Szerző: Gálffy Csaba

2014. június 20. 11:06

Moduláris üzleti szoftverekkel újít az Oriana

Felborítaná a "dobozos szoftver vagy egyéni fejlesztés" hagyományos dilemmáját az Oriana, amely igyekszik a kötött és a rugalmas megoldás között az ideális átmenetet megtalálni.

Van köztes megoldás az egyéni fejlesztés és a dobozos szoftver között - állítja az Oriana fejlesztőcég. A magyar vállalkozás már nem startup, évtizedes múltra tekint vissza a hazai piacon, de most vadonatúj szoftverplatfommal mutatkozott be, amely az üzleti alkalmazások gyors prototipizálását és fejlesztését, valamint egyszerű karbantartását ígéri.

Dobozos vagy saját fejlesztés?

A dobozos és egyedi szoftverek között valódi dilemma van. Előbbi viszonylag olcsó, a piacon könnyen találni hozzá üzemeltető szakértőket és a hosszabb távú támogatás sem problémás, azonban ezek a szoftverek nem rugalmasak, és sokszor könnyebb a szervezeti folyamatokat alakítani a szoftverhez, mint fordítva. Az egyedi szoftverek ezzel szemben tetszőlegesen specifikálhatóak, de a fejlesztés drága, a hosszabb távú támogatás-üzemeltetés pedig problémás lehet, az egyéni kód karbantartása mindig nehéz feladat.

A két véglet között kínálna középutat a hazai Oriana új alkalmazásplatformja, amellyel viszonylag egyszerűen, előregyártott sémákból építhető üzleti szoftver. A platform lelke az Effector névre keresztelt motor, amely az üzleti logika futtatásáért fele. Az Effector alatt egy adatbázis (például Microsoft SQL Server) dolgozik, fölötte pedig egy megjelenítésért felelős webalapú keretrendszer. Az Oriana rendszerében az üzleti logikát XML-fájlok rejtik, ezeket olvassa be az adatbázist és a logikát kombináló Effector motor. A saját fejlesztésű motor ebből generál felületeket, kimeneteket, amelyeket böngészőn keresztül érnek el a felhasználók. Az XML-alapú logika később tetszőlegesen módosítható, a cég ehhez részletes dokumentációt is biztosít a vásárlónak, így a felületek és a működés is továbbfejleszthető, adaptálható a későbbiekben.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az alkalmazás kimenete egy webes felület, amely minden platformról elérhető, amelyen van böngésző, így egyaránt megy asztali gépeken, tableteken vagy okostelefonokon is. A kisebb képernyőkre persze érdemes külön optimalizálni a képernyők elrendezését, a reszponzív layoutot a rendszer szerencsére támogatja.

Tényleg olcsóbb lehet

Az Oriana szoftverplatformjának fejlődése jellemző történet. A cég hosszú ideje fejleszt egyedi üzleti alkalmazásokat megrendelői számára, egy idő után pedig saját munkája megkönnyítésére és a költségek leszorítására elkezdte ezeket közös platformra hozni, amely lerövidíti a fejlesztési időt és csökkenti a különböző projektek közötti redundanciát. Idővel a platform olyan érettségi szintet ért el, hogy az már nem csak belső használatra, hanem külső fejlesztők által is használhatóvá, programozhatóvá vált, szabványos interfészekkel és működéssel. A platform után a rajta futó tipikus alkalmazások is sémákat, template-eket kaptak, amelyek a legjellemzőbb felhasználási módokat fedik le - ezek természetesen testre szabhatóak vagy akár nulláról újra is írhatóak.

Érdemes egy szót az üzleti modellről is szólni: az Oriana a gyökerekhez hűen továbbra is szállít kész megoldást, ilyenkor a platformon futó alkalmazás implementálását is a cég végzi. Az újdonság, hogy a platformmá válás nyomán külső rendszerintegrátorok, partnerek is végezhetik ezt a fejlesztést, nekik a (továbbra is zárt kódú) platformot licenceli a cég. A fejlesztés pedig lehet házon belül is a vásárlónál, ilyen esetben is csak a platformlicencet kell megvenni, a dokumentáció alapján pedig a belső munkatársak is elkészíthetik magát a rendszert.

Dokumentumkezelés beágyazott nézegetővel

A cég kiváló referenciákkal rendelkezik, számos multinacionális vállalat alkalmazza kisebb-nagyobb feladatok elvégzésére az Oriana szoftvereit, jellemzően belső használatra, de egyes esetekben nyilvános rendszerek is épültek erre a platformra. A legérdekesebb felhasználó partner talán a Vodafone, a mobilszolgáltató már 20 országban használja a rendszert, az egyéni alkalmazásait pedig már Indiában fejleszti, az Oriánától csak az alattuk futó platformot licenceli.

Fejlesztői környezet is van

A cég friss bejelentése, hogy elkészült az Oriana IDE, vagyis integrált fejlesztői környezet, amelyben jóval egyszerűbben és átláthatóbban rakhatóak össze az alkalmazások. Az IDE maga is az Oriana/Effector platformot használja, ennek megfelelően böngészőben működik és teljes egészében szerveroldalon fut.

Az IDE több "nézettel" is rendelkezik. Az egyszerűsített verzió a nem-fejlesztőknek (például tanácsadóknak, értékesítőknek) szól, akik néhány kattintással állíthatnak elő benne prototípus-alkalmazásokat sablonokból, kódírás nélkül. Ez már alkalmas az ügyféllel való konzultációk megkezdésére, a kész terméktől azonban (értelemszerűen) nagyon messze van. A tulajdonképpeni fejlesztőknek szól a haladó nézet, ebben az egyes elemek részletesebben specifikálhatóak, módosíthatóak, az egyes nézetek, illetve lekérdezések alapjául szolgáló XML-fájlok pedig kényelmesen módosíthatóak. Az online kódszerkesztő egyébként rendelkezik kódkiegészítéssel, kiemeléssel, szintaxisellenőrzéssel is, a módosítások eredménye pedig gyakorlatilag azonnal követhető a felületen.

Ökoszisztémát építeni

A cég hosszútávú terve aktív fejlesztői ökoszisztémát csábítani az Oriana/Effector platform köré. Ehhez a cég nyílt forráskódú, testre szabható prototípusokat dob be a közösbe, olyan standard modulokat, amelyekkel el lehet kezdeni a fejlesztést. A cég várakozása szerint a sablontár egy idő után nem csak a saját fejlesztésű modulokkal, hanem külső fejlesztők moduljaival is kibővül majd, vagyis kész (vagy közel-kész) megoldások tölthetőek le a legtöbb üzleti feladatra.

A problémát jelenleg az jelenti, hogy feltöltés előtt a modulokat meg kell tisztítani a cégspecifikus adatoktól és megoldásoktól, ami további erőfeszítést igényel a fejlesztők részéről. A cég több modellt fontolgat arra, hogy hogyan fogja a részvételre ösztönözni a fejlesztőket és partnereket, de az ígéret szerint hamarosan erre is lesz kész válasz.

Érdeklődőknek a rendszer demója a cég oldalán érhető el, ahogy a fejlesztői kézikönyv is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról