Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 4. 10:22

Kipróbáltuk: Prestigio Multicenter “tévéokosító”

A tévéhez csatlakoztatható, Androidot futtató készülékekből hazánkban is tekintélyes a választék, elterjedtnek azonban korántsem mondhatók. Egy ilyen kütyü nyújtotta lehetőségekkel egy Prestigio MultiCenter PAB2411 készüléken ismerkedtünk meg közelebbről.

Androidos “tévéokosítókból” manapság finoman szólva nincs hiány, a gyanúsan olcsótól a drágább modellekig tömérdek hasonló kütyüt találni a hazai és külföldi online áruházakban. Egyes modellek kialakítása leginkább egy HDMI-s pendrive-ra emlékeztet, mások önálló kis dobozok, amelyeket külön HDMI-kábellel köthetünk össze a tévével vagy monitorral. Az ilyen eszközök célja, hogy anélkül ruházhassuk fel egyébként teljesen jó tévénket online funkciókkal, hogy új készülékbe kellene fektetni.

Annak ellenére, hogy Dunát lehet velük rekeszteni, Magyarországon gyakorlatilag egyáltalán nincs vizibilitása az androidos tévékiegészítőknek. Pedig a koncepció elsőre ígéretesnek tűnik, hogy valójában mit ad, azt egy Prestigio MultiCenter PAB2411 készüléken vizsgáltuk meg.

Billentyűzetre is szükség lesz

A kütyü egy lapos, lekerekített sarkú, négyzet alakú házat kapott, tetején a gyártó logójával. Bal oldalára két teljes értékű USB-port és egy microSD-kártyahely, hátuljára pedig egy HDMI-, Ethernet- és audiocsatlakozó, illetve a táp csatlakozója került. A készülékhez egy rádiós távirányító is jár, amelyen megtaláljuk az Androidon szokásos “Home”, “Vissza” és “Menü” gombokat, továbbá egy kurzor ikonnal jelölt gombot is, amellyel az egérmutatót csalogathatjuk elő, a precízebb műveletekhez. Utóbbit a távirányítón található négyirányú vezérlővel irányíthatjuk, azt középen megnyomva pedig kattinthatunk is vele. A kontrollerrel, miután az rádiós, nem kell feltétlenül a készülék felé mutatni, ami nagy könnyebbséget jelent, ha azt tévészekrény félreesőbb pontján szeretnénk tárolni.

A MultiCenter beüzemelése teljesen magától értetődő: miután csatlakoztattuk a HDMI-t és a tápkábelt, a távirányítóval tudjuk bekapcsolni. Ekkor egy kék LED kezd világítani a készülék elején és ha az adott kijelzőn a megfelelő csatlakozó van beállítva forrásként - amit mindenképp érdemes ellenőrizni a kép hiánya miatti pánikroham előtt - rövid bootolás után meg is jelenik a Prestigio  alkalmazásindító felülete. Első bekapcsoláskor előfordulhat, hogy a kép valamennyire lelóg a kijelzőről, aggodalomra azonban nincs ok, a beállításokban ez egyszerűen korrigálható. A navigáció a távirányítóval elsőre furcsa, az a négyirányú vezérlővel lapozgatva és a kurzort terelgetve is lehetséges, noha utóbbi elég időigényes feladat.

Érthető módon virtuális billentyűzet kezelése sem leányálom ezzel a módszerrel - persze azért nem is lehetetlen - ezért a Google-fiókba való bejelentkezéshez érve a legtöbben valószínűleg fizikai billentyűzet után nyúlnak majd. A készülék gond nélkül kezeli az USB-s klaviatúrákat, ha viszont a későbbiekben is szeretnénk billentyűzetet használni a kütyühöz, jobb lesz inkább egy Bluetooth-os modellt választani, ha nem akarunk a nappaliban kábelekben botladozni. Az eszköz a billentyűzetekbe épített touchpadet is kezeli, így egy füst alatt az egér problémája is megoldható. A vezérlési lehetőségek ráadásul nem merülnek ki ennyiben, a MultiCenterhez ugyanis okostelefonra, táblagépre sőt akár PC-re is telepíthető alkalmazás is tartozik, amire rövidesen kitérünk.

A hardver kevés a feladathoz

A nálunk járt készülék a már-már őszülő 4.2.2-es Androidot futtatta, rajta a Prestigio saját felületével. Ezt a gyártó igyekezett a tévés használatra szabni, ami bár nem sikerült tökéletesen, még mindig kényelmesebb a nagy képernyőn, mint egy hagyományos alkalmazásindító. Erről magunk is meggyőződhettünk a Nova Launcherrel eltöltött néhány perc szenvedés után, az ugyanis távirányítóval gyakorlatilag kezelhetetlennek bizonyult. A gyári launcher azonban viszonylag gyorsan megszokható, noha dizájn tekintetében bőven lenne rajta csiszolni való, elég messze van a ma etalonnak számító “flat” irányvonaltól.

A MultiCentert egy kétmagos 1,5 gigahertzes Cortex-A9 magokkal felszerelt processzor hajtja, Mali 400MP GPU-val és 770 megabájt RAM-mal. A belső tárhely mérete mindössze 2 gigabájt, így microSD-kártyára mindenképp szükségünk lesz, ha a Facebook és YouTube appokon kívül mást is szeretnénk használni. Sajnos gyorsan kiderül, hogy a hardver kevés hozzá, hogy a Jelly Bean Android rendszert és a saját fejlesztésű UI-t zökkenőmentesen hajtsa, sokszor már szimplán a navigáció közben előjön a fájdalmas szaggatás, arról nem is beszélve, ha néhány terebélyesebb alkalmazást is elindítunk. A Sunspider JavaScript benchmark Chrome böngészőben futtatva 1780 milliszekundumos eredményt adott, ami a belépő kategóriás telefonok szintje ma már.

Az Androidot nagy képernyőre húzva a legtöbbeknek valószínűleg első teendőik között lesz, hogy valamilyen játékot is kipróbáljanak rajta, az erőforrás-igényesebb címektől azonban jobb lesz kapásból elbúcsúzni. A Dead Trigger 2-vel például még úgy-ahogy lehet küzdeni, de élvezhetőnek semmiképp sem mondható, sőt az Angry Birds Go is hasonló eredményeket produkált. Az olyan egyszerűbb címek, mint például az Angry Birds Star Wars ugyanakkor teljesen vállalhatóan futnak, nem kell tehát teljesen lemondani a játékokról.

A kiegészítő appra nem lehet panasz

A legtöbb cím irányítása billentyűzettel vagy a távirányítóval az esetek nagy részében gyakorlatilag lehetetlen, ugyanakkor erre is van megoldás, méghozzá a korábban említett okostelefonos alkalmazás. A szofver Prestigio Remote Control vagy röviden PRC névre hallgat és jóval többre képes mint az egérmutató kergetése. Az appot telepítve az azonnal rátalál a MultiCenterre, ha azonos Wi-Fi hálózaton vannak, így nincs szükség külön párosításra. Az alkalmazásban négyféle opciót találunk, ezek a TVRemote, az AirMouse, a MirrorTV és a Camerashare.

Az első fülre bökve egy a fizikainál valamivel jobb virtuális távirányítót kapunk, amelyről a hangerőt is vezérelhetjük, egy touchpad segítségével pedig az egeret, vagy opcionálisan az érintést is szimulálhatjuk, bár ez nehézkes, miután nem látjuk, mi van az ujjunk alatt. Ugyanitt virtuális billentyűzetet is használhatunk, ami szintén jóval kényelmesebb megoldás, mint a kurzorral nyomogatni a betűket a nagy kijelzőn. Szintén ebben a menüpontban az appok listáját is megnyithatjuk, nem kell feltétlenül a tévén vadászni rájuk. Az AirMouseban ugyanúgy kapunk “Home” és “Vissza” gombokat, valamint a billentyűzetet is előhívhatjuk, az egérmutatót pedig a telefon mozgatásával terelgethetjük, a képernyőnek arra a pontjára mutatva, ahová aztán kattintani szeretnénk.

A felsoroltak közül talán a MirrorTV a leghasznosabb, itt a készülék a tévén látott képet továbbítja a telefonra vagy tabletre, amit érintéssel vezérelhetünk is. A gépeléstől eltekintve ez a legjobb megoldás MultiCenter kezelésére, kiváltképp a játékoknál - esetükben ugyanakkor gyakorlatilag ez az egyetlen járható út. A képtükrözés ráadásul nem is ront észrevehetően az eszköz teljesítményén.  A PRC utolsó füle, a CameraShare  a mobiltelefon kamerájának képét közvetíti a nagy képernyőre, amit rögzíthetünk is. A funkció egy darabig szórakoztató, az első néhány alkalom után azonban valószínűleg senki nem piszkálja majd sokat. A készülékhez PC-re is íródott hasonló kliens, ez azonban a teszt alatt folyamatosan összeomlott, így érdemes az androidos vagy iOS-es verziókra hagyatkozni.

Csak kísérletező kedvűeknek

A készüléken a játékok mellett értelemszerűen a különböző tévéappokat is érdemes kipróbálni, noha az élmény teljesen megegyezik a táblagépekével. Az SPB TV alkalmazást előre telepítve találjuk az eszközön, azzal olyan csatornák adását követhetjük élőben mint a Budapest TV, a NASA Education Channel, vagy a DW Europe. Egy-egy állomást kiválasztva a várható műsorok listája is látható, a noha a közvetítés minősége még a beállításokban a “jó” opciót bepipálva is kifejezetten alacsony marad. A MindigTV app ezzel szemben teljesen élvezhető képet biztosít, az élő csatornakínálat itt az M1 HD, M2 HD, Duna HD, Duna World, euronews és a hatoscsatorna adókat tartalmazza.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Mindezek mellett természetesen a YouTube app is rendelkezésünkre áll, a Play Store-ból elérhető a többi videomegosztó alkalmazása, ha éppen egyik adón sem mennének macskás videók, valamint válogathatunk az egyéb tartalomtulajdonosok saját alkalmazásai közül (pl. NBA League Pass, NFL Game Pass) és a böngészőn keresztül elérhető tartalmak közül is. Filmek természetesen külső adathordozókról is gond nélkül lejátszhatók, legyen az pendrive vagy microSD-kártya, a MultiCenter alapértelmezett videolejátszója minden alapvető fájlformátumot kezel, de a Play Store-ból bármilyen tetszőleges lejátszót letölthetünk, ha nem lennénk elégedettek a gyári alkalmazás lehetőségeivel.

A Prestigio terméke nagyjából 20-22 ezer forint körüli áron vásárolható meg, noha mindenképp érdemes a költségekhez egy Bluetooth billentyűzetet és egy legalább 8 gigabájtos microSD-kártyát is hozzászámolni. Ez nem tűnik nagy összegnek, azért a tudásért cserébe, amit a kütyü a tévének kölcsönöz, a felhasználói élmény azonban erősen megkérdőjelezi, hogy megéri-e befektetni a kis dobozba, hiszen a lassú működés és az akadozás már a menükben is előfordul.

Maga a koncepció ugyanakkor akár működőképes, az okostelefonos app pedig kimondottan jó ötlet és kényelmesen használhatóvá teszi a MultiCentert, amire szükség is van, az Androidon ugyanis nagyon érződik, hogy nem tévékre, különösen nem távirányítós használatra tervezték. Kísérletező kedvűeknek megérhet egy próbát a dolog, aki viszont stabilabb, feszültségmentes napi használatra alkalmas készüléket szeretne, jobb ha erősebb hardver után néz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról