Szerző: Hlács Ferenc

2014. május 30. 12:55

Idei csúcstelefonját is felvértezi a Samsung, jön az S5 Active

Megjelent a Samsung csúcstelefonja, a Galaxy S5 strapabíróbb változata, az S5 Active. A készülék amellett, hogy akárcsak a mezei verzió, megbirkózik a vízzel és a porral is, ütésálló borítást kapott. A gyakorlatilag változatlan hardverrel érkező, komolyabb fizikai igénybevételnek is ellenálló okosetelefon egyelőre csak az AT&T kínálatában kapható.

Biztosan sokan emlékeznek, hogy tavaly, mikor a Samsung aktuális csúcskészüléke, a Galaxy S4 napvilágot látott, abból a gyártó párhuzamosan több verzió is kiadott. Ezek egyike a Galaxy S4 Active, a hajdani zászlóshajó eggyel strapabíróbb, víz és porálló változata, amit a vállalat kifejezetten kültéri tevékenységekhez szánt. Az idei csúcsmodell, a Galaxy S5 esetében már kétséges volt, hogy megjelenik-e masszívabb verzió, hiszen az alapváltozat is IP67-es besorolást kapott, azaz a por ellen teljesen védett, víz alatt pedig egy méteres mélységben fél órát bír ki.

Néhány hete azonban elkezdtek keringeni a pletykák a készülék acélosabb változatáról és ahogy ez mostanában lenni szokott, be is igazolódtak, ráadásul még korábban, mint az állítólag tervezett júniusi bejelentés. A Samsung Galax S5-ből is lesz tehát Active modell, ami nemcsak, a pornak és a víznek ellenáll, de ütésálló is. A készülék le sem tagadhatná, hogy megbirkózik néhány leejtéssel, éleire ugyanis masszív gumis bevonat került, és a hátlapon is megjelent az előző generáció védjegyeként ismert négy csavar. A kapacitív "Home", "Vissza" és multitasking billentyűket fizikai gombokra cserélték, ami kesztyűben is megkönnyíti a kezelést. Nem kell továbbá attól tartani, hogy a "páncélzat" túlságosan ormótlanná tenné az eszközt, az ugyanis mindössze 8,9 milliméter vékony, nem hízott tehát sokat az S5-nél tapasztalt 8,1 milliméterhez képest.

01:43
 

Samsung Galaxy S5 Active Features and Specs -- AT&T Mobile Minute | AT&T

Még több videó

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az IP67-es védettség itt is adott, az ütésállóság pedig a MIL-STD 810G katonai besorolásnak felel meg. Az okostelefon belsőre nem sokat változott törékenyebb testvéréhez képest, ugyanaz a négymagos 2,5 gigahertzes Qualcomm Snapdragon 801 chip hajtja mint a Galaxy S5-öt, továbbá szintén 2 gigabájt RAM-ot találunk benne, illetve 16 gigabájt belső tárhelyet, amit microSD-kártyával bővíthetünk. Az S5 Active-ból előreláthatólag nem lesz 32 gigabájt tárterülettel rendelkező verzió. A kijelző változatlan, itt is a már ismert 5,1 hüvelykes 1920x1080 pixel felbontású AMOLED panelt találjuk és az akkumulátor is maradt 2800 mAh kapacitású. A 16 megapixeles hátlapi kamera alól ezúttal sem maradt le a pulzusmérő.

Utóbbi használatára az S5-ből már ismert S Health app segítségével van lehetőség, ami további sportfunkciókat is kínál. A strapabíró készüléken ezen felül az Activity Zone app is előre telepítve érkezik, amely várhatóan további egészségügyi és fitneszfunkciókat vonultat majd fel. Az eszközbe a pletykák szerint barométer is került, amelyet az előbbi szoftver használ majd ki - bár utóbbi hivatalos megerősítése még várat magára. A készülék egyelőre csak az AT&T kínálatában érhető el, ott a kártyafüggetlen modell 715 dollárért vásárolható meg, így pénztárcabarát megoldásnak korántsem mondható - akinek azonban ez nem jelent problémát az eszköz több mint ideális lehet túrázáshoz vagy kültéri munkához.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról