Szerző: Gálffy Csaba

2014. április 28. 15:38

Pont-pont kommunikációt hoz a Bluetooth 4.1

Alaposan átrendezi majd az okoskütyük piacát a Bluetooth következő generációja, amely közvetlen csomagalapú kapcsolatot biztosít az eszközök és a szerveroldal között. Egyik lehetőség: eltűnik az okostelefonos platformok közti különbség.

Nagyon fontos új funkcióval gazdagodik hamarosan a Bluetooth rádiós szabvány, a 4.1-es kiadásba végre bekerül az IP-alapú adatátvitel is, így az okoseszközök közvetlenül kommunikálhatnak az online szolgáltatások backend-rendszereivel, nem lesz szükség a (jellemzően a telefonon futó) alkalmazásrétegre a két entitás között.

API-fordítás nélkül

Jelenleg a hordható elektronikai eszközök jellemzően Bluetoothon csatlakoznak az okostelefonon futó alkalmazáshoz, az alkalmazás pedig a telefon adatkapcsolatán keresztül, mobilneten vagy Wi-Fin éri el a backendet. Ebben a megközelítésben a telefonos app kezeli az okoseszközt, küldi rá az adatokat és továbbítja az onnan érkezőeket a szerverek felé - gyakorlatilag fordítórétegként működik. A Pebble okosóra például minden funkciójával a telefonon futó változatos alkalmazásokhoz csatlakozik, azokkal kommunikál speciális API-hívásokon keresztül, az appok pedig a felhős backendhez csatlakoznak, egy másik API-készlet segítségével.

Ha Pebble-ről akarunk Foursquare-re bejelentkezni, akkor az óra elkéri a telefonos apptól a környéken lévő helyek listáját, ezt megjeleníti a kijelzőjén, itt kiválasztva pedig a bejelentkezést elküldi a telefonnak egy API-n keresztül, az app ezt egy másik API-n keresztül továbbítja a backend felé. Ez a köztesréteg válik szükségtelenné, ha az óra követkenül tud kommunikálni a backenddel.

Nem megy a telefon sehová

A Bluetooth 4.1-ben továbbra is szükség lesz az okostelefonra, azonban az csak egyszerű hálózati hozzáférési pont szerepét tölti be, az IP-csomagokat továbbítja a szerver és az okoseszköz között. A viszonylag triviálisnak tűnő változás azonban alaposan felforgatja majd a piacot, ha a telefonos app kiiktatásával az okosórás platformháború gyakorlatilag nulláról indul majd újra, sem a Google, sem az Apple nem tudja majd kamatoztatni a telefonoknál elért sikereit.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az új megközelítés másik vonzata, hogy az okosóra nem kötődik adott telefonhoz, bármely eszközön keresztül kinyúlhat az internetre. Pontosabban fogalmazva az órát nem a telefonnal kell párosítani, hanem közvetlenül a szolgáltatással, ami lényegesen egyszerűbbé teszi a használhatóságot. Ez ugyanakkor érdekes kérdéseket is felvet - egy okosóra apró kijelzőjén például nem lesz egyszerű bejelentkezni a szolgáltatásba, ehhez a jövőben is külső eszközre lehet szükség, illetve divatba jöhetnek az előre felprogramozott eszközök, amelyekbe rendeléskor beleírja a gyártó a felhasználó adatait (például az Amazon Kindle-nél ez már bevett gyakorlat).

A Bluetooth 4.1 szabványt támogató rádiós lapkák most jelennek meg a gyártók kínálatában, piaci termékekben várhatóan év végén, jövő év elején lesznek kaphatóak. A szabvány támogatására értelemszerűen mind az okoseszköz, mind az internetes kapcsolatot nyújtó eszköz (notebook, tablet, telefon) oldalán szükség van, így általános elterjedésére várhatóan 1-2 évet biztosan kell még várni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról