Szerző: Koi Tamás

2014. június 16. 17:23

Mobilszolgáltató lehet a DIGI

Ismét megpróbál mobilfrekvenciához jutni Magyarországon a DIGI, a román gyökerű cég ugyanis a három inkumbens operátor mellett egyedüliként vesz részt a hatóság nyári frekvenciapályázatán. A cégnek ugyanakkor jóformán csak az adatszegmensben van sansza, hacsak nem köt valamilyen megállapodást a nagyokkal.

Közel három év után újra megpróbál belépni a magyar mobilpiacra a román RCS&RDS tulajdonában lévő Digi Távközlési Kft, a cég indul ugyanis azon a frekvenciapályázaton, melynek jelentkezési határideje ma délután zárult. A hatóság közleménye szerint a DIGI-n kívül más, új jelentkező nem fizette be a borsos pályázati összeget, így a frekvenciapályázaton négy cég, a DIGI-n kívül a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország indulhat.

1800 MHz-en van csak esély

A pályázati kiírás értelmében a mostani eljárás során a DIGI-nek alighanem az 1800 MHz-es blokkok egyikének megszerzésére lehet egyedül esélye, illetve anyagi forrása. A hatóság alapvetően szimmetrikus kiosztású frekvenciacsomagokba sorolta a 800, a 900, az 1800 és a 2600 MHz-es sáv összesen mintegy 400 MHz-nyi spektrumát, a klienc blokk közül a legértékesebbnek az A, B és C jelű blokkok bizonyulnak, melyeket alighanem a három inkumbens operátor fog elvinni.

A frekvenciapályázat D, E és F blokkjaiért várható a legnagyobb küzdelem a résztvevők közt, az itt elosztásra kerülő 3x10 MHz-nyi spektrum megszerzésére ráadásul az inkumbensek közül egyedül a Magyar Telekomnak és a Vodafone-nak van esélye, mivel a Telenor már eleve olyan frekvenciakészlettel rendelkezik az érintett 1800 MHz-es sávban, mely nem teszi lehetővé újabb blokkok megszerzését. A DIGI-nek éppen ezért ebben a körben lehet a leginkább keresni valója, annál is inkább, mivel az érintett blokkok jóval olcsóbban megszerezhetők, mint az A, B és C blokkok, emellett a kiépítési kötelezettségek kevésbé is szigorúak ezeknél a blokkoknál.


Az 1800 MHz-es sáv jelenlegi frekvenciatérképe
Forrás: NMHH

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Fontos stratégiai szempont lehet ugyanakkor a DIGI számára, hogy ebben a sávban ekkora frekvenciablokkal nem lehet egyszerre mobil hangszolgáltatást és adatszolgáltatást is biztosítani, így a cég vagy csak az egyik szegmensben érdekelt (a piaci trendeket figyelembe véve ez alighanem az adatszolgáltatás), vagy igyekszik megállapodásra jutni valamelyik inkumbens szolgáltatóval a belföldi roamingszolgáltatás kapcsán. Lényeges szabályozási elem a 2011-es frekvenciaaukcióhoz képest, hogy ilyen megállapodásra semelyik nyertes szolgáltatót nem kötelezi a pályázati kiírás. A DIGI egyébként most is kínál mobilinternet szolgáltatást, a Telenor Magyarországgal kötött virtuális mobilszolgáltatói szerződés keretén belül.

Többszöri próbálkozók

A DIGI már többször próbálkozott önálló szereplőként betörni a magyar mobilpiacra, legutóbb a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2011-12-es aukcióján indult el a cég. Az RCS&RDS magyar leányvállalatát akkor azonban hatósági díjtartozása miatt kizárták az aukcióról, melynek eredményét később eljárásjogi hibákra hivatkozva megtámadták az operátorok, a Kúria pedig végül megsemmisítette az aukciót lezáró határozatot.

A cég indulásával egyelőre ezúttal sem vált biztossá, hogy a DIGI ténylegesen indíthat-e mobilszolgáltatást itthon, a szándékai azonban úgy tűnik, komolyak, legalábbis ezt feltételezi, hogy a társaság megfizette a jelentkezéshez szükséges 40 millió forintot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról