Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 13. 11:18

Super AMOLED kijelzős tabletek a Samsungtól

Új táblagépeket jelentett be a Samsung. A Galaxy Tab S névre hallgató szériában 8,4 és 10,5 hüvelykes LTE-s tableteket is találunk. A készülékeket csúcshardverrel szerelték fel, továbbá a Galaxy S5-ből ismert ujjlenyomat-olvasó is helyet kapott rajtuk.

Két új táblagépet leplezett le a Samsung New York-i sajtóeseményén. A Galaxy Tab S 8.4 és 10.5 külsőre nem sok újdonságot tartogat, a Galaxy S5-ból ismert hátlappal és a vállalattól megszokott formavilággal érkeznek - érdekes azonban, hogy a két készülék Super AMOLED kijelzőt kapott, amivel egy ideje nem találkozhattunk a gyártó táblagépeinél. Az értelemszerűen 8,4 és 10,5 hüvelykes panelek mindkét esetben WQXGA, azaz 2560x1600 pixel felbontásúak - ez viszont már ismerős lehet a korábbi Tab Pro és Note Pro szériákból.

Versenyképes vas, vékony kivitel

A két eszköz LTE-képes - noha Wi-Fi-s verzió is kapható lesz - és telefonhívások is bonyolíthatók velük. A készülékeket régiótól függően egy Exynos 5 Octa, vagy Qualcomm Snapdragon 800 processzor hajtja, előbbi nyolcmagos, négy 1,9 gigahertzes Cortex-A15 és négy 1,3 gigahertzes Cortex-A7 maggal, utóbbiban pedig négy Krait 400 mag dolgozik 2,3 gigahertzen. A tabletek RAM-ból 3 gigabájtot kaptak, 16 vagy 32 gigabájtos belső tárhellyel, amely microSD-kártyával akár plusz 128 gigabájttal is megtoldható.

Mindkét készülék támogatja a 802.11ac Wi-Fi-t, továbbá a Bluetooth 4.0 és MIMO szabványokat is, ráadásul még egy infravörös LED, illetve GPS és GLONASS vevő is elfért rajtuk. A Samsung 8 megapixeles, LED vakuval felszerelt hátoldali, és 2,1 megapixeles előlapi kamerát tett az eszközökre. A 10,5 hüvelykes tablet 7900 mAh kapacitású akkumulátort kapott, emellett figyelemre méltó, hogy mindössze 6,6 milliméter vastag és 465 grammot nyom. A kisebb verzió akkuja valamivel szerényebb, 4900 mAh-s, vastagsága ugyancsak 6,6 milliméter, tömege pedig 298 gramm.

Ajándék szolgáltatások garmadája

Az eszközökön 4.4-es Android fut, természetesen TouchWiz felülettel, továbbá egy új Papergarden névre hallgató magazinszerű olvasófelülettel, amelyhez többek között a National Geographic biztosít tartalmakat. A készülékek a gyártó Adaptive Display technológiáját is megkapták, így a kijelző mindig az adott fényviszonyokhoz alkalmazkodik a megfelelő színmegjelenítés végett. Akárcsak a vállalat csúcstelefonja, a Galaxy S5 esetében, a két új táblagép "Home" gombjában is találunk beépített ujjlenyomat-olvasót, a hátlapi kamera alatti pulzusszámlálót azonban nem érdemes keresni - de valószínűleg úgyis kevesen mennek tablettel futni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A tableteken a korábbi Samsung-eszközökön már ismert többablakos funkciók is megtalálhatók, továbbá egy érdekes, SideSync névre hallgató megoldás is, amellyel a párosított Samsung-telefonokra érkező hívásokat a tabletről fogadhatjuk, valamint fájlokat is mozgathatunk az eszközök között. A tabletekhez számos kiegészítő is megjelenik, például többféle szögben is állítható támasszal felszerelt tokok, illetve billentyűzetes dokkolók.

Ajándékok

A gyártó már a Galaxy S5-öt is annyi ajándék szolgáltatással pakolta tele, amelynek értéke csaknem a telefonéval vetekedett, de most sem volt szűkmarkú: aki a Tab S-ek valamelyike mellett dönt, többek között egyéves Evernote Premium, valamint féléves The Wall Street Journal, The Economist, illetve The Washington Post, továbbá egyéves Bloomberg Businessweek előfizetést is kap. A már megszokott, két évre szóló 50 gigabájt Dropbox-tárhely most sem marad el, de a Workout Trainer, a Pocket és a Linkedin prémium verziója is fél évig használható számos további ajándék mellett.

A két új Samsung Galaxy Tab S Wi-Fi-s verziója már júliusban kapható lesz, a 8,4 hüvelykes 400, a 10,5-ös pedig 500 dollárért, az LTE-s változat pedig nem sokkal azok után kerül a boltokba, egyelőre ismeretlen áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról