Szerző: Bodnár Ádám

2014. május 14. 10:04

Orange Box a Canonicaltól

Kis méretű, könnyen hordozható fürtözött rendszert adott ki a Canonical, amelyen az Ubuntut és az OpenStacket, valamint más szolgáltatásokat lehet tesztelni.

Nem csak a Microsoft TechEd konferencia zajlik a héten, hanem az OpenStack Summit is, amely a nyílt forrású cloudplatform köré csoportosuló közösség legnagyobb éves dzsemborija. Izgalmas hardverrel állt elő ezen az eseményen a Canonical, az egyszerűen csak Orange Boxnak keresztelt termék egy "mobil cluster", aminek elsősorban fejlesztők vehetik hasznát.

Ha fürtözött szerverrendszerekről beszélünk, a legtöbbeknek valószínűleg egy rackszekrénnyi gép jut eszébe, nem a cipősdobozra emlékeztető Canonical-féle Orange Box. A fejlesztőknek szánt eszköz egy tízcsomópontos clustert rejt, amely Core i5 processzort, 16 gigabájt memóriát és 120 gigabájt flash háttértárat tartalmazó gépekből áll össze, ezeket gigabites Ethernet kapcsolja össze egy D-Link DGS-1100-16 menedzselt switchen keresztül. Az egyik csomóponthoz (node 0) egy 2 terabájtos merevlemez is csatlakozik, valamint Wi-Fi vezérlővel is ellátták.

A csomópontok mindegyike az Intel NUC (Next Unit of Computing) alaplapjára épül, amelyek jellegzetessége a kis méret, alacsony fogyasztás és a passzív hűtés. Ennek is köszönhető, hogy az alaplapokból tíz darab fért bele az Orange Boxba, amelynek csak a tápegysége tartalmaz ventilátort és az egész rendszer 110/240V hálózatról is működtethető, nem igényel speciális áramellátást vagy elhelyezést. A gép egyébként 17 kilót nyom kompletten, a biztonságos tároláshoz és szállításhoz speciális dobozt is mellékel hozzá a Canonical. Magát a hardvert a kis méretű, csendes gépekre szakosodott brit Tranquil PC gyártja, az alapkonfiguráció 12500 dollárért vásárolható meg, ebben billentyűzet, egér és monitor található. Felárért a csomópontok bővíthetők, további memória és nagyobb SSD is választható hozzájuk.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Canonical az Orange Boxot elsősorban fejlesztőknek szánja, akik fürtözött rendszerekkel és privát cloudokkal szeretnének kísérletezni. A rendszerre Ubuntu 14.04 LTS operációs rendszert telepítenek előre, amelynek része a MaaS (metal-as-a-service) az Ubuntu provisioning eszköze, amellyel a privát felhő erőforrásait lehet kiosztani, illetve a Juju, amellyel komplett, akár több gépen átívelő szolgáltatásokat lehet életre kelteni (pl. OpenStack, Hadoop, CloudFoundry). Az Orange Boxhoz egy éves Ubuntu Advantage támogatási csomag is tartozik.

Igaz, hogy akár az Ubuntuval, akár a rajta futtatható változatos szolgáltatásokkal való kísérletezéshez felhős rendszereket is igénybe lehet venni (az Amazon mellett már az Azure-ön is elérhető Ubuntu például), a Canonical szerint sok esetben hasznos lehet, ha fizikai vason történik a tesztelés, ehhez lehet kiváló platform az Orange Box. A vállalat egy OpenStack Jumpstart nevű programot is indít, amelynek keretében két hétre kiszállítja az Orange Boxot és kétnapos oktatást is tart - az érdeklődők így anélkül tudnak ismerkedni az Ubuntuval és az OpenStackkel egy összetett környezetben, hogy a saját fizikai infrastruktúrájukhoz kellene nyúlniuk.

Az Orange Boxról további információ itt és itt érhető el.

Érdekel az OpenStack felhasználói szemmel? Gyere el június 4-én a HWSW App!system konferenciájára, ahol Kiss Márton OpenStack nagykövet külön előadást szentel a témának! A konferencia programja elérhető itt, már regisztrálni is lehet!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról