Szerző: Koi Tamás

2014. június 2. 14:13

Virtuális mobilszolgáltató lesz a UPC Írországban

Virtuális mobilszolgáltatói szerződés kötött a Three Irelanddel a UPC írországi cége, ezzel újabb szereplővel bővült a helyi mobilpiac. A kábelszolgáltató anyavállalata Európa-szerte hasonló konstrukciókban gondolkodik, ahogy próbálja felvenni a versenyt a vezetékes és vezeték nélküli szolgáltatásokat egyaránt kínáló riválisaival.

Virtuális mobilszolgáltatást (MVNO) indít Írországban a UPC helyi leányvállalata. A kábelszolgáltató  ügyfelei számára a mostani bővítéssel a különféle kábeles szolgáltatások (TV, internet, kábeltelefon) mobilhang-, illetve mobilinternet-szolgáltatást is képes lesz nyújtani. A UPC Ireland a Three Irelanddel kötött több évre szóló MVNO-megállapodást, ezzel a helyi mobilpiac újabb szereplővel bővülhet, jóllehet tavaly egy akvizíciós során pont a hongkongi érdekeltségű Three vásárolta fel az O2 helyi leányvállalatát.

Többek közt ennek a tavalyi, 736 milliió eurós felvásárlásnak volt az egyik feltétele, hogy a Three két MVNO-t is beengedjen a hálózatára, ezek egyike lehet a mai megállapodás alapján a UPC. A kábelszolgáltató egyébként a szerződéses feltételek szerint csak 2015-től veheti igénybe a Three hálózati kapacitásait, és teljes értékű virtuális mobilszolgáltatóvá válik majd, vagyis az ügyfelek a UPC ügyfeleii lesznek, nem a mobilszolgáltatóé.


Magnus Trensjö és Robert Finnegan, a UPC Ireland és a Three Ireland vezérigazgatói

A Three és a UPC helyi érdekeltségeinek megállapodása egyben az ír mobilpiac első számú szereplőjének, a Vodafone Irelandnek is kifoghatja a szelet a vitorlájából. A londoni székhelyű multi az O2 üzlet kapcsán aggodalmát fejezte ki a spektrumelosztás miatt, azt sérelmezve, hogy az O2 megszerzésével a Three aránytalanul nagy mennyiségű frekvenciablokk használati jogához juthat hozzá, ezzel torzítva a versenyt az ír mobilpiacon.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A UPC anyavállalatának, a Liberty Globalnak teljes mértékben illik a stratégiájába a virtuális mobilszolgáltatások indítása, ezzel a legtöbb olyan országban, ahol erre a helyi szabályozási és makrogazdasági közeg lehetőséget ad, könnyen tudja bővíteni a cégcsoport meglévő, vezetékes szolgáltatásportfólióját. A cég hazánkban is működtet virtuális mobilszolgáltatást, de csak mobilinternetet kínál ebben a konstrukcióban, a Vodafone hálózatát igénybe véve.

A vállalat idestova két éve indította el az adat-MVNO szolgáltatást, és már 2012-ben napirenden volt, hogy a UPC Magyarország rövidesen hangszolgáltatásra vonatkozóan is virtuális szolgáltatói szerződést köthet a Vodafone-nal. A két cég közt ugyanakkor máig nem jött létre az ezt lehetővé tevő megállapodás, alighanem leginkább a magyar mobilpiac jövőbeni helyzetét számottevően befolyásoló frekvenciagazdálkodási folyamatok (frekvenciaaukció/pályázat) elhúzódása miatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról