Szerző: Hlács Ferenc

2014. április 25. 13:29

Frissült a Samsung projektoros okostelefonja

Újabb generációval bővül a Samsung pikoprojektorral felszerelt okostelefonjainak sorozata. A Galaxy Beam2-vel a gyártó várhatóan Kínát veszi célba, ahol a korábbi modelleket is értékesítette. A hardver most is középkategóriás, a vállalat a készülékben a beépített kivetőtőre helyezi a hangsúlyt.

Néhányan talán emlékeznek még a Samsung 2010-es Galaxy Beam (i8520) nevű okostelefonjára, amelybe a gyártónak egy pikoprojektort is sikerült begyömöszölnie. A funkció kétségkívül egyedülálló volt a konkurens készülékek között, az eszközön található 2.1-es Android rendszer viszont már ekkor is kicsit elavultnak számított, és a benne található hardver teljesítménye is jócskán elmaradt a cég zászlóshajóitól. A 720 megahertzes OMAP 3440 processzor és a 384 megabájt RAM a középkategóriába pozicionálta a Samsung első projektoros telefonját, akárcsak a ma már parányinak számító 3,7 hüvelykes WVGA felbontású Super AMOLED kijelző.

Cserébe viszont akár 50 hüvelyk átmérőjű képet is falra lehetett vetíteni vele WVGA felbontással, ezért elég népszerű lett ahhoz, hogy 2012-ben egy második generációt is megéljen. A készülék következő verzióját az i8530-at a 2012-es MWC-n jelentették be, és még ebben az évben júliusban a boltokba is került. Ez a modell már 2.3.6-os Androidot és kétmagos 1 gigahertzes STE NovaThor chipet kapott Cortex-A9 magokkal, valamint 768 megabájt RAM-ot. A projektor képességei itt is hasonlók voltak, és úgy látszik a készülék is legalább olyan sikeres lett mint elődje, ugyanis a Samsung most a széria harmadik darabját is bejelentette.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A gyártó egyelőre nem árult el túl sok részletet az apró vetítővel felszerelt telefonsorozat legújabb modelljéről, amelyet furcsa módon Galaxy Beam2 névre keresztelt. Annyi tudható, hogy a kijelző itt már 4,66 hüvelykre hízik, de még mindig WVGA felbontással, a processzor már négymagos, és 1,2 gigahertzen ketyeg, továbbá microSD-kártyahely is kerül a telefonra, amellyel akár 64 gigabájtot is toldhatunk az egyelőre ismeretlen méretű belső tárhelyhez. A legújabb Beamhez Bluetooth 4.0-n keresztül is csatlakozhatunk, akkumulátora pedig 2600 mAh kapacitású - bár a kijelző nem túl nagy, a projektor fogyasztása mellett ez az érték még mindig kicsit kevésnek hangzik.

A készülék akárcsak elődei, némi lemaradással indul az operációs rendszer tekintetében, miután 4.2.2-es Androiddal jelenik meg, bár hogy pontosan mikor és milyen áron, azt a Samsung egyelőre nem közölte. A vállalat elsősorban Kínába szánja a kivetítős telefont, az várhatóan nem jut el más piacokra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról