Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 30. 15:47

Már úton vannak az első Blackphone készülékek

Hamarosan megérkeznek az első tulajdonosokhoz a biztonságközpontú Blackphone okostelefonok. A készülékben korántsem mai hardver dolgozik, az adatok és a kommunikáció biztonságáról és anonimitásáról azonban csaknem 900 dollár értékű biztonsági szolgáltatás és számos extra funkció gondoskodik.

Megkezdődött a biztonságközpontú Blackphone okostelefonok kiszállítása. Az idén januárban bejelentett készülék a titkosítási szolgáltatást nyújtó Silent Circle és a spanyol Geeksphone által közösen létrehozott SGP Technologies terméke. Az eszköz minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet a biztonságos, privát kommunikációra és a felhasználói adatok kockázatmentes tárolására, így erősségei inkább szoftveresen mutatkoznak meg mintsem a hardver oldaláról. A Blackphone-ban található vas ugyanis leginkább a tavaly előtti modelleket idézi, ez azonban elég arra, hogy zökkenőmentesen lássa el a feladatát. Erről az Ars Technica személyesen is meggyőződhetett, a lap munkatársai egy gyártás előtti példányt próbálhattak ki.

Példátlan biztonság, öregedő hardveren

A Blackphone 4,7 hüvelykes 1280x720 pixeles felbontású IPS kijelzőt kapott, illetve 1 gigabájt RAM-ot és egy négymagos 2 gigahertzes Tegra 4i processzort. Az elnevezés itt senkit ne tévesszen meg, a chip esetében valójában gyakorlatilag egy LTE-modemmel ellátott, továbbfejlesztett Tegra 3-ról van szó, ami műszaki szempontból nem rokon a Cortex-A15-ös magokat használó Tegra 4-gyel - előnye viszont a jóval alacsonyabb fogyasztás. A belső tárhely 16 gigabájt, ez microSD-kártyával tovább bővíthető, a telefon emellett LTE-képes is. A hátlapi kamera 8, az előlapi kamera 5 megapxiles, ami nagyjából átlagosnak mondható, az akkumulátor kapacitása pedig 2000 mAh. Az okostelefon kártyafüggetlenül 629 dollárba kerül, ez több idei csúcsmodellel is egy szintre helyezi a készüléket, a kétéves hardver ellenére - persze ebben az esetben nem is a hardverért fizetünk, az ár jórészt a társuló biztonsági szolgáltatásokból tevődik össze.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az operációs rendszer az Android 4.4 KitKat egy átalakított forkja, amely PrivOS névre hallgat. A felület alig különbözik a hagyományos gyári Android rendszerétől, így a kezelés senkinek nem jelent majd újdonságot aki kicsit is otthonosan mozog a platformon. Szokatlan lehet viszont, hogy teljes egészében hiányoznak a Google szolgáltatásai, beleértve a Gmail és Chrome alkalmazásokat - sőt a Play Store-t is. Harmadik felek alkalmazásboltjai - mint például az Amazon Appstore - ugyanakkor letölthetők, de APK fájlból is telepíthetünk appokat, noha ebben az esetben előfordulhatnak kompatibilitási problémák.

A PrivOS egyik nagy erőssége - amit az alap Android rendszerből sokan hiányolnak, egyes főzött ROM-okban azonban már találkozhattunk vele - hogy alkalmazások szintjén szabályozhatók az egyes alkalmazásengedélyek, így például megszabható, hogy egy adott app hozzáférhessen például a fényképekhez, de a földrajzi pozícióhoz és a kapcsolatokhoz már nem. A telefonon emellett minden titkosítható, amellett hogy PIN-t adunk meg a készülék feloldására külön kóddal zárhatjuk le a memóriakártyán tárolt adatokat, de akár a névjegyzéket is.

Értékes biztonsági szolgáltatások

Mindezek mellett a gyártó mintegy 879 dollár értékű biztonsági szoftvert kínál előre telepítve az okosteleofonon. A Blackphone felhasználók kétéves Silent Circle csomagot kapnak, amellyel titkosított hang- és videohívásokat, illetve szöveges üzenetváltást bonyolíthatnak, továbbá három darab "Friend and Family" előfizetés is jár az eszközhöz, amellyel a családtagok vagy ismerősök saját telefonjukra is telepíthetik a szolgáltatást és biztonságosan kommunikálhatnak egymással. Az okostelefonnal ugyancsak két évig díjmentesen vehető igénybe a Disconnect VPN szolgáltatás is, havi 1 gigabájtos adatforgalommal és két évig lesz ingyenesen használható a SpiderOak biztonságos online tárhely is, 5 gigabájtos kerettel. Ezeken felül több egyéb előre telepített biztonsági alkalmazás is kerül az eszközre, sőt annak böngészője is a már említett Disconnect képességeire támaszkodik, így a rajta keresztül zajló online tevékenység teljesen anonim.

Az okostelefon esetében felhasználói élmény valamivel bevallottan nehézkesebb mint a hagyományos Androidnál, a fő lépéseken azonban egy beépített varázsló viszi végig az embert az első bekapcsoláskor, így komolyabb nehézségekre sem érdemes számítani. A Blackphone elsőre könnyen túlárazottnak tűnhet, hiszen az idősödő hardver mellett még a Play Store és a Google ökoszisztéma is hiányzik - érdemes azonban észben tartani, hogy utóbbi ebben az esetben nem hiba, hanem tudatos döntés. Az első Blackphone-ok hamarosan megérkeznek a korai előrendelőkhöz, nem sokkal azután pedig online is megvásárolhatók lesznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról