Szerző: Bodnár Ádám

2014. április 23. 13:11

Flashmemóriás tároló kimondottan windowsos környezetekhez

A flashmemóriás vállalati adattárolóiról ismert Violin Memory a Microsofttal közösen fejlesztette ki a Windows Flash Array terméket, amelyeket kimondottan windowsows környezetekbe, adatközpontokba szánnak.

A Microsoft technológiákra alapozó szervezetek a Windows Servereken előszeretettel használnak SQL Servert, SharePointot, Exchange-et, egyre inkább virtualizált környezetben, amelyhez a Hyper-V biztosítja az alapokat. A szerverirtualizáció mellé gyakran hálózatvirtualizáció is társul, amelyhez a Windows Server és a Hyper-V beépített eszközöket is kínál. Tipikusan ilyen környezetekbe szánja a Violin Windows Flash Arrayt (WFA) a két cég, hogy az I/O teljesítmény terén jelentkező szűk keresztmetszetet eltüntesse.

A Windows Flash Array egy tisztán flashalapú tároló vállalatok számára, Windows Storage Server 2012 R2 operációs rendszerrel, ez a redmondi cég kimondottan külső "lemezes" tárolókhoz fejlesztett szoftvere. A Storage Server 2012 R2 beépítve kínál olyan, ma már virtualizációt használó kis- és középvállalatok által is gyakran elvárt képességeket mint a deduplikáció, tömörítés, tükrözés és replikáció, a storage "live migration", vagyis egy virtuális gép leállítás nélküli költöztetése akár más tárolók között is. Emellett támogatott a thin provisioning, vagyis a kapacitás logikai túlfoglalása is.

A Violin Memory az egyetlen tárológyártó, amely a Microsofttal szoros együttműködésben tervezett flasmemóriás eszközt Windowst futtató környezetek számára. Az együttműködés kernelszintű optimalizációkra is kiterjedt a két cég közleménye szerint. Részben ennek is köszönhető, hogy a Windows Flash Arrayen a SQL Server jó esetben kétszer gyorsabban ír és másfélszer gyorsabban olvas mint a többi flashes tároló esetén, a Hyper-V írási műveletek 40 százalékot gyorsulnak a csillagok megfelelő együttállásakor a terméket a megjelenés előtt tesztelő ügyfelek tapasztalatai szerint. Ez a teljesítménynövekedés lehetőséget teremt a felhasználók számára például a VM-sűrűség növelésére és ezáltal a hardverköltség csökkentésére.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A két cég együttműködése a jövőben további termékeket is szülhet. A Violin WFA könnyen továbbfejleszthető egy Windowst futtató szerverré akár, amely nem csak tárolja a SQL Server vagy az Exchange Server által feldolgozott adatokat, hanem akár maga képes futtatni az alkalmazásokat, vagy a Hyper-V felett virtuális gépeket. Ezzel rendkívül magas VM-sűrűségű rendszereket lehet építeni, bár a Violin marketingvezére, Eric Herzog szerint a mostani architektúrán ezt biztos nem valósítják meg.

Egy Windows Flash Array 3U kivitelű és 64 terabájtos kapacitású (lényegében a Violin 6000-es sorozat windowsos verziója), a nagyobb kapacitás érdekében legfeljebb négy eszközt lehet összefürtözni, így 256 terabájtig nyújtózhat az ügyfél. Az eszközök 8 darab 10 gigabites, RDMA-képes hálózati vezérlőt tartalmaznak. A listaáruk 700 ezer dollár körül alakul.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról