Szerző: Bodnár Ádám

2014. május 15. 10:15

Tisztán flashmemóriás tároló jött a Fujitsutól

Befutott a Fujitsu legújabb tárolója, a tisztán flashalapú ETERNUS DX200F, amely a tavaly piacra dobott DX S3 architektúráját kombinálja SSD-kkel.

Bár az olyan cégek, mint a Violin meg a Fusion-IO váltig állítják, hogy a hagyományos diszkes-kontrolleres architektúrájú tárolók visszafogják a flashmemóriákat, a Fujitsu szerint erről szó sincs, a vállalat most bemutatott tárolója, az ETERNUS DX200F egy hagyományos tároló architektúráját hozza, lemezek helyett azonban SSD-ket tartalmaz. A cég a berendezést elsősorban a nagy IO-igényű alkalmazások alá ajánlja - tipikusan ilyenek a virtualizált környezetek, a nagy mennyiségű adaton végzett analitika, illetve a klasszikus értelemben vett vállalati informatikán kívül a mérnöki-tudományos feladatok.

Az eszköz 12 Gbps SAS interfész segítségével próbálja meg elérni, hogy ne legyen a belső adatutakon "forgalmi dugó" és a sávszélesség elegendő legyen az SSD-k kiszolgálásához, a külső csatlakozás pedig 16 Gbps FC vagy 10 Gb Ethernet lehet - az Infiniband-támogatást a közeljövőre ígéri a Fujitsu. A teljesítményadatok a japán mérnököket igazolják egyelőre, a tárológyártók által életre hívott Storage Performance Council szervezet SPC-1 benchmarkjában 200 ezer IOPS felett teljesített az eszköz - pár éve ezt a teljesítményszintet a csúcskategóriás diszkes tárolók hozták csak, ma pedig már egy 2U méretű eszközből kisajtolható ennyi.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A tároló ugyanis csak ilyen magas, és szabvány 19" rackbe szerelhető, valamint minden alkatrésze redundáns, üzem közben cserélhető (kontrollerek, tápegységek, ventilátorok, stb). A kontrollerek egyenként 8 gigabájt cache-t tartalmaznak. A tároló legkevesebb 5 SSD-vel rendelhető meg, maximum pedig 24-et képes fogadni, a meghajtók 800 gigabájtosak vagy 1,6 terabájtosak lehetnek. Nagyobb kapacitás is elérhető külső diszkfiókkal való bővítés révén.

Az ETERNUS DX200F jellemzője, hogy a többi ETERNUS DX-sorozatú tárolóval azonos felépítésű és a szoftverezettsége is azonos, így az üzemeltetőknek nem szükséges semmit újratanulni, új felületeket vagy felügyeleti rendszerek kezelését elsajátítani. Emellett fontos kiemelni, hogy a remote copy művelettel a tárolóról könnyen egy másik, diszkes ETERNUS DX-re másolhatók az adatok, az olcsóbb hosszú távú tárolás érdekében. A DX200F egyébként ugyanazokat a képességeket nyújtja mint bármely más DX, beleértve a thin provisioninget is.

A tárolót júniustól szállítja a Fujitsu, konkrét árat a cég nem adott meg, de azt a Fujitsu America vállalat üzletágának egyik vezetője elmondta, gigabájtonként 10 dollár alatti konfiguráció is összeállítható.

Érdekel, mennyiféleképp lehet flashmemóriát használni az adattárolásban? Gyere el június 4-én az App!system konferenciánkra, ahol külön előadás foglalkozik a témával! Az esemény részletes programja és a regisztráció elérhető itt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról