Szerző: Gálffy Csaba

2014. május 29. 14:39

App!system: az informatika új hullámáról őszintén

Újra konferenciával jelentkezik a HWSW, az eddigiekhez hűen a nyáreleji App!system az üzemeltetők kihívásaival foglalkozik. Idén egyszerre nyitunk a "következő generációs" területek és a mindennapi problémák felé, az eddigi legjobb előadói felhozatallal!

Az "informatikai felhő" kifejezés néhány éves története az IT-hype csodálatos állatorvosi lova. A koncepciót a különböző cégek, gyártók, szoftverházak marketingosztályai nyúlták le, és húzták rá válogatás nélkül mindenre, amit éppen bemutattak, legyen az kisvállalati tároló vagy adatközponti rendszer, a felhő mindenhol ott van. A nagy felhősödésben persze pont a mondanivaló, a megkülönböztető koncepció veszett el, ma már az alapoktól kell újra átbeszélni, hogy mit is értettünk annak idején ez alatt, a felhő pedig a jelentést ma már inkább homályosítja, mint pontosítja.

A HWSW egyik kimondott missziója küzdeni ez ellen a tartalmi inflálódás ellen, és ez nem csak a magazin cikkeiben, de a konferenciáinkon, rendezvényeinken is így van. Ennek megfelelően a jövő heti App!System konferencián nagy teret kapnak az olyan előadások, amelyek a következő generációs informatikai rendszereket igyekeznek alaposan, pontosan, szakmai alapokon, szakemberek számára érthetően (és szigorúan marketingmentesen) bemutatni. A mottónk: mérnöktől mérnöknek.

A bemutatott "következő generációs" fogalmak közé olyanokat válogattunk be, amelyekről (már mi is) évek óta írunk, beszélünk, de a hazai IT-ben egyelőre csekély visszhangot kaptak. Ettől függetlenül biztosra vehető, hogy ezek a fogalmak fogják itthon is meghatározni a vállalati informatika fejlődési irányát, ezért legfőbb ideje, hogy alapvetés szinten foglalkozzunk velük és fogódzót kínáljuk még azelőtt, mielőtt a bullshit-cunami a hazai szakmát is elönti.

Szoftveresen meghatározott minden

A kommunikációs szempontból immár a "posztfelhő" időszakban vagyunk, a marketingesek új hívószavakkal turbózzák az új termékeket. Talán a legfontosabb jelenleg a szoftveresen meghatározott hálózatok, tárolók, adatközpontok, vagyis a "software defined csillagpontcsilllag". Első körben az SDN, vagyis az ilyen szoftveres hálózatok elméletével és gyakorlatával ismerkedünk meg, hogyan hoznak ezek újat az informatikába és milyen eltérő megközelítések léteznek a területen. Az akadémiai gyökerekkel rendelkező koncepcióról találóan Németh Felicián (BME) beszél először, majd Boross Ádám (Cisco) a gyakorlati oldalt mutatja be. Szintén ehhez a témához kapcsolódik Kiss Márton előadása, az OpenStack-közösség hazai motorja értelemszerűen erről a platformról tart előadást.

26:37
 

Kocsis Tamás: Mitől lesz vállalati a Wi-Fi?

Még több videó

A tavalyi konferencia egyik legjobbnak választott előadása, kedvcsinálónak.

A másik népszerű trend a mikroszervereké - ha a legnagyobb szervergyártók is ezektől várják a  felemelkedést, akkor felkészülhetünk rá, hamarosan ezen a területen is várható a marketingesek támadása. A témában szerencsére van fogódzó, általában a mikroszerverekről, azok hasznosságáról, előnyeiről és veleszületett hátrányairól Varsányi András (HP), az ARM-os alfajt övező hitekről és tévhitekről pedig Czanik Péter (BalaBit) beszél majd.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A műszaki újdonságok mellett a hype-generátor a szervezeti struktúra területén is izzik. A konferencián Hodicska Gergely, a Ustream fejlesztési vezetője tart bevezetőt a devops világnézetbe. Gergelytől azt kértük, hogy magyarázza el, egy modern elvek alapján szervezett integrált IT-ben pontosan mi is a helye az üzemeltetőnek, hogyan dolgozik együtt fejlesztőkkel, milyen elvek mentén épül fel az infrastruktúra. Kevésbé "modern", de annál kijózanítóbb Szabó Zsolt (Infobex) előadása, a józan ésszel felépített munkavégzésről, olyan fogásokról, amelyekkel érezhetően növelhető a szervezet morálja, hatékonysága.

A jelenről is beszélünk

A következő generációs témák mellett a konferencián bőségesen kap helyet sürgetőbb, a mindennapi munkához szorosabban kötődő előadás is. Az előadóink beszélnek majd biztonságról (cloudok biztonságossá tétele, központi naplózás, az üzemeltető által is kivédhető problémák), üzemeltetői-felügyeleti eszközökről, és sorba vesszük a hardveres újdonságokat is, x86-tól POWER8-ig, flashmemóriás tárolóktól Linux-felügyeletig és nyílt forrású vállalati alkalmazásokig. A részletes program és további információk a konferencia honlapján érhető el.

A HWSW App!system konferencia 2014 június 4-én lesz az Allee-ban, Budapesten. A regisztrációt megnyitottuk, lehet jelentkezni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról