják a funkció beépítését. A Thread Group vezetője, és egyben a Nest marketingcsapatának tagja, Chris Boross szerint azonban nem valószínű, hogy a népszerű szabvány belátható időn belül megteszi ezt a lépést, ráadásul a Bluetooth további hátránya, hogy hatótávolsága is jóval kisebb mint Zigbee vagy a Thread több tíz méteres hatósugara.

Az új platformért felelős csoport a tervek szerint a jövőben a Wi-Fi Allience-hez hasonlóan bevizsgálja majd azokat a termékeket, amelyeken gyártóik fel kívánják tüntetni a szabvány logóját és csak a jóváhagyott készülékeken engedélyezi azt. A verseny szoros ezen a területen és a Thread számára egyelőre a mögötte álló nagyvállalatok sem jelentenek garanciát, hiszen a cégek sokszor csak kísérleti jelleggel fektetnek új technológiákba, és amíg az nem bizonyít, nem kezdik alkalmazni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról