:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. július 14. 10:58

Már gyártja az Apple-lapkákat a TSMC

Megkezdte az Apple processzorok sorozatgyártását a TSMC - jelenti a Wall Street Journal iparági forrásokra hivatkozva. Az információk szerint az Apple exkluzív hozzáférést kapott a tajvaniak 20 nanométeres eljárásához, a következő iPhone-ban várt A8 lapka már ezen készülhet.

Elkezdte teljesíteni az Apple processzorokra vonatkozó megrendeléseket a TSMC - jelenti a Wall Street Journal. A kaliforniai vállalat hosszú ideig kizárólag a Samsunggal gyártatta az iPhone-okban és iPadekben dolgozó alkalmazásprocesszorokat, idén azonban már a dél-koreaiak mellett a tajvani cég is beszállító lesz. A gazdasági lap értesülései szerint a TSMC-nél beindult a processzorok sorozatgyártása, az első szállítmányt a napokban vette át az Apple.

A nem hivatalos információk szerint a lapkák már az új, 20 nanométeres eljárással készültek. Az iparági pletykák szerint a TSMC-Apple megállapodás a kaliforniaiaknak kizárólagos hozzáférést ad egy időre ehhez a technológiához, a TSMC más partnerei (köztük a Qualcomm) csak jövőre, 2015-re tudnak kijönni 20 nanométeres lapkáikkal. A TSMC-Apple tárgyalásokat teljes homály övezi, így nem tudni, hogy a tajvaniak az exkluzivitást az Apple elcsábítására vetették be vagy az Apple követelte (és fizette) meg a preferenciális hozzáférést.

Apple A7 - az utolsó koreai gyártmány?

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Egyelőre nem világos, hogy a Samsung és a TSMC között hogyan oszlik meg a gyártás, a két cégre különböző processzorokat bízott-e az Apple, vagy ugyanazt vásárolja két forrásból. Tény azonban, hogy a mobilprocesszorokat immár nem egyetlen forrásból vásárolja az Apple, ami hosszabb távon csökkenti a gyártás kockázatát és esetleg árban is versenyeztetni tudja a két szereplőt a cég.

Hosszú szakítás

A Samsung sok tekintetben az Apple sikerei mögött álló beszállító volt, a cég gyártotta az elképesztően sikeres iPod termékcsaládba szánt flash lapkák egy részét, valamint a kaliforniaiak változatos termékeibe szánt processzorokat, kijelzőket, memóriákat, flash-modulokat. A két cég igen gyümölcsöző kapcsolata igen emlékezetes módon, 2011-ben szakadt meg, amikor az Apple számos pert indított a dél-koreaiak telefonjai (majd tabletjei) kapcsán, "szolgai másolással" vádolva a Samsungot.

A processzorgyártás azonban igen hosszú átfutási idővel rendelkező iparág, az Apple hiába határozhatta már akkor el, hogy a Samsung helyett-mellett új beszállítókra fog alapozni. Egy-egy processzor tervezése, a gyártási eljáráshoz való adaptálása, a tesztgyártás megkezdése, majd a teljes folyamat finomhangolása évekbe telik - különösen az Apple egyedi tervezésű lapkái esetében. Emiatt valószínűleg a Samsung eljárásához készült alkalmazásprocesszorok gyártását az Apple már nem is hozta át a TSMC-hez, a szakítás után tervezett lapkák azonban már készülhetnek a tajvaniaknál.

Nagy, nagyobb, legnagyobb?

A TSMC a legnagyobb szerződéses chipgyártó vállalat, az Apple-féle megállapodás azonban még ebben a méretben is jelentős bevételnövekedést jelent. Az elemzők szerint idén a TSMC éves forgalmának mintegy 10 százalékát adja az Apple, jövőre, az első teljes évben pedig ez az arány akár meg is duplázódhat. A cég 2013-ban 20 milliárd dolláros bevételt jelentett, ez 18 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Hamarosan jön a 20 nanométer, de a vevők egy része a régit használja.

Az Apple-TSMC összeborulással jelentősen megerősödik a tajvani eredetű chipgyártó, amely fokozatosan az Intel legnagyobb ellenfelévé vált a szilíciummegmunkálásban. Míg az Intel szinte kizárólag saját processzorait készíti modern gyártósorain, a TSMC kizárólag bérmunkákkal foglalkozik, külső megrendelők által tervezett processzorokat gyárt. A TSMC gyártja többek között az összes Qualcomm és NVIDIA lapka mellett az AMD, a MediaTek, a Marvell vagy a Broadcom számos processzorát is, de még az Intel is gyártat korlátozott mennyiségű Atom processzort a tajvaniakkal.

Az Apple-TSMC partneri viszony a szélesebb félvezetőipar számára is fontos mérföldkő lehet. A TSMC eddigi partnerei ugyanis húzódoznak attól, hogy megfizessék az újabb gyártástechnológiák magasabb költségeit, a cég bevételeinek jelentős része kifejezetten elavult eljárásokból származik. Az Apple belépésével azonban olyan partnerre tett szert a tajvani cég, amely szeret élenjáró technológiákba fektetni és akár finanszírozásban is tud segítséget nyújtani. Az Apple korábban aktívan használta hatalmas készpénzállományát arra,  hogy segítsen a beszállítók beruházásaiban, egy ilyen ajánlatot jó eséllyel a TSMC is kaphatott. A közvetlen pénzügyi kooperáción túl a tajvaniak számára az óriási darabszám is nagyon fontos tényező: a félvezetőgyártás alfája és ómegája a méretgazdaságosság, a TSMC most évi sok tízmillió új processzoron oszthatja szét a gyártósorok elképesztő költségeit.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.