Szerző: Gálffy Csaba

2014. június 17. 16:32

Emotikonokkal érkezik az Unicode 7.0

Kiadta a Unicode szabvány legújabb kiadását a kidolgozásért felelős konzorcium. A több ezer új jel között néhány száz emotikon is bekerült, tovább bővítve a keresztplatformos kommunikáció lehetőségeit.

Az Unicode Consortium bejelentette az Unicode Standard 7.0-s kiadását. Az új verzió tovább bővíti a szabvány kódkészletét, az Unicode 6.3-ban meglévő 11 187 karakter mellé most további 2 834 karakter került be, köztük valuták egyedi szimbólumai, "kevéssé használt és történelmi írásmódok", valamint kiterjesztett támogatást kaptak Észak-Amerika, Afrika, Kína, India és más ázsiai országok írott nyelvei.

Új, szabványos emotikonok

A legnagyobb izgalmat mégis a mintegy 250 vadonatúj emotikon jelenti, a már korábban hozzáadott néhány ezres tételt bővíti újakkal. Az ábrák között megtalálható például az egy, két, és három gombos egér, fekete és fehér floppy is, amennyiben valakinek ezekre lenne szüksége a platformközi kommunikációban. Az Unicode már korábban is több ezer emotikont vett fel a kódtáblába, a lista így most tovább bővül.

Az új szimbólumok megrajzolása már nem az Unicode feladata, a szoftverfejlesztőknek kell ezeket saját alkalmazásaikban implementálni - nagyjából úgy, ahogyan egy karakterkészlet esetében is egységes kinézetet kap minden betű. Így lesz minden bizonnyal Apple-féle, Google-féle és számos más emotikon-szett, ahogy a különböző platformok különböző stílusban valósítják meg ezeket a szóban leírt ábrákat. Az Unicode-kiterjesztés viszont garantálja, hogy a különböző platformok között biztosan legyen egy közös pont, ami műszaki szempontból is megkönnyíti az emotikonok átvitelét például üzenetkezelő alklamazásokban vagy emailben.

Az első bővítés referenciarajzai.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Apple korábban bejelentette, hogy igyekszik az emotikonok faji diverzitását növelni, az egyenszínű arcok mellett legyenek ázsiai illetve fekete figurák is. Az Unicode-bővítés ezt a törekvést nem tartalmazza, de a következő verzióba már bekerülhetnek ilyen ikonok is - az Apple (a Google-höz vagy a Microsofthoz hasonlóan) tagja a konzorciumnak.

A Unicode a különböző írásrendszereket egységes keretbe foglaló nemzetközi szabvány, amely részletesen leírja a különböző karakterek osztályozását, megjelenítését és használatát is. A Unicode mára mintegy 100 írásmódot támogat, ezek mellett pedig szimbólumokat, jeleket is tartalmaz. A szabványt több-kevesebb sikerrel már minden modern technológia támogatja az operációs rendszerektől a fontosabb programozási nyelvekig.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról