Szerző: Bodnár Ádám

2014. május 28. 13:14

A MySQL-adminok kedvében próbál járni az Oracle

Bemutatta az Oracle a MySQL Fabricot, amellyel a nagy hibatűrésű, skálázódó rendszerek építését szeretné megkönnyíteni a nyílt forrású adatbázis felhasználói számára. A MySQL-hez hasonlóan a Fabric is nyílt forrású és ingyenes is.

Elkészült és mindenki számára elérhető a MySQL Fabric, az Oracle nyílt forrású megoldása a nagy hibatűrésű, skálázódó MySQL rendszerek egyszerűbb építésére és üzemeltetésére. A Fabric egy integrált, automatizált rendszer a MySQL fürtök kezelésére, amely átveszi a leállás esetén felmerülő üzemeltetői feladatokat.

Önműködő hibatűrés

A MySQL Fabric folyamatosan figyeli a MySQL fürt csomópontjainak "életjeleit", és ha a master adatbázis leáll, egy másikat nevez ki a helyére, ezt követően pedig erre küldi a lekérdezéseket és megfelelően módosítja a terheléselosztási beállításokat is anélkül, hogy ehhez üzemeltetői beavatkozásra lenne szükség - az átállás teljesen automatikus, a topológia és a szerverek állapotának megváltozása az alkalmazás felé teljesen transzparens.

A másik fontos képessége a Fabricnak az automatikus "sharding". A sharding (a frappáns magyar fordítást várjuk a kommentekben) az adatbázis darabolása és az egyes darabok elosztása több szerveren a műveletek párhuzamosíthatósága, végső soron a nagyobb teljesítmény érdekében. A Fabric képes automatikusan feldarabolni a táblákat, hogy felgyorsuljanak az írási és olvasási műveletek - a felhasználón múlik, hogy melyik táblák esetén veszi igénybe a shardingot és neki kell meghatároznia az oszlopokat, amelyek később "sharing key"-ként működnek. Lehetőség van már létező shardok továbbdarabolására is.

03:17
 

Oracle's Mats Kindahl on MySQL Fabric

Még több videó

Automatikus, kényelmes shardolás

Maga a sharding persze nem új technológia, a Fabric újdonsága abban rejlik, hogy az adatbázis tábláinak darabolásával járó feladatokat automatizálni tudja, és nyilvántartja, melyik rekordok  melyik szerveren vagy szervercsoporton találhatók. A Facebook jó ideje shardolva használja a MySQL-t például, és a cég szívesen beszél is a szerzett tapasztalatokról - itt található egy előadás a témáról. Az Oracle szerette volna, ha a lehetőség olyan szervezetek számára is elérhető, amelyek nem rendelkeznek a Facebookéhoz hasonló üzemeltetői és fejlesztői kapacitással.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

"Több nagy webes vállalat maga is megépítette ezeket a megoldásokat és némelyek nyílttá is tették" - mondta Thomas Ulin, aki az Oracle-nél a MySQL fejlesztését irányítja. "Rendszeresen beszélünk ezekkel a nagy ügyfelekkel akár a webes, akár a távközlési szektorban, hogy biztosak lehessünk benne, az igényeiknek megfelelően fejlesztünk. Igazából ez elég fontos része a roadmapünk meghatározásának."

Az Oracle kevéssé kommunikált indítéka az lehet, hogy a cég láthatóan tart a MySQL számára is potenciális ellenfélként megjelenő, új típusú, kimondottan scale-out környezetekre fejlesztett adatbázisoktól, mint amilyen például a MongoDB, a Riak vagy a Cassandra. Larry Ellison cége ezért igyekszik olyan scale-out képességekkel felvértezni a MySQL-t, amelyeket a konkurensek is kínálnak, ezzel megvédve saját felhasználói bázisát, másfelől pedig vonzóvá tenni a MySQL-t az olyan új típusú alkalmazások számára, amelyek nagy adattömeggel dolgoznak scale-out konfigurációban.

Érdekelnek a szerverek, tárolók, hálózati eszközök friss technológiái? A nyilvános és privát felhők építéséhez, felügyeletéhez használható szoftverek? Gyere el június 4-én a HWSW App!system konferenciára! A részletes program és a regisztráció itt elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról