Szerző: Koi Tamás

2014. május 5. 14:00

Jön a világ első 4K-s internetes közvetítése

A héten új mérföldkőhöz érhet a 4K-s, vagy más néven Ultra HD tartalomtovábbítás a Bécsi Állami Operaház élő internetes közvetítésével, melyben a társulat idei repertoárjának egyik kiemelkedő darabját, Verdi Nabuccóját streamelik - egyelőre csak Samsung okostévékre.

Az Ultra HD felbontású tévékészülékek megjelenése óta mindeddig meglehetősen kevés olyan, natív felbontású tartalom vált elérhetővé, melyek ténylegesen is ki tudják használni a kijelzőpanelekben rejlő lehetőségeket, a Full HD-s panelekhez képes négyszer több pixelszámot. Különösen igaz ez az élő tartalmakra, kiváltképp ha azokat kizárólag interneten keresztül közvetítik, azaz streamelik.

Ezen a területen lehet úttörő a Bécsi Állami Operaház, mely a portlandi Elemental Technologies-szel és a Samsunggal karöltve május 7-én élőben közvetíti Giuseppe Verdi Nabucco című operájának előadását Plácido Domingo vendégszereplésével. Az élő közvetítést kizárólag az interneten keresztül továbbítják majd, a program megtekintéséhez külön, erre a célra dedikált okostévés alkalmazást készített a Samsung, mely rövidesen elérhető a tévék menüjéből. A 19:00-kor kezdődő közvetítésen a szervezők ígérete szerint nincs semmilyen geoszűrés, azaz IP-tartománytól függetlenül a világ összes országából megtekinthető a műsorszám.


Részlet a darabból. Forrás: Wiener Staatsoper

A Bécsi Állami Operaház élőben streamelt és rögzített (VOD) tartalmai világviszonylatban is kiemelkedő választékot nyújtanak a prémium minőségű hang mellett prémium minőségű képre vágyó operarajongóknak. Az intézmény éves szinten megközelítőleg 40 élő internetes közvetítést "sugároz", a 2014/15-ös repertoár szinte teljes műsorválasztéka elérhető lesz a különböző streaming klienseken - okostévék mellett okostelefonokon, tableteken és PC-ken.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az Ultra HD felbontású élő adást a legfejlettebb tömörítési eljárással, HEVC-be kódolva, dinamikus adaptív streaming technológiával (MPEG-DASH) közvetítik. A jelenleg széles körben elterjedt MPEG-4 eljárásnál lényegesen gazdaságosabb HEVC-t használhatják a jövőben a hagyományos broadcasting iparágban is a 4K-s tartalmak továbbítására, igaz itt egyelőre a vártnál valamivel kisebb az érdeklődés a tartalomtulajdonosok részéről - ezúttal azonban a 3D-vel ellentétben nem elsősorban a költségek, hanem a 4K-s tévék alacsony penetrációja miatt.

Bár 4K-s tesztadás már több mint egy éve létezik, az élő közvetítésekben, vagy akár a rögzítetten sugárzott tartalmakban továbbra sem dúskálhatnak a legnagyobb felbontású tévék tulajdonosai. Noha a 4K "éles bevetésére" kitűnő lehetőséget biztosított volna a 2014-es futball világbajnokság, a közvetítési jogok birtokosa nem, vagy csak vonakodva kíván élni ezzel, így a 2016-os olimpiánál előbb nem várható olyan világszintű élő közvetítés, mely a hagyományos broadcasting láncot használva juttat el nézők millióihoz 4K-s adást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról