Szerző: Dojcsák Dániel

2014. április 28. 17:15

Már nem elég sikeres az Angry Birds

A Rovio sikere elmúlni látszik, legalábbis ahhoz képest, hogy két évvel ezelőtt a mobiljáték-piac szupersztárja volt. Tavalyra a profitja feleződött az árbevétele pedig nem nőtt. A cég szerint a jövőt alapozzák, de közben a konkurencia nagyságrendeket ver rájuk.

A Rovio mobiljáték-fejlesztő cégből átalakultegy szórakoztatóipari kiadóvá. A vállalat leginkább a Disney-re szeretett volna hasonlítani, a képletben pedig az Angry Birds a Mickey egér és a Plútó kutya. A cég igyekezett újabb befektetéseket indítani és a mobilos játékok mellett egészen új területen is megmérni a madarak sikerét, beleértve az animációs filmeket, videóterjesztést. A vágyott eredmény az lett volna, hogy ezek az új piacok ugyanolyan sebességgel nőnek, ahogy az eredeti üzletág tette. Nem ez történt.

Tavaly a Rovio alakított egy animációs produkciós csapatot, ami jelenleg is dolgozik az első saját gyártású, természetesen Angry Birds tematikájú filmen. Emellett egy másik csapat is alakult, ami egy 42 epizódos Angry Birds tévésorozatot készít. Ha ez nem lenne elég, akkor Rovio Stars néven indult el egy mobiljáték-kiadó, ahol a finnek közel kész játékprojekteket karolnak fel és az ígéret szerint százmilliós közönségüket aktivizálva indítják el a névtelenségből érkezőket a hírnév útján.

Variációk egy témára

Erről a programról indulásakor írtunk már, de azóta sem érkezett komoly áttörés, néhány jelentéktelenebb címet leszámítva a Stars nem adott sokat sem a játékosoknak, sem a Roviónak. A maradék lendületet az Angry Birds Go! jelenti, ami a free-to-play modellbe mártja a madaras franchise-t. A játék egyébként játszható fizetés nélkül is, de a gyorsabb haladáshoz és több aktív játékidőhöz kell invesztálni, körülbelül a Real Racing jellege köszön vissza. Az Angry Birds sorozat eddig összesen körülbelül 2 milliárd letöltést élt meg.

A 2013-as pénzügyi évet azonban nem túl jó eredményekkel zárta a Rovio. 156 millió euró árbevételt ért el a cég, ami jelentéktelenül halvány előrelépés a digitális piacon az előző évi 152,2 milliós árbevételéhez képest. Ráadásul a fent sorolt projektek indítása rengeteg pénzt emésztett fel, így a 2012-es 55,5 millió eurós profit 51,5 százalékkal 26,9 millió euróra olvadt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az animációs filmek, illetve a teljesen új termékek, mint a Go! jelentős befektetést igényelnek, megtérülni viszont csak a jövőben fognak. A 2014-es pénzügyi év sokkal jobb kell legyen, legalábbis a Rovio pénzügyi vezetője ezt várja.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a Rovio nem egy klasszikus konszolidálódott médiacégként szerepelt eddig a piacon, hanem egy feltörekvő csillagként. A mobiljátékos és a free-to-play műfajban utazó konkurensek növekedésével összehasonlítani a Rovio számait kiábrándítónak tűnik. A Wall Street Journal által összeállított grafikon jól mutatja, hogy még a rétegtermékként ismert Minecraft gyártója is ráver a Roviora bevételben, a Candy Crush és a Clash of Clans fejlesztői pedig szinte kilőtték magukat az űrbe a 2013-as árbevételükkel.

A Rovio 156 millió eurós, 216 millió dolláros árbevételéhez képest a Mojang (Minecraft) 330 millió dollárt, a Supercell (Clash of Clans) 890 millió dollárt, a Candy Crush-t készítő King pedig megdöbbentő 1,88 milliárd dollárt hozott össze tavaly. A Roviohoz képest a többiek mind jelentőset léptek előre, megtorpanásról, csökkenésről sehol nincs szó.

Lassú pénz

A Rovio számára az egyetlen pozitív forgatókönyv az lehet, ha kiderül, a free-to-play tényleg csak egynyári modell és az ökoszisztéma érésével elpárolognak az ilyen megoldások. Ekkor a felfújt játékcégek pillanatok alatt leeresztenek, a Rovio számára viszont valóban ott lehet az ugyan kisebb bázisról indított, de kiszámíthatóbb és diverzifikáltabb bevétel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról