HWSW

Európába jön a PlayStation TV

Hamarosan Európába és Észak-Amerikába is megérkezik az eddig csak Japánban kapható PlayStation TV. A korábban Vita TV néven ismert minikonzol terjeszkedése mellett a Sony PlayStation 4-en futó YouTube-alkalmazást is bejelentett, illetve azt, hogy a FarCry 4 többjátékos módjához elég lesz egyetlen példányban megvenni a játékot.

A Sony az idei E3-on sem ült tétlenül, a videojáték-kiállításon több, ősszel megjelenő újdonságról lerántotta a leplet, mind hardver, mind szoftver területén. A gyártó többek között bejelentette, hogy eddig kizárólag Japánban kapható minikonzolja, a PlayStation TV szeptemberben Európába és Észak-Amerikába is megérkezik. Az eszközt a gyártó tavaly ősszel mutatta be, az akkor még Vita TV néven futott [1]- méghozzá nem véletlenül, hiszen gyakorlatilag a Vita kézikonzol kijelző nélküli, tévére köthető verziójáról van szó.

Az eszközzel a PlayStation 4 tulajdonosok egy második televízióra is streamelhetik annak tartalmait, de a kis kütyü önmagában is megállja a helyét, a Sony PlayStation Network és Now szolgáltatásain keresztül ugyanis mintegy ezer játék lesz hozzáférhető a PS TV-re. A készülék magában 99 dollárba kerül, de 139 dollárért egy Dual Shock 3 kontrollerrel, memóriakártyával és HDMI-kábellel kiegészített csomag is kapható lesz, ami mellé ráadásul a The Lego Movie Video Game is ingyenesen letölthető. A vállalat ugyanakkor legalább annyira szánja médiafogyasztásra az eszközt mint játékokra, miután Sony Entertainment Network különböző tartalmai is elérhetők rajta.

xA japán gyártó bejelentései persze korántsem merültek ki az apró konzolban, ősszel további újításokra is érdemes számítani. Talán az egyik legjobban várt újdonság, hogy végre a YouTube is megérkezik PlayStation 4 platformra [2]. A videómegosztó alapértelmezetten beépül majd a kontroller SHARE gombját megnyomva felbukkanó megosztási lehetőségek közé, és az ismerősök legutóbb közzétett videóit is követhetjük majd vele. Ezzel párhuzamosan a Playroom app is frissül: a Sony kiterjesztett valóság alkalmazásával új vizuális elemekkel egészíthetők ki az önjelölt showmanek közvetítései, amelyek aztán természetesen YouTube-ra is feltölthetők.

Elég egy példányt megvenni a multiplayerhez?

A Sony E3-as rendezvényének egyik kiemelten érdekes bejelentése a FarCry 4 kapcsán került elő: akik ugyanis PlayStation 3 vagy 4 platformra megvásárolják a játékot, ismerőseikkel is játszhatnak majd vele - anélkül, hogy a szoftvert a másik játékosnak is meg kellene vennie. A cím tulajdonosának elég egyszerűen meghívni a kiválasztott ismerőst, aki letöltés nélkül kapcsolódhat be a játékba. Azt a vállalat egyelőre nem árulta el, ezt pontosan hogyan valósítja meg, de valószínűleg senkit nem ér majd meglepetésként ha kiderül, hogy a megoldás a PlayStation Now streaming szolgáltatáson alapszik. Utóbbit a Sony a 2012-ben felvásárolt Gaikaira építette fel, amely az ismertebb OnLive játék-streaming platformhoz hasonló technológiát használ: a játék maga egy szerveren fut, a játékoshoz csak a megjelenített kép jut el, visszafelé pedig a kontroller parancsai.

A hasonló játékmegosztás lehetősége ősszel, illetve karácsonykor sok hezitáló vásárlót nyerhet meg a Sonynak, az azonban egyelőre kérdéses, hogy az opció mely országokban lesz elérhető. Aki pedig az ősz folyamán a Sony konzolja mellett dönt, már nem csak fekete, de fehér színben is megvásárolhatja azt - a hozzá tartozó fehér kontrollerrel - az exkluzív csomagot a gyártó a szeptember elején a PlayStation 4-en debütáló Destiny tiszteletére adja ki.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://www.hwsw.hu/hirek/50905/sony-playstation-vita-konzol-videojatek-tokyo-game-show-tv.html
[2] http://blog.us.playstation.com/2014/06/09/youtube-coming-to-ps4-this-year/
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/52406/sony-playstation-tv-4-konzol-e3-videojatek-cloud.html
Író: Hlács Ferenc (feradyr@gmail.com)
Dátum: 2014. június 10. 11:47
Rovat: digitális otthon