Szerző: Bodnár Ádám

2014. június 3. 10:31

iPadnél vékonyabb broadwelles tablet az Inteltől

A héten zajló Computex szakkiállításon az Intel egy ultravékony 2-in-1 referenciagépet mutatott be, már 14 nanométeres csíkszélességű, passzív hűtésű Broadwell processzorral.

Rendkívül vékony referenciagépet mutatott be a Computexen az Intel. A Llama Mountain fantázianévre hallgató, laptoppá alakítható tablet (vagy tabletté alakítható laptop) szíve egy kimondottan alacsony fogyasztásra optimalizált, 14 nanométeres, Broadwell generációs processzor. Az Intel kínálatában ezzel a chipcsaláddal egy teljesen új termékcsalád érkezik, a Core M - a részletekről egyelőre nem árultak el sokat.

Vékonyabb mint az iPad Air

Az első Broadwell generációs processzorra épülő gépet már a tavaly őszi Intel Developer Forumon demózta a világ legnagyobb félvezetőgyártója, azonban a sorozatgyártás nem tudott a terveknek megfelelően beindulni. A 14 nanométeres eljárással készülő Broadwell lapkákkal az Intel lekéste az első félévet, a legújabb információk szerint a kereskedelmi rajt ősszel lesz, hogy az ünnepi szezonban a boltokba kerülő konfigurációkba már bekerülhessenek az új processzorok. Igaz, az Intel egyelőre nincs is rászorítva arra, hogy az asztali gépek és notebookok területén nagyot lépjen előre, a PC-piac lassan de biztosan csökken, részben a tabletek miatt.

Érthető, ha a vállalat erőfeszítéseit is arra koncentrálja, hogy a tabletek és 2-in-1 gépek számára a legjobb megoldással álljon elő - ez lehet a Computexen bemutatott Core M család feladata. Hogy a Core M chipek pontosan miben különböznek a Core i3/i5/i7 processzoroktól, egyelőre nem tudni, az azonban biztos, hogy a tervezésük fő szempontja az alacsony fogyasztás volt. Ennek köszönhetően aztán az Intel sikeresen gyártott egy olyan processzort, amelyet egy iPad Airnél vékonyabb és hasonló tömegű tabletben is fel lehet használni, méghozzá passzív hűtés mellett.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A tegnap demózott Llama Mountain referenciagép mindössze 7,2 milliméter vastag - ha a leválasztható billentyűzetet leválasztjuk róla, vékonyabb mint a 7,4 milliméteres Apple iPad Air. Emellett a tömege is megdöbbentően alacsony, csupán 670 gramm, miközben az érintőkijelzőjének mérete 12,5 hüvelyk. Az iPad Air 480 grammot nyom, de a kijelzője jóval kisebb, 10,1 hüvelykes. A gépen teljes Windows 8.1 Pro operációs rendszer fut.

A mérnökök egy nagy alaplap helyett kettő kicsit építettek be a gépbe helytakarékossági okokból. A minél vékonyabb ház érdekében mindkét alaplap "egyoldalas", és egymáshoz képest 180 fokkal elfordítva kerültek be a házba, hogy a hőt az ellentétes oldalon adják le. Az egyik alaplapon foglal helyet a passzív hűtésű processzor és a rendszermemória, a másikon a flashmemóriás háttértár és a vezeték nélküli hálózati chip. Az alaplapok nagyjából akkorák mint egy okostelefon - a két nyomtatott áramkör mellett bőven volt hely a gépben akkumulátoroknak, így az üzemidő két feltöltés között akár 32 óra is lehet.

Az Intel feltett szándéka, hogy processzorait a tabletek piacára is elvigye - a cég tájékoztatása szerint idén 130 olyan tablet jelenik meg a gyártók kínálatában, amely Intel chipre épül. A Llama Mountain nem kereskedelmi termék, csupán egy koncepció, illetve annak demonstrálása, egy Core M processzor köré milyen gépet lehet építeni. Az Intel irányt kíván mutatni a PC-gyártó partnerei számára, persze segíti is őket a technikai megvalósításban például a Llama Mountain tervrajzaival, specifikációival.

Szorzózár nélküli processzorok tunereknek

A vállalat a Computexen mutatta be Devil's Canyon kódnevű chipjeit is, ezek friss, Haswell generációs lapkák szorzózár nélkül, kimondottan a teljesítmény-megszállottak számára. A négymagos, 8 MB L3 cache-sel rendelkező Core i7-4790K alapórajele 4 GHz, de turbóval akár 4,4 GHz-ig felmehet, a négymagos, HT nélküli, 6 MB L3-mal rendelkező Core i5-4690K csak 3,5 GHz-es, turbóval pedig 3,9 GHz a csúcs. Mindkét processzor 88 wattos TDP értékkel rendelkezik, áruk rendre 339, illetve 242 dollár.

Az új processzorok nagy dobása az áttervezett tokozás és a korábbinál jobb minőségű hővezető paszta, amellyel a vállalat az Ivy Bridge generációnál bevezetett pasztát váltja le. A tesztek szerint a két évvel ezelőtt kiadott processzorokban az Intel egy gyenge minőségű hővezetőt alkalmazott, amely nem tudta megfelelően átadni a hőt az alumínium "sapkának", lecserélni viszont csak a borítás megbontásával és garanciavesztéssel lehetett.

Emellett érkezett a kínálatba egy új Pentium, a G3258 is, amely kétmagos, 3 MB L3 cache-sel rendelkezik, 3,2 GHz-es órajelen fut, és szorzózár nélküli - 72 dolláros árával könnyen az ár-teljesítmény arányra figyelő tunerek kedvence lehet. Az Intel ezzel a processzorral (is) ünnepli az idén 20 éves Pentium márkát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról