:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. május 13. 10:55

Új ThinkPad táblagép a Lenovótól

Tízhüvelykes ThinkPad tablettel állt elő a Lenovo, amelynek végre sikerült legyűrni a korábbi generációk gyermekbetegségét, az alacsony felbontást. A készülékhez számos kiegészítő, többek között dokkoló is érkezik, és várhatóan júniustól lesz kapható.

Újabb taggal bővül a Lenovo ThinkPad tabletek sora, a legutóbb bejelentett nyolchüvelykes modell után a gyártó ezúttal egy 10 hüvelykes táblagéppel állt elő. A készülék követi a ThinkPad szériától ismert dizájn irányvonalat és színhasználatot, az alumínium ház hátoldalán pedig a jól ismert logó is feltűnik. A tablet elődeinek fő gyengeségeként sokan a viszonylag alacsony felbontású kijelzőt rótták fel, ezen szerencsére a Lenovo végre javított is: az új eszközre már egy 1920x1200 pixel felbontású IPS panel került, amelyhez stylus is társul.

A Windows 8.1-et futtató táblagépet egy Bay Trail-alapú négymagos Intel Atom Z3795 processzor hajtja és 2, illetve 4 gigabájt RAM-mal felszerelt konfigurációban is megvásárolható. A belső tárhely egészen 128 gigabájtig tornázható fel, ez ráadásul microSD-kártyával tovább bővíthető. A hátoldalon egy 8 megapixeles kamera kapott helyet, az előlapon pedig egy 2 megapixeles szenzor található. A tableten fejhallgató-kimenetet, egy USB 2.0- és egy MicroHDMI-csatlakozót is találunk.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Bár a ThinkPad notebookokra utóbbi helyett többnyire DisplayPort-aljzat kerül, a HDMI-s megoldás a széria táblagépein korántsem szokatlan. A készülék Wi-Fi, Bluetooth 4.0 és a SIM-es változat esetében HSPA+ csatlakozásra képes - sajnos a 802.11ac és LTE támogatás egyelőre úgy tűnik, kimaradt. A 8,95 milliméter vékony készülék 598 grammot nyom, így ebben a kategóriában nem mondható nehéznek. A gyártó nagyjából 10 óra akkumulátoros üzemidőt ígér.

A tablethez kétféle, billentyűzettel felszerelt tok is kapható lesz, ezek vaskosabbika az "Ultrabook Keyboard" inkább mondható dokkolónak, azon az újabb ThinkPadektől megszokott billentyűkiosztást találjuk és - a képek alapján legalábbis - felépítése is hasonló azokéhoz. A vékonyabb "Touch Case" viszont a kis méret és súly érdekében feláldozza a billentyűk egy részét, az leginkább a Microsoft Surface klaviatúrájára emlékeztet. A széria egyik fő ismertetőjegye, a piros Trackpoint vagy "pöcökegér" mindkét változatról eltűnt, így a kurzor kergetéséhez a 10 hüvelykes táblagép tulajdonosai kénytelenek lesznek a touchpadet, az érintőkijelzőt, netán a stylust használni.

A ThinkPad 10-hez emellett dokkoló is választható, ezzel számos plusz csatlakozóval egészíthetjük ki az eszközt, többek között  Ethernet- és további USB-portokkal. A táblagéphez ezen felül a gyártó kétféle tokot is kiad, az egyik egy hátrahajtható - természetesen piros - támaszként is használható fedél, a másik pedig egy masszív gumis borítás, amely jócskán megdobja a készülék strapabíróságát. A legújabb ThinkPad tablet júniusban kerül a boltokba, 599 dolláros indulóáron, amelyet a kiegészítők könnyen feljebb tornázhatnak:a  Touch Case billentyűzet 119, az Ultrabook Keyboard pedig 129 dollárért kapható, a dokkoló ismét 119 dollár, a piros fedőlap 59, a gumis tok pedig 69 dollárért lesz megvehető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.