Szerző: Koi Tamás

2014. június 27. 10:08

Kezdődhetnek a tárgyalások az Invitel eladásáról

Napokon belül megkezdődhetnek a tárgyalások az Invitel tulajdonosváltásáról. A többségi tulajdonos Mid Europa Partners nem hivatalos információk szerint még idén megszabadulna részesedésétől, a vevő kiléte mellett már csak az a kérdés, hogy sikerül-e egyben eladni a geográfiailag meglehetősen töredezett lefedettségű vezetékes szolgáltatót.

A július elsejével kezdődő harmadik negyedévben kezdődhetnek meg az érdemi tárgyalások az Invitel tulajdonosváltásáról. Külföldi lapértesülések szerint a Mid Europe Partners (MEP) magántőke-befektető társaság a Fibernet-üzletet is lebonyolító Rothschild Csoportot kérte fel az Invitelben áttételesen képviselt 51 százalékos tulajdonrészének eladására. Az ügylet a legnagyobb értékű tranzakció lehet hosszú évek óta a magyar távközlési piacon, egyben gyökeresen megváltoztathatja a honi erőviszonyokat, így a folyamat, valamint annak kimenetele mind az inkumbens operátorokat, mind hatóságokat, illetve a versenyjogi szerveket komoly próba elé állíthatja.

Az Invitel értékesítéséről először idén április elején kerültek napvilágra nem hivatalos értesülések. A TMTFinance nevű üzleti szaklap jól értesült forrásaira hivatkozva szellőztette meg, hogy a MEP gyakorlatilag teljesen kivonulna a régió távközlési piacáról, és még idén el kívánja adni érdekeltségét az Invitelben, mely becslések szerint megközelítőleg 200-300 millió eurót érhet. Az Invitel geográfiai, egyben technológiai szempontból rendkívül széttagolt lefedettségét, valamint az üzletágak (lakossági, vállalati) felosztását figyelembe véve az sem kizárt, hogy a MEP több részletben szabadulhat csak meg a szolgáltatótól.


Az Invitel primer körzetei és országos hálózata

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Tekintve, hogy az Invitel a második legnagyobb vezetékes távközlési szolgáltató az országban, a magyar távközlési piac számára kulcsfontosságú kérdés, hogy végül ki teheti majd rá a kezét az üzletrészre, vagyis ki szerezheti meg a kontrollt a cég felett. A komoly érdeklődök közt nem hivatalos információk szerint ott van a Magyar Telekom, a Vodafone Magyarország és a Telenor Magyarország is, emellett a román RCS&RDS (a Digi tulajdonosa) is befutó lehet.

Az üzlet nyélbe ütését követően teljesen felborulhatnak az erőviszonyok a hazai távközlési piacon, hiszen a licitálók közt két olyan mobilszolgáltató is van, mely vezetékes infrastruktúrával nem rendelkezik - ezek közül bármelyik is tenné rá a kezét az Invitelre, az vélhetően fokozódó versenyhelyzetet eredményezhetne a vezetékes és a mobilszegmensben egyaránt. A legkevésbé valószínű forgatókönyv, hogy az Invitel többségi tulajdonrésze a Magyar Telekom kezébe kerülhet, ezzel ugyanis egy kivételével az összes primer körzetet a piacvezető távközlési cég kontrollálná, így a vezetékes piacon gyakorlatilag versenytárs nélkül maradna a szolgáltató - ebbe valószínűleg a versenyügyi hatóságok nem egyeznének bele.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról