Szerző: Hlács Ferenc

2014. május 20. 08:03

Kairos: mechanikus okosóra kerek kijelzővel

Hibrid megoldással lép be az okosóra-piacra a Kairos. A gyártó viselhető készülékének kerek, átlátszó kijelzője alatt mechanikus óraszerkezet mutatja az időt. Az óra várhatóan decembertől lesz kapható ezer dollárt is meghaladó áron, az előrendelők azonban jóval olcsóbban hozzájuthatnak.

Bár az okosórák miértjére egyelőre még egyetlen gyártónak sem sikerült igazán választ adnia, mégis egyre több viselhető készülék lát napvilágot, a közösségi finanszírozásra támaszkodó kisebb fejlesztőcsapatoktól és a nagyvállalatoktól egyaránt. Nemrég a Google is kiadott egy kifejezetten az ilyen eszközökhöz szánt szoftverplatformot, az Android Weart, ami újabb lökést adhat a területnek.

Hibrid konstrukció

A jelenleg elérhető okosórák ugyanakkor nem igazán mondhatók változatosnak, többnyire a terület első modelljei óta meglévő apró, négyszög alakú kijelzőt kapjuk, ez alól talán egyedül a hosszúkás, ívelt képernyős - ám butácska - Samsung Gear Fit és az egyelőre csak képekről ismert, kerek kijelzővel felszerelt Moto 360 jelent kivételt. Hamarosan azonban újabb eszköz állhat a szokatlan külsejű okosórák sorába, a Kairos. A készülékben egy hagyományos mechanikus óra számlapja fölé került áttetsző, kör alakú kijelző. Az elképzelés kétségtelenül egyedülálló, noha egyelőre csak 3D rendereket láthattunk belőle.

A gyártó szerint az óra rozsdamentes acélházat kap, a kijelzőt pedig egy átlátszó OLED réteg alkotja majd. Mikor utóbbi kikapcsol, láthatóvá válik a lentebb ketyegő, mechanikus óraszerkezet. A Kairosba egy háromtengelyes gyorsulásmérő és egy rezgőmotor is kerül, továbbá egy 180 mAh kapacitású akkumulátor, ami a vállalat szerint 5-7 napi működésre is elég. Ilyen hosszú üzemidő talán kicsit túl jól is hangzik, noha az akku csak az "okos részért" felel, a mechanikus alkatrészeket egy felhúzószerkezet működteti, egy felhúzással 42 órán keresztül. A készüléken a gyártó honlapja szerint annak saját, Kairos OS rendszere fut majd, ám opcionálisan Android Wearrel is elérhető lesz. Az Kairos várhatóan Androdid és iOS rendszert futtató készülékekkel is összekapcsolható lesz Bluetooth 4.0-n keresztül.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az órák már előrendelhetők, a gyártó szerint idén decemberben kerülnek a boltokba. Az eszközből várhatóan kétféle modell lesz kapható, az MSW 115 és az SSW 158. A kettő közötti különbség, hogy az elsőben a japán Miyota óraszerkezete található, míg a másodikba a svájci SOPROD gyártó mechanikája került. Mindkét változat megvásárolható fém, fekete vagy arany színben, gumi-, illetve bőrszíjjal is.

Az MSW 115 fém színű verziója 499, a fekete és az arany pedig 649 dollárba kerül majd elővételben, amire érdemes hamar lecsapni, ha valaki ilyet szeretne a karácsonyfa alá: július 1-től ugyanis ez az összeg 1199 és 1399 dollárra ugrik. Az SSW 158-nál is hasonló a helyzet, ott az alapmodell 989, az arany, illetve fekete pedig 1199 dollárba kerül, ami az előrendelési időszak után 1989 és 2149 dollárra nő majd. Érdekesség, hogy a modernebb, gyorsabb komponensek megjelenésével az okosóra fejlesztésére is lehetőség lesz, a Kairos visszaküldhető a gyártóhoz, aki 99 dolláros indulóáron újabb alkatrészekkel szereli fel - hasonló szolgáltatással eddig nem igazán találkozhattunk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról