Szerző: Gálffy Csaba

2014. július 1. 14:57

Érkezik a szerveroldali Dart

Szerveroldalon, a Google saját felhős infrastruktúráján is futtathatunk hamarosan Dartban írt alkalmazásokat - jelentette be a vállalat a fejlesztői konferenciáján. Első körben a JavaScript kiváltására született nyelvnek komoly ambíciói vannak, a Google nagymenőt faragna a saját kezdeményezéséből.

Szinte minden prezentációra jutott egy-két komolyabb bejelentés a Google fejlesztői konferenciáján, az I/O-n. Az egyik fejlesztői szekcióban jelentették be például a cég képviselői, hogy a Dart nyelvben írt alkalmazások hamarosan a Google-féle platformszolgáltatáson, az App Engine-en is futtathatóak lesznek, így a kliensoldal után a szerveres oldalon is megoldott lesz az ilyen appok használata.

Az App Engine-es implementáció egyelőre zárt béta állapotban érhető el, a fejlesztői közösség még teszt formájában sem érheti el. Ha valaki mégis tesztelni szeretné a felhőben futó Dartot, akkor a cég a Compute Engine-en futó menedzselt virtuális gépeket ajánlja, ezekre telepíthető Docker konténeres Dart VM, amely már tud futtatni Dartban írt webes appokat.

A Dart fejlesztésének kezdetén kimondott cél volt, hogy a nyelv legyen általános célú, vagyis nem egy specifikus területre fókuszál, hanem mindenféle platformon minden számítási feladatra alkalmas legyen. Első körben a cél a JavaScript leváltása volt a böngészőben futó kód tekintetében, a kezdeményezés mögött álló Google ambíciói azonban ennél jóval messzebb mutatnak. Ennek megfelelően fejleszti a Google a Darthoz készülő integrált fejlesztői környezetet, a Dart Editort, és ilyen fókusszal születnek a Darthoz írt könyvtárak is.

40:30
 

Google I/O 2014 - Connecting Cloud and Web: Deploying end-to-end apps with Dart

Még több videó

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szerveroldali Dart bizonyos fokig a node.js versenytársa lehet. A "nagy ellenfél" JavaScript ugyanis már korábban át tudta ugrani a kliens-szerver kerítést, ma már komoly szolgáltatások mögött fut node.js-en JavaScript a szerveroldalon is. A Dart számára természetesen ugyanígy nyitott a lehetőség, hogy a böngészős piac után a szerveroldalon is kihívóvá váljon.

Hamarosan a Chrome-ban?

A Dart 1.1-es verzióját januárban jelentette be a Google, az új kiadás jelentős sebességnövekedést és számos új funkciót hozott. A nyelv terjedését egyelőre az fékezi, hogy natívan még a Google saját böngészője, a Chrome sem támogatja, futtatni így csak a dedikált Dart VM-en, vagy Dart-to-JS fordítás után lehet az alkalmazásokat. A Google a várakozásokkal ellentétben most sem árulta el, hogy a Dart VM mikortól lesz része a Chrome böngészőnek, a cég képviselői csak annyit mondtak, hogy "hamarosan lesz ezzel kapcsolatos bejelentés".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról