Szerző: Bodnár Ádám

2014. június 13. 09:24

Az üzleti PC-knek köszönhetően javította előrejelzését az Intel

Majdnem 6 százalékkal ugrott meg az Intel részvények árfolyama, miután a vállalat tegnap megemelte negyedéves és éves pénzügyi előrejelzését, az üzleti PC-k iránti élénk keresletre hivatkozva. Közben egy egymilliárd eurós pert vesztett a cég.

Az üzleti PC-k eladásai húzzák a számokat

A vártnál erősebb a kereslet a vállalati PC-k iránt, közölte tegnap az Intel, ezért megemelte negyedéves és éves pénzügyi előrejelzését is. A most is tartó, a hónap végén záródó második negyedévre a vállalat már nem 13 milliárd dolláros, hanem 13,7 milliárd dolláros árbevételt vár (+/-300 millió dollár), a bruttó eredményhányaddal kapcsolatos előrejelzés középértéke pedig 63 százalék helyett már 64 százalék.

Az Intel az üzleti PC-k erős forgalmára hivatkozva nem csak negyedéves, hanem éves kilátásait javította. Konkrét adatok itt nem hangzottak el, de a cég vezetése úgy látja, a korábban beígért stagnálás helyett növekedni fog a bevétel és a teljes évre vetített bruttó eredményhányad a korábban előrejelzett, 61 százalék körüli tartomány felső részébe esik majd. Nem gyakori, hogy az Intel felfelé módosítja pénzügyi prognózisát, utoljára 2009-ben fordult elő, hogy a vállalat felfelé igazított az előrejelzésén. A tegnapi bejelentés nyomán az Intel részvényei 5,6 százalékkal erősödtek a tőzsdén kívüli kereskedésben.

A két nagy elemzőcég, az IDC és a Gartner alapvetően borús képet fest a PC-piacról, mindketten elhúzódó válságról és stabil csökkenésről beszélnek. Ennek legfőbb oka, hogy a lakossági PC-eladásokba erősen beleharapnak a tabletek és az okostelefonok, de céges környezetben továbbra is a klasszikus személyi számítógépek számítanak elsődleges informatikai eszköznek a dolgozók számára. A TECHnalysis Research áprilisban elvégzett kutatása szerint a vállalati dolgozók 78 százaléka állította, hogy a PC az elsődleges számítógépe, az okostelefonra 13 százalék, tabletre 8 százalék szavazott.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az üzleti PC-k iránti kereslet elsősorban az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában érezhető az IDC szerint. A vállalatok közül sokan azért vesznek most új gépeket, hogy a kifutott támogatású Windows XP-t futtató rendszereket lecseréljék, ezek frissítését már nem lehet tovább odázni. A TECHnalysis Research szerint a klasszikus PC-k, tehát asztali gépek és hagyományos notebookok mellett a vállalatokat egyre jobban érdeklik az olyan újszerű megoldások, mint a "tabletté téphető" hibrid notebookok, egyre több helyen vásárolnak az alkalmazottaknak ilyen modelleket.

Vereség a bíróságon

A jó hír mellett egy rosszal is szolgált tegnap az Intel: a vállalat elbukta azt a pert, amelyet öt éve indított egy 1,06 milliárd eurós büntetés ellen. Emlékezetes, hogy az Európai Bizottság 2009-ben gigászi büntetést szabott ki a cégre versenykorlátozó magatartása miatt, a cég jogszerűtlen eszközökkel vette rá a PC-gyártókat arra, hogy tartózkodjanak az AMD processzoros gépek eladásától és ezzel megfosztott a vásárlókat a választás lehetőségétől.

A Bizottság szerint az Intel kétféle törvénytelen tevékenységet folytatott a gyártóknak nyújtott kedvezmények kapcsán. Egyfelől a cég titokban adott árkedvezményeket és visszatérítéseket azoknak a számítógépgyártóknak (Acer, Dell, HP, Lenovo, NEC), amelyek összes vagy majdnem az összes processzort az Inteltől vásárolták, emellett a cég megegyezett a Media Markt és Saturn üzleteket működtető Media Saturn Holdinggal, amely kizárólag Intel-alapú PC-ket kínált. Másfelől - állítja a Bizottság - az Intel lefizetett egyes számítógépgyártókat, hogy függesszék fel vagy legalábbis halasszák el a versenytársak processzorára épülő termékek piacra dobását.

A büntetés kiszabásakor az Intel fellebbezett, azonban tegnap kiderült, eredménytelenül. Az Európai Bíróság azonban helyben hagyta  Európai Bizottság versenyügyi biztosa által megítélt bírságot. "Az Európai Bíróság szerint az Intel által felhozott érvek egyike sem támasztja alá, hogy a megítélt büntetés aránytalanul nagy lenne. Éppen ellenkezőleg, az ügyben napvilágot látott tények fényében a bírság mértéke megfelelő" - áll a 30 oldalas indoklásban. Az Intel egyelőre nem közölte, folytatja-e a jogi eljárást magasabb szinten, vagy belenyugszik ebbe az ítéletbe.

A vállalat pénzügyeit a mostani döntés nem érinti, ugyanis a megítélt 1,06 milliárd eurós (~1,45 milliárd dolláros) büntetést már befizette.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról