Szerző: Hlács Ferenc

2014. május 9. 14:56

Ajánlószolgáltatáson dolgozik a Microsoft

Saját ajánlómotoron dolgozik a Microsoft, amely a két éve indult, CloudML-alapú Project Sage nevű kezdeményezésre épít. A projekt gépi tanulási technológiát használ, és várhatóan a cég saját ajánlószolgáltatásának alapja lesz.

Ajánlószolgáltatás indítását tervezi a Microsoft - legalábbis erre enged következtetni egy a vállalat által nemrég kiadott álláshirdetés. Az egyelőre Project Sage névre hallgató kezdeményezésen a cég izraeli Cloud and Enterprise Engineering csapata dolgozik. A leírás szerint egy olyan szolgáltatásról van szó, amely egy csúcstechnológiás ajánlómotort biztosít az ügyfelek számára, amelyet "egyszerű és intuitív" módon használhatnak. A vállalat ennél bővebben egyelőre nem beszélt a projektről, ám az vélhetően hasonló lesz a Google tartalomajánló megoldásához és akár hirdetésekhez pozicionálására felhasználható lehet.

A keresőóriás hasonló elképzeléséről először februárban lehetett hallani, a cég azzal elsősorban a kiadók weboldalait vette célba, amelyeken az egyes felhasználóknak személyre szabottan ajánl tartalmakat az adott weblapról. A szolgáltatás a Taboola, a Zemanta, az Outbrain, illetve hasonló cégek riválisa lehet - akárcsak a Microsoft projektje, ha az valóban ebben az irányban indul el. A Project Sage két éve látott napvilágot, és az álláshirdetés szerint most alakul majd termékcsoporttá. Az elképzelés a CloudML (cloud machnie-learning, azaz cloud alapú gépi tanulás) technológiára épül.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A gépi tanulás jelenti az egyik legfontosabb területet a Microsoft új vezérigazgatója, Satya Nadella cloud first-mobile first stratégiájában is. De a felhő alapú gépi tanulás önmagában is komoly hangsúlyt kap a Microsoftnál. A vállalat New Englandban lévő kutatás-fejlesztési központjában (New England R&D, azaz NERD) azon dolgoznak, hogy a technológiát elérhetővé tegyék az adatbányászok, fejlesztők, vállalatok, a konzumer réteg, de még az okoseszközök számára is.

A cél az, hogy minden felhasználónak hozzáférést biztosítsanak egy gépi tanulásos platformhoz, amellyel a kutatók kísérletezhetnek, a fejlesztők pedig - legyenek akár önállóak a Microsoft alkalmazottai - erre épülő webes szolgáltatásokat hozhassanak létre. A NERD és a Microsoft New York-i központjának kutatói egy ideje már együtt dolgoznak, hogy a CloudML technológia hasznosításán prediktív analízis területén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról