Szerző: Gálffy Csaba

2014. július 4. 12:30

Háromsávos Wi-Fi-t hoz a Qualcomm

Tetszőleges sebesség, tetszőleges távolság - a Wilocity felvásárlásával teljessé vált a Qualcomm vezetéknélküli portfóliója. A bevásárlással a cég megszerezte a 60 GHz-en működő, néhány méteres hatótávolsággal sok gigabites átvitelt biztosító új technológiát.

Felvásárolta a WiGig technológia fejlesztőjét, a Wilocity-t a Qualcomm - jelentette be a cég és rögtön közölte az integráció hatását a terméktervre is. A WiGig (más néven 802.11ad) szabvány hamarosan a Qualcomm Atheros Wi-Fi lapkáiban és a Snapdragon okostelefonos rendszerchipekben is megjelenik, a gyártó 2015 első felére jósolja a piaci rajtot. A hányatott sorsú szabvány kálváriája ezzel véget ér, jövőre megkezdi menetelését a WiGig.

Nagy sebesség, rövid táv

A Wilocity tavaly, a CES-en (Consumer Electronics Show) mutatta be WiGig névre keresztelt technógiáját, amellyel nagysebességű, rövid hatótávolságú adatátvitel érhető el. A WiGig első körben noteszgépekben és dokkolókban mutatkozott be, az átviteli sebesség ugyanis elég magas ahhoz, hogy a kijelzőt és a perifériákat is meg tudja egyszerre hajtani. A WiGig hátránya, hogy a használt 60 gigahertzes frekvenciatartomány könnyen blokkolható, az ilyen hullámhosszú sugárzás nem képes például falakon áthatolni, így jellemzően szobán belül, pár méteres átvitel valósítható meg vele.

A legelső iteráció maximális átviteli sebessége 4,6 gigabit másodpercenként, a szabvány maximuma pedig (amit várhatóan a második generáció el is ér) 7 gigabit. A megoldás már megvásárolható kész, piaci termékben is, a Dell például egyes noteszgépeiben és dokkolóállomásaiban használja is a technológiát: a dokkoló és a gép összekötésére nem szükség fizikai csatlakozó, elegendő a WiGig.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Qualcomm-Wilocity összeborulás logikus, a WiGig/802.11ad integrációval az amerikai lapkagyártó már szépen skálázódó vezetéknélküli megoldással rendelkezik. Rövid, néhány méteres távolságra ott az új technológia, közepes távolságra (néhány méter-néhány tíz méter) használható a 802.11ac-s Wi-Fi, ennél hosszabbra pedig a (szintén házon belül fejlesztett) LTE és 3G alkalmas. Ezzel a cég meg tudja valósítani a skálázódó hozzáférést, vagyis minél közelebb kerülünk az access pointhoz/adótoronyhoz, annál nagyobb sávszélességű szabványra kapcsolhat az elérés.

A Wilocity-t egyébként az Intel Centrinón dolgozó néhány mérnök alapította, Izraelben. A cégben korai befektető volt a Qualcomm is 2008 óta viszonylag szoros az együttműködés a két vállalat között. Most, hogy a Wilocity gyakorlatilag befejezte a fejlesztést, logikus lépés a felvásárlás, ezzel a fejlesztő mérnökök elnyerik pénzügyi jutalmukat, a Qualcomm pedig hozzájut a befektetésével megvalósult technológiához, az üzleti kockázatok nélkül. Ez a modell egyébként széles körben elterjedt, a nagyobb amerikai cégek rendszeresen választanak le/hoznak létre különálló cégben fejlesztéseket, amelyeket felvásárolnak, ha a termék elkészült. Egy korábbi példa a modellre a Cisco-Insieme összeborulás.

Terméktervbe integrálva

A Qualcomm a felvásárlás nyomán bejelentette, hogy hamarosan háromsávos lapkákat dob piacra, amelyek kombinálják az Atheros Wi-Fi és a Wilocity WiGig megoldását, így a 2,4 GHz-es, 5 GHz-es és 60 GHz-es frekvenciatartományokban végez adatátvitelt. Az első ilyen lapka a Snapdragon 810 lesz, ez várhatóan 2015 első felében kerül piacra - jó eséllyel ez hajtja majd az androidos csúcsmodellek következő generációját.

A Wilocity azonban különálló, diszkrét lapkát is fejlesztett, a 4,6 gigabites sebességet tudó, rendszerchiphez párosítható modul még idén a gyártók rendelkezésére áll. A diszkrét lapkák némileg magasabb fogyasztással rendelkeznek, ezért jellemzően ezeket tabletekben és phabletekben használják, az ilyen, 802.11ad-kompatibilis eszközök akár már a karácsonyi szezonban elérhetőek lehetnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról