Szerző: Gálffy Csaba

2014. május 10. 18:32

Craft konf: hosszan a fejlesztési metodológiákról

Hogyan teszi fel Budapestet a világtérképre egy konferencia? Miért jönnek messziről előadásokat hallgatni a Bálnába a programozók? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Craft konferencián - az előadásokat úgysem lehet összefoglalni.

A Craft konferencia ambíciós célok terméke. A Prezi-Ustream páros által (és korábban a LogMeIn részvételével) szervezett konferenciasorozat (amelynek legutóbbi állomása a Craft) kimondott célja "feltenni Budapestet a modern informatika világtérképére", mind a meghívott előadók, mind a nagyszámú nemzetközi résztvevő felé demonstrálni, hogy a városban világszínvonalú fejlesztések folynak, mind a tulajdonképpeni programozásban, mind pedig a kapcsolódó tevékenységekben (design, UX, termékmenedzsment, projektvezetés) követjük, néha pedig vezetjük az élmezőnyt.

A sikeres konferenciának több (meglehetősen szubjektív) eleme van, a tartalmat szállító előadók, a helyszín és az egyívású résztvevők is ide tartoznak. A előadói lista lenyűgöző lett, olyan profi előadókat sikerült újra Budapestre hívni, akik képesek 40-60 perc alatt felépíteni egy narratívát és a problémafelvetéstől a megoldásig végigvezetni a hallgatóságot. A helyszínt idén a Bálna szolgáltatta, a jobbára üresen álló pláza ideális konferenciázó helynek bizonyult, melyet a két-plusz-egy napos rendezvényen pont meg is töltött a 900 résztvevő.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A legnagyobb sikert azonban talán pont a résztvevők jelentik. A szervező cégek természetesen bőséggel képviseltették magukat a nézőtéren is, de mellettük a régió országaiból és Nyugat-Európából is rengeteg fejlesztő zarándokolt el Budapestre. Az egymást hallásból, Twitterről vagy githubos munkáikról ismerő résztvevők gyorsan egymásra találtak, az esti bulival pedig nagyon jó hangulata lett a rendezvénynek. A visszahangból ítélve ezt ők is így találták, mind Twitteren a helyszínen, mind később a beszámoló blogbejegyzések szerint elégedetten tértek haza Budapestről.

De miről szólt?

A konferencia tartalmi összefoglalásával meg sem próbálkozom, a szerteágazó, a projektmenedzsment újhullámos megközelítésétől az akaraterő, mint véges erőforrás kérdéséig elképesztően sok, szorosan vagy lazán kapcsolódó előadás kapott helyet. A nemzetközi visszhang alapján az alábbi előadások lettek a legérdekesebbek. Érdemes kényelembe helyezni magunkat és mindeniket végignézni, jövőre pedig élőben követni a konferenciát - hiszen úgy az igazi.

Dan North - Jackstones: the journey to mastery

Dan North a konferencia esszenciáját fogalmazta meg előadásában: hogyan legyünk jó mesterember-programozók? Milyen tulajdonságokat igyekezzünk magunkévá tenni és melyeket vetkőzzünk le. A messziről indító előadás fontos párhuzamokat tár fel más mesterségekkel (a zongoristától a katonáig), míg eljut a legalapvetőbb kérdések megfogalmazásáig. Az igen vegyes közönségnek (nagyon helyesen) nem egységes választ kínál North, hanem kicsit általánosabban, de érthetően és alkalmazhatóan ad meg irányokat.

Bodil Stokke - Programming, Only Better (a diákat külön érdemes megnézni)

Stokke zseniális előadó hírében áll, nem is cáfolta ezt meg az első nap tulajdonképpeni nyitóelőadásával. Beszédében a legnagyobb programozáselméleti úttörők, Dijkstra vagy Grace Hopper munkája nyomán értékeli ki a használt nyelveket, metodológiákat és szűri le végül a "jó szoftverhez" vezető út néhány kritikus elemét. A prezentáció diáit Githubon (hol máshol) publikálta Stokke, ezeket külön is érdemes szemügyre venni, a beágyazott fejlesztői környezet egészen egyedi és elképesztően menő.

Gojko Adzic - How I Learned to Stop Worrying and Love Flexible Scope

Adzic a fejlesztési metodológiákat veszi nagyító alá, fekete humorral kritizálja végig a "water-scrum-fallt", az Vasa hadihajó elsüllyedését pedig az agilis fejlesztés első alkalmazásának tartja. Szerencsére van megoldás, állítja Adzic, elegendő, ha az autós navigációból inspirálódunk: tűzzünk ki célt, határozzuk meg a sebességet és indulhatunk - de ne féljünk esetenként újratervezni, a következő kanyarig pedig igyekezzünk belátni az utat.

A konferencia előadásai felvételről szinte mind megtekinthetőek, a nagyterem videói itt, a két kisebb pedig itt és itt látható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról