Szerző: Koi Tamás

2014. június 10. 16:34

Szerbia tartja sakkban a magyar mobilszolgáltatókat

Legkorábban jövő év közepén történhet meg Szerbiában az analóg földfelszíni tévéadás lekapcsolása, jóllehet az országban az eredeti tervek szerint már két éve csak digitálisan kellene sugározni a tévécsatornákat. Az átállásig fájhat a feje a magyar mobilszolgáltatóknak, melyek a most pályáztatott frekvenciák egy részét a szerb fél miatt csak korlátozottan használhatják.

Csak korlátozottan vehetik igénybe a 800 MHz-es, úgynevezett digitális hozadéksávot a mobilszolgáltatók a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jelenleg zajló frekvenciapályázatát követően. A korlátozás oka, hogy az érintett frekvenciasávban jelenleg is zajlik analóg tévés műsorszórás, igaz már nem Magyarországon, hanem déli szomszédunknál, Szerbiában.

Lassú átállás Szerbiában

A frekvenciapályázaton induló operátorok csak azután tudnak országos lefedettségű mobiladat-hálózatot kiépíteni a pályázaton elnyert A, B és C csomagokban szereplő 800 MHz-es blokkok bekapcsolásával, miután a 792-862 MHz-es sávban két Magyarországgal szomszédos országban, Ukrajnában és Szerbiában befejeződik a digitális átállás. A hálózat kiépítése kapcsán - többek közt a szélesebb határövezet miatt - elsősorban a szerb adók zavaró hatásával kell számolniuk a nyertes szolgáltatóknak, így Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megyékben a hálózat kiépítése, illetve zavartalan üzeme csak később kezdődhet meg.


A 800 MHz-es sáv határövezeti használhatósága
Forrás: NMHH

Nem túl jó hír az operátorok, illetve a nemzetközi koordinációt folytató Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság számára, hogy a szerb fél láthatóan további támogatást vár az EU-tól azért, hogy az analóg lekapcsolás a jelenleg előirányzott időpontig, azaz jövő júniusig lezáródjon. Belgrád reményei szerint szeptemberben az ország nyélbe üthet egy újabb kölcsönszerződést az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bankkal (EBRD) azért, hogy a folyamat időben végbemehessen (Szerbia eddig 10,5 millió eurós támogatási keretet kapott az EU-tól erre a célra, ez a keret azonban mostanra már kimerült).

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az átállás anyagi vonzatai mellett fontos szempont, hogy a jogalkotói munka is felgyorsuljon, a Szerb Parlamentnek így új jogszabályok egész sorát kell meghoznia ahhoz, hogy az átállás egy éven belül végbemehessen. Hasonló határidőt vállalt az átállásra Ukrajna is, az ukrán féllel ugyanakkor előrehaladottabb a nemzetközi koordinációs folyamat. A határmenti övezetek kapcsán egyébként éppen május végén tartott nemzetközi koordinációt az NMHH, melynek során a digitális hozadék sávval kapcsolatos problémakör nem került terítékre.

Bárhol gond lehet

A 800 MHz-es mobiladat-hálózatok bekapcsolása ugyanakkor nem csak az érintett határövezetekben okozhat zavarokat, hanem gyakorlatilag bárhol belföldön, a zavaró hatás azonban ez esetben a 800 MHz-es sávban üzemelő kábeltévés hálózatokat érintheti. A hatóság felhívja a figyelmet, hogy a 800 MHz-es sávban üzemelő kábeltelevíziós hálózatok és a szélessávú mobil rendszerek zavartalan együttműködéséhez a műszaki előírások maradéktalan betartására (pl. a szabványoknak, EMC-előírásoknak megfelelő minőségi eszközök, kábelek, modemek alkalmazása, csatlakozási helyek kialakítása, megfelelő vevőkészülékek használata) és a hálózatok gondos tervezésére van szükség.

Úgy tudjuk, hogy különösen a régebben kiépített, nem megfelelő árnyékolást használó kábeltelevíziós rendszerek üzemeltetőinek és ügyfeleinek kell számolniuk esetleges interferenciával a 800 MHz-es adók bekapcsolását követően.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról