Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 20. 11:48

Vészkapcsolót kap a Windows Phone és az Android

Biztonsági vészkapcsolót épít az Android és Windows Phone rendszerekbe a Google és a Microsoft. Az Egyesült Államok számos államában a 2015 júniusa gyártott készülékek már csak a funkcióval együtt lesznek árusíthatók, a felelősség ráadásul a kiskereskedőket terheli.

A Google és a Microsoft is vészkapcsolót tesz mobil operációs rendszerének újabb verzióiba. A biztonsági intézkedést a New York-i főügyész, Eric Schneiderman jelentette be, akivel a cégek erről megállapodást is aláírtak. Az "Secure Our Smartphones" kezdeményezés keretében létrejött döntést hónapokig tartó vita előzte meg, mivel egyes államok, például Kalifornia nem támogatták az indítványt - végül azonban májusban utóbbi is beadta a derekát.

A kérdéses vészkapcsoló egy biztonsági funkció: amennyiben a telefont ellopják, az távolról zárolható, törölhetők a rajta lévő adatok, illetve a gyári visszaállítás is megakadályozható vele. A Microsoft blogbejegyzése szerint a Windows Phone 8.0 vagy újabb rendszert használók frissítésként kapják majd meg a képességeket a hasonló célt szolgáló Find My Phone funkcióhoz. De az Android felhasználóknak sem jelent túl nagy újdonságot a lehetőség, a készülékeken előre telepített Device Manager alkalmazás is ezt a feladatot látja el  - a kötelezővé tett vészkapcsoló tehát egyelőre úgy tűnik nem kínál túl sok újdonságot, a beépített megoldásokhoz, illetve a harmadik féltől származó biztonsági appokhoz képest, a Google azonban valószínűleg több részletet is elárul majd róla jövő heti konferenciáján.

A legutóbbi határozat alapján ennek a funkciónak hamarosan minden újonnan eladott eszközben jelen kell lennie. Jelenlegi állás szerint a 2015 július 1-je után gyártott készülékekbe lesz kötelező az opció integrálása, noha a rendelkezés csak a telefonokra vonatkozik, más mobil eszközök, például a táblagépek helyzete egyelőre homályos. A funkció már Windows Phone és az Android következő verziójában feltűnhet.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A kezdeményezést megelőző tanulmány az Apple-t hozta példaként: a vállalat tavaly kezdte beépíteni az opciót okostelefonjaiba, azóta pedig - New Yorkban legalábbis - majdnem ötödével, 19 százalékkal esett vissza az iPhone-lopások száma. A Samsung készülékeibe ezzel szemben nem került vészkapcsoló, így ugyanezen időszak alatt - szintén New Yorkban - 40 százalékkal népszerűbbek lettek a tolvajok körében. Nem sokkal ezután ugyanakkor a dél-koreai vállalat is elkezdte a biztonsági zár beépítését eszközeibe, de arról viszont nincs adat, hogy ez milyen hatással volt a lopásokra.

Az intézkedés logikus lépés, miután az eltulajdonított okostelefonok száma az utóbbi években drasztikus növekedésnek indult. A Lookout tanulmánya szerint az Egyesült Államokban minden tizedik okostelefon-tulajdonosnak lopták már el készülékét, csak 2013-ban pedig összesen mintegy 3,1 millió eszközt lovasítottak meg, ami majdnem duplája az egy évvel azelőttinek. A kijelölt határidőt követően aktív vészkapcsoló nélküli okostelefon árusítása 500-tól 2500 dollárig terjedő büntetéssel sújtható - a felelősség ebben az esetben ráadásul nem a gyártót, hanem a kiskereskedőt terheli.

A határozat egyelőre csak Amerikában érvényes, de a lopások visszaszorítására az EU-ban sem kizárt hasonló rendelkezés bevezetése. A koncepció kapcsán ugyanakkor problémát jelent, hogy a kereskedők árukészleteinek kiszállítása nehezebbé válik, hiszen azok a készülékek, amelyeket eredetileg olyan államokba szántak, ahol még nem tették kötelezővé a funkció beépítését a jövőben nem lesznek a határozatot elfogadó államokba továbbíthatók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról