Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 23. 10:30

Okosotthon-rendszert ad ki az Archos

Már kaphatók az Archos okosotthon-kiegészítői, amelyekről a gyártó először az idei Computex-en beszélt. A vállalat kezdőcsomagjában többféle szenzor és egy a rendszer agyaként szolgáló táblagép is található, a cég ezen felül következő hónapokban több új, hasonló eszköz megjelenését is kilátásba helyezte.

Okosotthon-kiegészítőket adott ki az Archos: a frappánsan Smart Home névre keresztelt rendszer többféle csomagban is kapható lesz. Az indulópakkban két MInI Cam-et, azaz apró kamerát, két Movement Tag mozgásérzékelőt és két Weather Taget is találunk amelyek a hőmérsékletet és a páratartalmat figyelik. Jár hozzá továbbá egy Smart Home Tablet nevű táblagép is, ez az Archos rendszerének agya, amihez távolról androidos és iOS-es okostelefonról is csatlakozhatunk, hogy figyelemmel kísérjük az otthoni eseményeket.

A kütyük Bluetooth Smart segítségével kapcsolódnak egymáshoz, amivel a gyártó szerint nem csak a vezetékek iktathatók ki, de az egyes eszközök akkumulátorát is elég évente egyszer tölteni - a táblagép kivételével természetesen. A vállalat szerint továbbá a Smart Home az első hasonló rendszer ami Bluetooth Smartot alkalmaz, miután annak korlátozott, nagyjából 10 méteres hatótávolságát sikerült 20 méterre kitolniuk és az eddigi legfeljebb 4 csatlakoztatott eszköz számát is 13-ra növelték.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A táblagép a 433 megahertzes rádiófrekvenciát is támogatja, amelyen számos más gyártó háztartási okoseszközei kommunikálnak, így ezek is irányíthatók vele - közvetlenül. Ezen felül, mivel androidos eszközről van szó, vélhetően a hagyományosan Wi-Fi-vel működő, Android alkalmazásról vezérelhető egyéb okoskütyük kezelésének sincs vele akadálya. Az Archos fenti termékei ráadásul az időjárásnak is ellenállnak, így kültéren is gond nélkül használhatók. A következő hónapokban várhatóan több új hasonló kiegészítő is érkezik, egy távolról vezérelhető okoskonnektor és egy nagyobb területet is belátó második mozgásérzékelő formájában.

Már nem csak Kickstarteren

A kezdőcsomag 200 fontért vásárolható meg, a kamerák, időjárás- és mozgásérzékelők pedig külön-külön 30 fontba kerülnek. A pakk ára a benne foglaltakhoz képest elég kedvező, noha arról a vállalat egyelőre nem sokat árult el, hogy a központi táblagép milyen hardvert kapott - igaz, ebben az esetben nincs is szükség kiemelkedően erős vasra vagy nagy felbontású kijelzőre, hiszen az eszközt nem médiafogyasztásra vagy játékra szánták.

Az úttörő okosotthon-kütyük eddig jobbára a közösségi finanszírozó oldalakra voltak száműzve, az utóbbi hónapokban azonban egyre több nagyobb gyártó felfedezni látszik a területben rejlő potenciált. A Belkin otthonautomatizációs termékei között például már kamerát, villanykapcsolót és konnektort is találunk, de a Philips világítástechnikai eszközei közül is egyre több kap okosfunkciókat, sőt ilyen villanykörtét már az LG és a Samsung is bemutatott, illetve a Google által felvásárolt Nest termosztátról sem érdemes elfeledkezni. A kiterjedtebb funkcionalitást kínáló, emellett aránylag elérhető áron kapható rendszerek zömét azonban még mindig a kisebb, független gyártók kickstarteres próbálkozásai között érdemes keresni. A nagy nevek fokozatos megjelenése a területen ugyanakkor korántsem véletlen, hiszen egyre több lakásban jelennek meg hasonló eszközök, amelyek piaca a Juniper felmérései szerint 2018-ra a 71 milliárd dollárt is elérheti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.