:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. július 7. 09:12

A vártnál kisebb ütemben nő idén az IT-piac

Frissítette 2014-es IT-piaci előrejelzését a Gartner, a piacelemző- és tanácsadócég szerint idén 2,1 százalékkal növekedik majd a globális informatikai piac, ami elmarad a korábban várt 3,2 százalékos bővüléstől. Ennek fő oka, hogy a személyi eszközök, az adatközponti berendezések és az informatikai szolgáltatások szegmense nem tudja hozni az előrejelzett növekedést.

Személyi eszközök, adatközpontok

A Gartnernél úgy látják, a személyi informatikai eszközök (PC-k, telefonok, tabletek és nyomtatók) piaca 685 milliárd dollárt tesz ki 2014-ben, ami csak 1,2 százalékos bővülést jelent tavalyhoz képest. A korábban vártnál kisebb ütemű bővülés legfontosabb okaként azt jelöli meg az elemzőcég, hogy a fejlett országokban telítődik a tabletek piaca (az USA-ban például a háztartásokra vetített penetráció már 50 százalékos), a kevéssé gazdag régiókban pedig inkább az olcsóbb modellek a keresettek. Ez összességében lehúzza az eladott tabletek átlagos árát és így a piacot is.

Az adatközponti berendezések közül elsősorban a külső lemezes tárolók azok, amelyek felelőssé tehetők a piac vártnál kisebb bővüléséért. Itt több olyan trend figyelhető meg, amelyekről már az első negyedéves tárolópiaci adatok bemutatásakor is esett szó: egyfelől a felhasználóknál korábban nagy kihasználatlan tárolókapacitás halmozódott fel, amelyet büdzsészűkében be tudnak vetni, másrészt a piaci kereslet erőteljesen eltolódik a csúcskategóriás tárolók felől az alsóbb kategóriás modellek irányába. Szintén jellemző a tárolópiacra, hogy a vállalatok a hirtelen felmerülő adattárolási igényeket berendezésvásárlás helyett cloudszolgáltatásokkal oldják meg.

A szerverpiac sem hozza a korábban várt növekedést bevételben, ahogy az ügyfelek a drágább RISC/UNIX rendszerekről erőteljesen az iparági szabványos megoldások felé fordulnak. Az x86-os gépek erőteljes terjedésére válaszul pedig a RISC/UNIX rendszerek szállítóinak is reagálniuk kell, ebben a szegmensben is csökkennek az árak, ami negatív hatással van a piac bevételalapú bővülésére. Ezt pedig nem tudják még ellensúlyozni a hyper-scale kategóriás gépek. A Gartner szerint az adatközponti berendezések piaca idén 140 milliárd dollár lesz, ami mindössze 0,4 százalékos növekedés 2013-mal összehasonlítva.

Szolgáltatások, szoftverek

Az IT-szolgáltatások piacán 967 milliárd dolláros bevételt vár a Gartner 2014-ben, ami 3,8 százalékos növekedést jelent 2013-mal összehasonlítva. A cloudszolgáltatások bővülését fékezi az őrült árverseny, másrészt ezek a szolgáltatások a hagyományos vállalati adatközponti szolgáltatásokat kannibalizálják (pl. outsourcing). A Gartner úgy látja, a bizonytalan gazdasági környezet közepette a felhasználók inkább a rövidebb megtérülésű projektekben bíznak, kerülik a kockázatokat, ami a nagy szabású adatközponti projekteket fékezi.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az IT-szolgáltatások legnagyobb szegmensét a távközlés teszi ki, ez a piac 0,7 százalékkal 1635 milliárd dollárra növekedik az idén. A hanghívások terén folyamatos a bevételek csökkenése, mivel a felhasználók egyre kevéssé vesznek igénybe ilyen szolgáltatásokat, de ezt ellensúlyozni tudják a (mobil) adatszolgáltatások.

A Gartner által vizsgált szegmensek közül a vállalati szoftvereké mutatja idén a legnagyobb bővülést, 6,9 százalékost. A cég szerint az infrastruktúraszoftverek terén a vártnál nagyobb lesz a bővülés, ami ellensúlyozza az alkalmazásokból származó bevétel vártnál kisebb növekedését. Az infrastruktúra területén kiemelt figyelmet kapnak idén az adatbázisok, ahogy beindulnak a "big data" projektek, valamint a digitalizációs erőfeszítések. Az alkalmazások vártnál kisebb bővülése az irodai szoftvereknek és digitális tartalomfejlesztő alkalmazásoknak (content creation) tudható be, amelyek eladásai szorosan összefonódnak a PC-eladásokkal. Másfelől a megváltozó üzleti modellek ezen szoftverek egy részét a szolgáltatás kategóriába viszik át - jó példa erre akár az Office, akár az Adobe termékei, amelyeket előfizetéses konstrukcióban, szolgáltatásként lehet megvenni.

2015-től újra jobb lesz

A Gartner összesen 3749 milliárd dollárra várja a 2014-es informatikai piacot, ami 2,1 százalékos bővülést jelent 2013-hoz képest. "Az erősödő verseny által generált árnyomás, a termékek differenciálódásának hiánya és a valóban használható alternatívák terjedése egyaránt visszafogja az IT-költések rövid távú növekedését" - mondja Richard Gordon, a Gartner egyik alelnöke. "Mindazonáltal 2015 és 2018 között vissza fogunk térni a 'normális' növekedéshez, ahogy az árazási és beszerzési stílusok új egyensúlyi pontra kerülnek. Az IT fejlődésének harmadik szakaszába lép, a technológia és a folyamatok helyett a digitalizáció által létrehozott új üzleti modellek kerülnek a középpontba."

A vállalat 2015-re 5,8 százalékos bővülést vár a személyi eszközök piacán, 2,9 százalékot az adatközpontokban, 7,3 százalékot a vállalati szoftverek területén. Az IT-szolgáltatások forgalma 4 százalékkal bővülhet jövőre, a telekommunikációs szolgáltatásoké pedig 2 százalékkal, amennyiben valóra válnak a Gartner jóslatai.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.