Szerző: Bodnár Ádám

2014. június 3. 13:09

Brutális SSD-t mutatott be a SanDisk

Kimondottan PC-s játékosoknak, nagy teljesítményigényű alkalmazások otthoni felhasználóinak szánja a Computexen bemutatott brutális SSD-jét a SanDisk. Az Extreme Pro sorozat új tagja akár 960 gigabájtos kivitelben is kapható.

Hatalmas teljesítményű SSD-t villantott a Computexen a SanDisk. A háttértárakat gyártó cég új Extreme Pro modellje a SanDisk eddigi legnagyobb kapacitású és legnagyobb teljesítményű modellje is egyben. Ehhez mérten az ára sem alacsony, de hogy semmiképp se érezze a vevő kidobott pénznek a csúcsmodellért elkért majdnem 600 dollárt, a SanDisk 10 éves garanciát vállal rá.

Az előző generációs Extreme Pro SSD-kből a legnagyobb modell 480 gigabájtos volt, az új sorozat ezt duplázza, a csúcsmodell 960 gigabájtot képes elnyelni, mégpedig villámgyorsan: az írási sávszélesség 510 megabájt másodpercenként, a véletlen írási műveletek száma egy másodperc alatt pedig 90 ezer lehet legfeljebb. Olvasni még ennél is gyorsabban lehet az eszközről, a csúcssebesség 550 megabájt egy másodperc alatt, illetve 100 ezer IOPS.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az előző generációs SanDisk Extreme II Pro meghajtó még SandForce 2000 kontrollerre épült, hogy milyen típus dolgozik az új modellben, nem tudni. A kérdés azért érdekes, mert a SandForce-ot a napokban vásárolta fel a Seagate, amely ugyan csak a vállalati SSD-k piacán van jelen egyelőre, de a SanDisk versenytársának tekinthető.

Elődjéhez hasonlóan az új Extreme Pro is a SanDisk saját nCache Pro firmware-ével érkezik, ez egy olyan íráscache-elési technológia, amely segít csökkentei a cellák fáradását, és ezzel meghosszabbítani az SSD élettartamát. A korábbi Extreme II Próra a gyártó még csak 5 éves garanciát vállalt. A meghajtókhoz jár a Dashboard Monitor fantázianevű szoftver is, amelyen folyamatosan nyomon követhető a meghajtó állapota, frissíthető a firmware-e, illetve elvégezhetők egyéb karbantartási feladatok.

A most bemutatott SSD-k 6 Gbps SATA interfésszel rendelkeznek és szabványos 2,5 hüvelykes kivitelben kerülnek piacra. Háromféle kapacitásból választhatnak a vásárlók, a 240 gigabájtos modell 189 dolláros listaáron lesz kapható, a 480 gigabájtosért 369 dollárt kérnek, a 960 gigabájtos modell pedg 599 dollárba került. A kiadott árlistán jól látszik egyébként, milyen ütemben csökken az SSD-k ára, az elődmodell esetén a 480 gigabájtos csúcsváltozat még 530 dollárba került.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról