Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 16. 13:55

Egyszerűsíti az app-jogosultságokat a Play Store

Nem jelzi ki többé külön az egyes alkalmazások által igényelt engedélyeket a frissítéseknél Google Play Store. A szoftverbolt ezentúl az egyes appok új verzióinál csak az általános jogosultságkategóriákat jeleníti meg, a pontos változásokhoz külön kell végignézni az egyes csoportokat.

Átalakulnak az Android alkalmazásengedélyekért felelős figyelmeztetései. A Google Play Store legutóbbi verziójában az egyes appok frissítésénél már csak azok az olyan engedélyek jelennek meg, amelyek átfogóbb kategóriája addig nem volt jelen az adott alkalmazásban. Ha például egy appnak jogosultsága van hozzáférni a készülék megközelítő pozíciójához a frissítésben már nem tünteti fel külön, ha a jövőben már a pontos adatokat fogja lekérni, csupán annyit közöl, hogy a helymeghatározás témakörén belül történt valamilyen változás.

Eddig az alkalmazások frissítéskor a Google alkalmazásboltja részletesen megjelölte az igényelt jogosultságokat, függetlenül attól, hogy azok korábban milyen engedélyekkel rendelkeztek. A most eszközölt változtatások gyakorlatilag azt jelentik, hogy ha egy felhasználó egy engedélycsoport valamely pontjára rábólint, azzal az egész kategóriát elfogadja, így nem kap majd különálló értesítéseket az azon belül esetleg felmerülő jövőbeni alkalmazásengedélyekről.

Forrás: Androidportal.hu

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A bevezetett osztályok ráadásul nem túl specifikusak, a Play Store-ban frissítéskor ezentúl olyan elég általános halmazokat találunk mint az "SMS", "Helymeghatározás" vagy a "Kapcsolatok/Naptár". A kategóriák egyenként továbbra is megnyithatók, amire szükség is lesz ha valaki pontosan követni akarja a változásokat. A Google az átalakítással egyszerűbbé akarja tenni a frissítéseket és egy áttekinthetőbb listát akar nyújtani a felhasználók nagy részének, akik addig sokszor értetlenül álltak a felsorolt engedélyek előtt, vagy ami még valószínűbb, el sem olvasták azokat.

Persze aki eddig nem böngészte át a jogosultságokat valószínűleg a jövőben sem fogja, a többiek viszont kénytelenek lesznek egyenként végigkattintgatni a kategóriákon, a lépés értelme tehát megkérdőjelezhető - főleg, hogy így az esetleges gyanús változtatások, vagy a frissítésekkel, bújtatva bevezetett potenciálisan rosszindulatú funkciók is könnyebben elkerülik majd a felhasználók figyelmét.

A Google már az alkalmazásbolt májusi frissítésében sem hagyta érintetlenül az alkalmazásengedélyeket, azokat már az egyes appok Play Store oldalán is megtekinthetővé tette, így nem kellett belekezdeni a telepítésbe, csak hogy a jogosultságlistát elolvashassuk. A vállalat ugyanakkor ezzel párhuzamosan az újonnan telepített szoftvereknél is bevezette a lenyitható engedélycsoportokat. Nagy kérdés, hogy a felhasználók informálásában a most bevezetett változás előre vagy hátra tett lépés, a nagyobb kategóriák és az egyszerűsített párbeszédablak az egyszerű felhasználók számára érthetőbb lett, de nem biztos, hogy ettől többen is veszik a fáradtságot az engedélyek legalább ilyen szintű átnézésére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.