Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 27. 14:36

Már a küszöbön vannak az Android Weart futtató okosórák

Már előrendelhetők az LG és a Samsung legújabb Android Weart futtató okosórái és még a nyáron a Motorola régóta várt, kerek kijelzős Moto 360 készüléke is a boltokba kerül. A Google viselhető elektronikával kapcsolatos víziója sokkal jobb esélyeket tartogathat a terület számára, mint a gyártók eddigi tapogatózásai.

A Google I/O-n a viselhető készülékeket célzó Android Wear platform bejelentésével nemcsak hogy több, régóta várt okosórát lepleztek le, de azok közül kettő, az LG G Watch és a Samsung Gear Live már előrendelhető a vállalat online boltjából - a legjobban várt modellről, azaz Motorola Moto 360 névre hallgató kerek kijelzős okosórájáról azonban még mindig keveset tudni.

LG G Watch: nem bonyolították túl

Az LG megoldása külsőre vélhetően senkit nem hoz majd különösebben lázba, miután egy egyszerű fekete (vagy ízlés szerint fehér) téglalap alakú eszközről van szó, gumiból készült, szerencsére cserélhető, szabványos 22 milliméter széles szíjjal. A kütyü 1,65 hüvelykes Gorilla Glass 3 borítású kijelzője négyzet alakú, felbontása 280x280 pixel és vaskos keret veszi körbe. Akik a helyszínen kézbe fogták a kütyüt kissé ormótlan kivitelről számoltak be, ugyanakkor pozitívum, hogy a ház oldalsó kerete rozsdamentes acélból készült, fizikai gombot pedig egyáltalán nem találunk rajta. A hátlap viszont már polikarbonát, hogy lehetővé tegye a vezeték nélküli töltést, amihez egy külön állomás is tartozik majd az órához - de az sincs kizárva hogy hagyományos töltésre is lehetőség lesz, az eddig készült képeken ugyanis egy csatlakozó is feltűnik a készülék alján.

A vezetékkel vagy éppen anélkül feltöltött akkumulátor kapacitása 400 mAh, ez a gyártó szerint 36 óra üzemidőt tesz lehetővé folyamatosan bekapcsolt kijelzővel, az automatikus lekapcsolást választva pedig még többet. A kütyüt 1,2 gigahertzes Snapdragon 400 processzor hajtja, 512 megabájt RAM és 4 gigabájt belső tárhely mellett. A kütyü 63 grammot nyom, és 229 dollárért rendelhető elő.

Samsung Gear Live: szinte változatlan ház, Android Wearrel

A Samsung Android Wearre épülő okosórája, a Gear Live bejelentését nem előzte meg túl izgatott várakozás - sokan nem is számítottak rá. A gyártó maradt a korábbi hasonló termékeinél megszokott dizájn irányvonalnál, beleértve a fémes házat, téglalap alakú kijelzőt és a fixen rögzített gumis szíjat is. Ami megkülönböztetheti a terméket az Anrdoid Weart futtató viselhető kütyük frontján, az a Gear Fit-ből megismert pulzusmérő, ami ezen az eszközön is helyet kapott, illetve itt egy fizikai gomb is elfért, ami a kezdőképernyőre visz vissza.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Hátránya viszont, hogy legalábbis a TechCrunch beszámolója szerint a Gear Live kijelzője jóval kevésbé élénk mint az LG okosórájáé. Felbontása viszont észrevehetően nagyobb: az 1,63 hüvelykes Super AMOLED panelre 320x320 pixel került, a motorháztetó alatt pedig egy egyelőre ismeretlen 1,2 gigahertzes processzor dolgozik, az LG G Watch-hoz hasonlóan 512 megabájt RAM-mal és 4 gigabájt belső tárhellyel. Az akku itt csak 300 mAh, így a kütyü jó eséllyel kisebb üzemidőt produkál majd mint az előzőleg tárgyalt termék, cserébe viszont csak 59 gramm, bár valószínűtlen hogy bárki is észrevenne ekkora különbséget. A pulzusmérővel felszerelt Gear Live fekete és piros színben rendelhető meg, a G Watch-nál észrevehetően olcsóbb 199 dolláros áron.

Moto 360: még mindig sok a nyitott kérdés

Végül vegyük szemügyre az egyelőre még a megjelenés előtt álló Moto 360-at. Ez az az óra amit a közönség a legizgatottabban vár, hiszen kerek kijelzőjével és letisztult külsejével hangsúlyosan kiemelkedik a konkurens készülékek közül. Miután azonban még előrendelések sem adhatók le rá, egyelőre nem tudni pontosan milyen hardver található benne - a nyáron azonban várhatóan minden kiderül Motorola okosórájáról. A felépítés az I/O résztvevői szerint kifejezetten prémium érzetet kelt, noha maga az óra nagyobb a vártnál. A szíj itt is cserélhető, bár a képek alapján ehhez jó eséllyel a hátlap eltávolítására is szükség lesz. A Moto 360 bőr- és fémszíjjal is elérhető lesz.

A kezelés a kerek kijelző ellenére pontosan ugyanúgy történik mint a négyszögletes eszközöknél, a fizikai Home gomb pedig itt oldalra került, mint ha egy hagyományos óra állítógombja lenne. A kütyü matt fekete és festetés nélküli rozsdamentes acél változatban lesz kapható, egyelőre ismeretlen áron - bár valószínűleg a 300 dollárt közelíti majd, sőt akár el is hagyhatja azt.

A tárgyalt új generációs okosórákról fontos elmondani továbbá, hogy mind vízálló - így adott esetben sokkal inkább a bőrből készült szíjakat kell majd félteni a víztől mintsem az elektronikát. Az Android Wearrel elindult irányvonal kétségtelenül jóval reményteljesebb mint az eddigi meglehetősen szétszórt megoldások, egyéni platformot használó megoldások, hiszen a fragmentált helyett egy egységes okosóra-palettát kínál, készüléktől függetlenül letisztult, gyártói sallangoktól mentes felülettel. A koncepció várhatóan sokkal jobban kiegészíti majd az androidos eszközöket, mint az eddig elérhető megoldások hiszen a rendszert fejlesztő Google csiszolta egymáshoz az egyes funkciókat. Ezen felül az okosórák egyik gyermekbetegsége, azaz a közel sem esztétikus kivitel is gyógyulni látszik, ennek különösen jó példája a Moto 360 - amennyiben a felhasználók elkezdik nem csak kütyüként, de esetleg vonzó kiegészítőként látni a hasonló termékeket az komoly lökést adhat a piacnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról