Szerző: Koi Tamás

2014. május 7. 11:24

Telekom IPTV okoseszközökön: itt a TV GO

Kiszabadítja a beltéri egységek béklyójából az internetalapú tévét a Telekom ma induló TV GO szolgáltatásával. Az új rendszerrel lineáris tévézésre és videokölcsönzésre egyaránt lehetőség adódik különböző okoseszközökön, így okostévéken, okostelefonokon, tableteken vagy akár PC-n is.

Okoseszközökön elérhető IPTV szolgáltatást indított a Magyar Telekom - a TV GO nevű szolgáltatás része a társaság multiscreen-stratégiájának, mellyel a szolgáltató igyekszik a különböző tévés tartalmait minél több felhasználóhoz, minél több eszközre eljuttatni. A TV GO segítségével lehetőség van a lineáris (hagyományos élő) tévéadások megtekintésére is - egyelőre korlátozott csatornaszámmal -, valamint filmkölcsönzésre is, igaz, utóbbi már több mint másfél éve elérhető, kissé más köntösben.

Egyelőre csak tévéelőfizetőknek

A Telekom TV GO szolgáltatásának két alappillére közül a lineáris tévészolgáltatás igénybe vételéhez feltétel, hogy az ügyfél a szolgáltató tévés előfizetője legyen (nem szükséges azonban interaktív tévéelőfizetés, ez lehet akár analóg kábeltévé is). A szolgáltatáshoz jelenleg Samsung okostévékre, androidos és iOS-es eszközökre érhető el alkalmazás, mely együtt kezeli a lineáris tartalmakat és a videotárat - a lineáris tévés tartalom eléréséhez bármilyen internetkapcsolat (akár mobilnet is, és más szolgáltató internethozzáférése) használható, amennyiben a legalább 0,6 Mbps garantált letöltési sebességet eléri az internetkapcsolat. A TV GO tartalmak HTTP Live Streaming (HLS) protokollon keresztül, adaptív bitrátával kerülnek lejátszásra.

A TV GO-n már kezdetben is 16 csatorna (ATV, HírTV, M1, M2, Duna, Duna World, MTV Europe, LifeNetwork, Ozone Network, Sport1, Story4, Story5, TV2, RTL Klub, Viasat3, Viasat6) műsorát lehet élőben követni, a csatornakínálat az ígéretek szerint a jövőben folyamatosan bővül. Különlegesség, hogy a TV GO-n a két legnagyobb hazai kereskedelmi televízió adását (RTL Klub, TV2) is követni lehet. A szolgáltatás segítségével a legnagyobb európai labdarúgó kupa (BL) május 24-i döntője, majd a nyári világbajnokság mérkőzései is élőben nézhetőek, felár nélkül.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A TV GO szolgáltatást bejelentő sajtótájékoztatón Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója Magyarországon egyedülállónak nevezte a rendszert, kiemelve hogy ilyen multiscreen-szolgáltatást más versenytárs nem tud kínálni jelenleg a piacon (a Telenor MyTV szolgáltatás több szempontból hasonló a TV GO-hoz, de a versenytársnak nincs hagyományos tévés megoldása, a videotár kínálata és a lineáris tartalomválaszték pedig messze elmarad a TV GO-hoz képest). Az alkalmazásnak és a PC-s felületnek egyaránt részei lesznek az Origo filmes tematikájú cikkei is.

Hozott alapok, magyar fejlesztés

Nemzetközi viszonylatban a koncepció ugyanakkor távolról sem tekinthető egyedinek: a Magyar Telekom anyavállalatánál, a Deutsche Telekomnál 2012 őszétől létezik ez a megoldás Entertain to Go néven, ám még Németországban is csak idén tavasszal tették lehetővé azt, hogy az ügyfelek ne csak a helyi hálózaton, WLAN-on keresztül érhessék el a tartalmakat, hanem mobilneten is. A mobilos tévézés adatforgalmát egyébként még saját ügyfeleinek sem engedi el a Telekom. A platform a fejlesztők elmondása szerint ettől függetlenül nem a német technológiai alapokra építkezik, a fejlesztés szinte teljes egészében Magyarországon zajlott, tavaly augusztus óta.

A most bemutatott szolgáltatás másik pillére, a videokölcsönző funkció voltaképpen már 2012 vége óta elérhető a Telekomnál Moziaréna néven. A rendszer eleinte kizárólag telekomos ügyfeleknek (telekomos internetkapcsolaton keresztül) volt elérhető, később ezt a korlátozást feloldotta a szolgáltató. Továbbra sem megoldott ugyanakkor, hogy a Telekom interaktív tévés szolgáltatására előfizető ügyfelek az okoseszközökön kikölcsönzött tartalmakat a tévére csatlakoztatott beltéri egységen keresztül is megnézhessék és vice versa. A videotár egyébként jelenleg mintegy ezer mozifilmet és sorozatot kínál, a tavalyi filmkölcsönzések száma (az összes platformon) meghaladja az egymilliót - hangzott el a mai sajtótájékoztatón.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról