Szerző: Koi Tamás

2014. július 1. 10:59

A Vodafone nyerte a roaming-árharcot

Mától jelentősen olcsóbban lehet telefonálni, illetve internetezni mobiltelefonon az Európai Unió tagországaiban, a legnagyobb mértékeben a mobilnet-használat költségei zuhantak a nemzetközösség tagállamain belül működő operátoroknál. A tudatosabb vásárlók ugyanakkor még tovább csökkenthetik költségeiket különféle tarifaopciók megrendelésével.

Ma immár sokadik alkalommal csökkentek a külföldi mobilhasználat költségei az Európai Unión belül, köszönhetően egy, a nemzetközösség összes tagállamában működő mobilszolgáltatóra kiterjedő rendeletnek. Az Unió idestova 7 éve hatósági árazással próbál gátat szabni a korábban  kifejezetten horrorisztikus áraknak, a roamingdíjakkal folytatott harc végül jövőre a szabályozók totális győzelmével érhet véget. Addig is jó tudni, hogy külföldi utazás során sok esetben még a hatósági áraknál is olcsóbban használható a mobiltelefon, megfelelő tarifaopciót választva.

Bátrabb előfizetők

A három hazai szolgáltató közül mindegyik kínál különféle kiegészítő tarifákat, melyekkel a külföldi - így elsősorban az EU-n belüli - mobilhasználat költségeit csökkenthetik az előfizetők. A statisztikák egyébként azt mutatják, hogy erre komoly igény, illetve szükség is van: a Telenor Magyarország által végzett felmérés szerint az évente legalább egy alkalommal külföldre utazók esetében 10-ből 8 előfizető ma már használ valamilyen hang- és/vagy adatalapú roamingszolgáltatást. Az okostelefonok rohamos terjedésével pedig egyre nehezebb lemondani a belföldön megszokott és használt szolgáltatásokról, nem beszélve arról, hogy akadnak olyan, mobil adatforgalmat igénylő alkalmazások, melyek kifejezetten hasznosak lehetnek külföldi utazás során (ilyen lehet a térkép, vagy útvonaltervező app, de akár a tolmácsprogram is).

A három operátor közt idén egyedül a Telenor készített teljesen új roaming opciókat, melyek közt választható olyan, mellyel csak a hívások költsége csökkenthető külföldön, olyan, amivel az adatroaming lehet olcsóbb, illetve elérhető ezek kombinációja is. A szolgáltató ezeket rendre Roaming Napijegynek, Netroaming Napijegynek, illetve EU Duo Napijegynek nevezi - az opciók elérhetők hetijegyes formában is, értelemszerűen nagyobb perc- és adatkerettel, drágábban. A legolcsóbb napijegy (Roaming Napijegy) ára 990 Ft, a legdrágább konstrukció (EU DUO Hetijegy) 4990 forintba kerül. Az opciókban foglalt adatforgalmi keret 50-től 100 MB-ig terjed, amit ki lehet egészíteni újabb 50 és 100 MB-os keret megvásárlásával.

Hasonló, napi- és hetijegyes formában kínál roaming opciókat a Magyar Telekom, mely a több éve létező, kizárólag roaming adatkeretet tartalmazó Travel&Surf opciók mellé nemrég bevezette a beszéd- és adatkedvezményt is integráló Travel&Talk Pluszt. Az összesen négy változatban elérhető tarifaopciók közül három napijegy, a legolcsóbb 690 forintba, a legdrágább 6990 forintba kerül, a bennük foglalt adatforgalom 10-250 MB-ig terjed. A keret kiegészítésére, megújítására adott perióduson belül nincs lehetőség.

Már nem csak az EU a terep

A Telekomnál újdonság, hogy a Travel&Surf, illetve Travel&Talk Plusz opciók immár nem csak az Európai Unió tagországain belül, hanem a világ közel 100 országában - köztük az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kínában, Tajvanon és Japánban - használhatók a költségek csökkentésére. Ez az üzletpolitika valóságos üdítő színfolt a mezőnyben, különösen azt figyelembe véve, hogy európai roaming árának letörését követően az 1-es zónától eltérő országokban a roamingtarifák szinte egyáltalán nem változtak, sőt, kis mértékben még nőttek is, ezzel hatalmas kontrasztot teremtve az EU-n belüli és EU-n kívüli roamingköltségek közt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A három hazai operátor közül a legkedvezőbb konstrukciójú roamingopciót vitán felül a Vodafone Magyarország kínálja. Ez az Európa Napijegy, mely nem csak az árképzést tekintve kedvez a szolgáltató előfizetőinek, hanem ez az opció kínálja a legkönnyebben áttekinthető feltételeket is. Az Európa Napijegy működése pofonegyszerű: az ügyfél napi 990 forintért az 1-es zónán belül belföldi percdíjakkal indíthat hívást és küldhet SMS-t, a hívásfogadásért nem kell fizetnie, illetve az opció érvényességi ideje alatt a hazai adatkeretének a terhére internetezhet mobiltelefonján.

Az Európa Napijegy régebbi konstrukció a Vodafone kínálatában, idén azonban az előfizetők számára kedvezően változtak a feltételei, így a korábbi, napi 100 MB-os adatforgalmi limitet eltörölte a szolgáltató, a hazai limitig forgalmazhatunk külföldön is. Emellett fontos szempont, hogy a korlátlan beszédperceket és SMS-eket kínáló tarifákra előfizető ügyfelek külföldön is korlátlanul beszélhetnek és korlátlan mennyiségű SMS-t küldhetnek az Európa Napijegy érvényességi ideje alatt.


HWSW-grafika

Mától ugyanakkor azoknak is automatikusan kevesebbe kerül a mobilhasználat az EU-n belül, akik nem veszik igénybe egyik fenti tarifaopciót sem. A hatályban lévő roamingrendelet értelmében egy percnyi hívás kimenő irányba bruttó 74,4 forintra, egy percnyi fogadott hívás bruttó 19,58 forintra, egy roaming SMS ára pedig 23,5 forintra csökkent. A leglátványosabban az adatforgalmazás költségei mérséklődtek, mától 1 megabájtnyi mobil adatforgalomért az EU-n belül 78,3 forintot kell fizetni (egy nappal korábban a tarifa ennél közel 100 forinttal magasabb volt).

Jövőre vége

A szabályozási keret egyébként ezzel nem merült ki, bár egy tavalyelőtt belebegtetett konstrukció, a roaming szétválasztás nem bizonyult átütő sikernek. Ezen rendszer értelmében az uniós állampolgár külföldi utazása során maga választhatott volna roamingpartnert, adott esetben kedvezőbb áron, mint amit a honos szolgáltatója kínál neki. A rendszer bevezetése kapcsán felmerülő költségtöbblet ugyanakkor eleve kérdésessé tette ennek az üzleti modellnek a hatékonyságát, melynek az utolsó szöget végül pont az Európai Bizottság új, "Behálózott kontinens" elnevezésű távközlési reformcsomagja verte be a koporsóba.

Az előző Európai Parlament által elsöprő többséggel április elején megszavazott reformcsomag jövő karácsonytól teljesen megszüntetné a roaming intézményét az uniós határokon belül, vagyis a szolgáltatók jövő év végétől nem kérhetnek felárat az EU-n belüli mobilhasználatért (a döntés a percdíjakra és az adatforgalomra egyaránt vonatkozik). Addig is az idén júliustól élő új hatósági tarifák maradnak majd hatályban, vagyis jövő nyáron az eddig megszokottól ellentétben várhatóan nem csökken tovább az EU-n belüli mobilhasználat költsége, csak hogy év végén teljesen megszűnjön.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról