Szerző: Koi Tamás

2014. június 12. 11:32

Nem lesznek 4K-s gólok az idei foci vb-n

Ma este kezdetét veszi Brazíliában a 2014-es labdarúgó-világbajnokság, mely minden bizonnyal a televíziózás történelmének legnézettebb sporteseménye lehet majd. A tévégyártók VB-lázban égnek, de az egyik legnagyobb idei technológiai hívószó, a 4K, vagy Ultra HD egyáltalán nem kerül előtérbe a közvetítések során.

Ma este a hazai csapat és Horvátország válogatottjának összecsapásával kezdetét veszi a 2014-es futball-világbajnokság Brazíliában, mely alighanem minden eddigi nézettségi rekordot megdönthet majd. A tévékészülékek gyártói számára éppen ezért ez az időszak kiugró eladásokkal, ezzel együtt kitűnő reklámlehetőségekkel kecsegtet, az idei, valamint tavalyi év egyik legnagyobb technológiai hívószava, a 4K, vagy Ultra HD azonban ezúttal még kimarad a show-ból, a meccseket ugyanis csupán a ma már egyre inkább sztenderdnek tekintett HD-ban közvetítik.

Ultra HD

Noha a technológiai iparág, így elsősorban a tévégyártók, valamint a transzferhálózatot üzemeltető cégek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a HD-nál négyszer nagyobb pixelszámot biztosító 4K gyorsan utat törjön magának, a tartalomgyártók egyelőre néhány filmstúdiót leszámítva nem éreznek késztetést arra, hogy ebben a felbontásban is elérhetővé tegyék műsoraikat - többek közt éppen a 4K-s tévék alacsony penetrációjára hivatkozva. Különösen igaz ez az élő adásokra, ahol a tévégyártók ma minden lobbierejüket és marketingbüdzséjüket latba vetve sem tudják elérni, hogy a tartalom natív 4K-s felbontásban jelenjen meg a prémium kategóriás készülékek kijelzőjén.

Ennek egyik ékes példája a 2014-es VB egyik szponzorának, a Sonynak az esete, mely mindössze annyit tudott kihozni a rendezvényből, hogy a bajnokság 64 mérkőzéséből hármat - részben a cég saját költségén - 4K-ban is rögzíteni fognak, és egy dokumentumfilmben később on-demand tartalomként elérhetővé teszik majd. Ezen kívül néhány, kizárólag kültéri, projektoros közvetítéshez használt 4K-s stream él majd a VB idején, de a tévéelőfizetők otthonaiba gyakorlatilag semmilyen módon nem jut el natív 4K-s felbontásban a bajnokság.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a 4K felbontású tévékészülékek tulajdonosai, illetve az újabb okostévék tulajdonosai ne tudnák legalább részben kihasználni a készülékük tudását ahhoz, hogy a meccseket még élethűbben követhessék otthonaikban. A legtöbb tévégyártó ugyanis igyekszik fejlett upscaling-áramkört építeni a 4K-s tévéjébe, mellyel a jobb minőségű HD-s tartalmakból is kihozható némi többlet, emellett több gyártó is integrált kifejezetten futballközvetítésekre optimalizált képi- illetve hangbeállításokat a 2014-es modellekbe.

Mai kommentátorunk: az internet

A világbajnoksághoz hasonló események kapcsán nyerhet igazán értelmet az a funkció, mely szintén újdonságnak számít az okostévék mezőnyében - ez a közösségi tévézés, ami lehetővé teszik, hogy az ugyanazon műsort követő nézők közvetlenül a tévé felületén keresztül megosszák ismerőseikkel élményeiket, illetve különféle közösségi hálózatokhoz csatlakozva extra információkhoz jussanak az élő adás követésével párhuzamosan. Bizonyos gyártók arra is lehetőséget biztosítanak, hogy a tévé előtt szurkolók a készülékhez csatlakoztatott webkamerával "közvetítsék" ismerőseiknek saját gólörömüket.

Szakértők egyöntetű véleménye szerint a 4K annak ellenére nem ismételheti meg a 3D-s fiaskót, hogy a technológia rajtja nem kap akkora figyelmet (a 3D esetében a hype alighanem leginkább James Cameron 2009-es kasszasikerének, az Avatarnak volt köszönhető). Mivel a 4K-s műsorgyártás költségei lényegesen alacsonyabbak a 3D-hez viszonyítva, a natív felbontású tartalomkínálat szűkössége záros időn belül megoldódhat, az Ultra HD tartalom pedig jóval rövidebb idő alatt szivároghat be az otthonokba, mint amennyi a HD-nak kellett a hódításhoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról