Szerző: Gálffy Csaba

2014. július 15. 10:52

Az iskolák felvásárolták a Dell Chromebookjait

Képtelen megbirkózni a kereslettel, ezért ideiglenesen levette online boltjából a Chromebook 11-et a Dell. A Chrome OS-t futtató gép a tesztek szerint rendkívül jól sikerült, jelenleg a legjobb Chromebooknak számít a piacon - egy ideig azonban csak oktatási intézmények és viszonteladók kapnak belőle.

Képtelen készleten tartani Chromebookját a Dell, ezért inkább levette online boltjából a terméket és leállítja közvetlen értékesítését. A Chrome OS-t futtató, 11 hüvelykes kijelzővel szerelt laptopot hét hónappal ezelőtt, decemberben jelentette be a Dell, az iskolakezdési szezon közeledtével azonban olyan kereslet keletkezett, amelyet a cég egyelőre nehezen tud kielégíteni. Ez persze nem meglepő, a Dell eredeti bejelentésében is kifejezetten oktatási célokra pozicionálta a Chromebook 11-et. A lépés úgy tűnik működik, az iskolák olyan hatalmas tételben adtak le megrendelést a gépre, hogy a  közvetlen online értékesítést a cég inkább felfüggesztette, amíg az intézmények igényeit ki tudja a cég elégíteni.

"Az erős keresletnek betudhatóan a Dell Chromebook 11 nem rendelhető a Dell.com oldaláról jelenleg. A notebook továbbra is elérhető oktatási partnereink számára és viszonteladóinkon keresztül" - írta a Dell szóvivője az amerikai Computerworld.com kérdésére. A cég szerint a laptop hamarosan visszakerülhet az online boltba, ennek várható időpontjáról azonban a Dell egyelőre nem tud nyilatkozni.

Az iskolák haraptak rá

A Google Chrome OS egyébként elképesztően sikeres az amerikai oktatásban, egy 2013 decemberi felmérés szerint e piacnak mintegy 20 százalékát szerezte meg a böngészőre épülő rendszer. Míg vállalatoknál és közintézményekben a Chrome OS részesedése gyakorlatilag nulla, a konzumer szegmensben és az oktatásban igen élénk az érdeklődés. Emiatt egyébként leginkább a Microsoft feje fájhat, a közoktatásban használt tabletek és notebookok piacán a Windows részesedése egyetlen év alatt 47,5 százalékról 28 százalékra zuhant, miközben a Chrome OS 1 százalékról 19-re emelkedett. De nem csak az iskolák rajonganak a Chromebookokért, az NPD Research kutatása szerint az idén az Egyesült Államokban kiskereskedelmi forgalomba került notebookok 35 százaléka volt Chromebook - ami egészen elképesztő számot jelent.

(forrás: WSJ)

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Chrome OS sikere ezen a piacon nem véletlen, a rendszer igen alacsony hardverkövetelményei miatt a Chromebookok nagyon olcsón, még a tableteknél is lényegesen olcsóbban megvásárolhatóak, a hardvereket pedig sok gyártó kifejezetten a kemény igénybevételhez tervezte (megerősített zsanérok, kopásálló borítás, gumírozott keretek). Szempont az is, hogy a rendszer a Google-féle menedzsmentfelületről pofonegyszerűen kezelhető, a Chromebookok pedig ebben a környezetben tulajdonképp stateless vékonykliensként üzemelnek, amelyet óra elején a diákok egyszerűen felkapnak, bejelentkeznek és már használják is.

A Dell Chromebook 11 egyébként a Chrome OS-t futtató gépek mezőnyében kimagasló ajánlat, a The Verge összehasonlító tesztjében például egyértelmű győztesnek hirdette ki, a kellemes formaterv, a 4 gigabájt RAM és az Intel Core processzor, a jó kijelző-billentyűzet-touchpad, valamint a ragyogó akkus üzemidő emeli ki a versenytársak közül. A többi gyártó terméke jellemzően valamely ponton elcsúszik, vagy a vérszegény ARM processzor, vagy a gyenge építési minőség, vagy a szerény akkus üzemidő buktatja meg a gépet. A Dell ráadásul igen jó árat is szabott a géphez, a 300 dolláros amerikai (nettó) ár nem magaslik ki a mezőnyből.

 

A HWSW szerint a Chrome OS

Az ASUS Chrome OS-es termékeit a HWSW is tesztelte májusban, ennek kapcsán a rendszerről is sommás véleményt is mondtunk: Chrome OS nagyon jól használható, pehelykönnyű rendszer. Rendkívül egyszerűen működik, fennakadások nélkül, gyorsan teszi a dolgát, egész egyszerűen öröm dolgozni vele, és lehetetlen elrontani. De sajnos nem teljes értékű eszköz, még kifogástalan internetes kapcsolattal sem képes megfelelni az alapvető felhasználói elvárásoknak, egyetlen PC-nek ne ezt válasszuk, néha kényszerűségből át kell majd ülnünk egy más rendszert futtató géphez.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról