Szerző: Bodnár Ádám

2014. április 11. 12:01

Terry Myerson: egy iPad-tulaj is jó Microsoft-ügyfél!

Pár nap alatt teljesen felforgatta saját világát a Microsoft. Megjelent az iPaden futó Office, majd a Build konferencián a vállalat bejelentette, hamarosan visszakerül a Start menü a Windows 8-ba és érkeznek a telefonon, tableten, PC-n és Xboxon is futó univerzális alkalmazások. A ZDNet bloggere, Mary-Jo Foley a Windows-divízió vezetőjével ült le egy beszélgetésre.

Kétrészes (1, 2) interjúsorozatot közölt az ZDNet All about Microsoft blogja Terry Myersonnal, aki sokáig a Windows Phone részleget irányította a Microsoftnál, majd a Steve Ballmer által tavaly nyáron elindított One Microsoft átszervezés keretében lett a Windows kliensekért és Windows Phone-ért, valamint újabban az Xbox szoftveréért is felelős vezető. A beszélgetés érdekesebb kérdéseit és válaszait gyűjtöttük ki.

Terry Myerson

ZDNet: Tisztán látszik, hogy a Metro/Windows Store a Microsoft Windows-víziójának alapja. De mit godoljunk ennek fényében a desktop szerepéről? Sokan gondolják azt, hogy a desktop el fog tűnni, mások szerint nem fog és nem is tűnhet. Mi a valóság?

Terry Myerson: Igazából nagyra értékeljük a desktopot. Én is nagyon produktív vagyok a használatával. Nagyon megszoktam. Ahogy a Build konferencián is beszéltünk róla, szeretnénk a modern appokat is elhozni a desktopra. Lesznek gépek nagyszerű desktop élménnyel. A desktop nem igazán ad jó élményt egy telefonon vagy tableten. Szóval, ha az egész ökoksziszémán át boldoggá szeretnénk tenni az embereket, akkor meg kell oldanunk, hogy a Windows a legjobb élményt nyújtsa a különféle gépeken. A desktop benne van a jövőnkben, abszolút alapja a Windowsnak.

ZDNet: Mi a helyzet a Windows RT-vel? Nem a WinRT API-val, hanem a Windows RT-vel, a Windows ARM-os verziójával. Van ennek jövője?

Terry Myerson: A Windowsnak ARM processzorokon van jövője. Óriási innováció zajlik az ARM ökoszisztémában, és ezeket szeretnénk kiaknázni. Szerintem az ARM chipseteknek fényes a jövője, és a Windows futni fog ezeken a chipseteken.

ZDNet: Hallani pletykákat arról, hogy  Windows Phone OS és a Windows RT valahogyan egy új operációs rendszerré áll össze, ami különbözik a ma létező Windows RT-től. Valahogy így kell ezt gondolni?

Terry Myerson: Nagyszerű verziója lesz a Windowsnak ARM-on. Az egyik dolog amin dolgozunk, hogyan adhatnánk a legjobb élményt a felhasználóknak azokon az eszközökön, amelyek ARM chipeket tartalmaznak.

ZDNet: Mit jelent pontosan a One Windows? Sosem lesz egyetlen Windows-verzió, ami minden platformon egyformán fut, mert annyira különbözőek a készülékek. Mit értsünk az alatt, hogy annyira közel akarnak kerülni a One Windowshoz, amennyire csak lehetséges?


Terry Myerson: Szerintem a legfontosabb dolog az, hogy egy fejlesztési platformunk legyen az internet of things eszközöktől kezdve a telefonokon, tableteken, PC-ken, Xboxon és a Perceptive Pixel érintőkijelzőn át a felhőig. Egy koherens, konzisztens hely, és egy út a fejlesztő számára hogy megcélozza a Windows ökoszisztémát és boldoggá tegye az ügyfeleinket.

ZDNet: Amikor a Builden bejelentették, hogy a Windows, a Windows Phone és a Windows for Internet of Things OS-ek egyes verzióit ingyen elérhetővé teszik, miért pont a 9 hüvelykes kijelzőnél húzták meg a határt? Az az elgondolás, hogy mire a Windows 9 megjelenik, a Windows ingyenes verziói egy termékbe tudjanak összeolvadni?

Terry Myerson: Nyilvánvalóan lesznek olyan verziók amik ingyenesek és olyanok, amik nem. De szerintem ez könyvelési kérdés, legalábbis sokkal inkább, mint stratégiai. Nagyszerű OEM partnereink vannak és nagyon szeretnénk ösztönözni a 9 hüvelyknél kisebb eszközök fejlődését, és úgy gondoltuk, ebbe a területbe érdemes lenne stratégiailag befektetnünk.

ZDNet: Tudjuk, hogy az Xbox One operációs rendszere a Windows 8-ra épül. A Builden szó volt arról, hogy valamikor a jövőben szeretnék lehetővé tenni az univerzális alkalmazások futását az Xboxon is. Ez azt jelenti, hogy technikailag egy ügyfélkapcsolati rendszer is futtathatnék Xboxon?

Terry Myerson: Nem tudom, akarnám-e, de a lehetőség meglesz. Az Xboxot alapvetően nagy kijelzőhöz, egy nagy, megosztott kijelzőhöz terveztük a nappaliba. De van egy Perceptive Pixel nevű termékünk, ami egy nagy megosztott érintőképernyő a konferenciatermekbe. Való a CRM egy ilyen nagy kijelzőre? És a Halo? Szeretnénk lehetővé tenni a független szoftverfejlesztők számára, hogy kibontakoztassák kreativitásukat és azt rakjanak oda, amit és ahova akarnak.

Az irodámban el tudom képzelni a Halót a PPI-n, de nem gondolom, hogy a gyerekeim otthon CRM-eznének. A partnereink kreativitásának akarunk platformja lenni. Nem akarom eldönteni, mit tehetnek arra a kijelzőre. A CRM egy Xboxon, hát, nem tudom. Egy időjárás-alkalmazás az Xboxon? Talán. Egy sportalkalmazás az Xboxon, naná! Egy CRM alkalmazás a PPI-n, hát, talán.

Perceptive Pixel kijelző

ZDNet: Mondana valami konkrétumot az időzítésről? A Builden bemutattak egy Start menü vázlatot és megerősítették, hogy a Start menü és az ablakban futó Metro stílusú appok is bekerülnek a Windowsba, valamikor a 8.1 Update után. Ezek még idén elérhetők lesznek, vagy csak a Threshold/Windows 9 megjelenése táján, jövőre?

Terry Myerson: Azért mutattuk meg, min dolgozunk, mert úgy gondoltuk, fontos ezt megosztani a fejlesztőkkel. De hogy mikor adjuk k? Egyelőre erről nincs mit mondanom. Még nem vagyunk kész.

ZDNet: Kíváncsi lennék, milyen elgondolások mentén oszt meg információkat a csapata, és honnan tudja, mikor kell inkább csendben maradni. Hogyan egyensúlyoznak? A közvetlen elődje nem nagyon találta az egyensúlyt.

Terry Myerson: Szeretnénk begyűjteni az ügyfelek visszajelzéseit a munkánkról. Ez a visszajelzés teszi azt jobbá. Nem hisszük azt, hogy a csapatnak csak tökéletes ötletei vannak, ott akarunk lenni a munkánkkal, visszajelzéseket kapni az ügyfelektől és ezek alapján iterálni. A visszajelzések gyűjtése és az ügyfelek meghallgatása alapvető eleme annak, hogyan akarunk jó minőségű termékeket kiadni.

ZDNet: Ez azt jelenti, hogy a Microsoft sokkal jobban odafigyel majd a tesztelők visszajelzéseire, mint ahogy a régi időkben? Vagy inkább a telemetriai adatokra támaszkodik elsősorban a fejlesztéseknél?

Terry Myerson: Meggyőződésem, hogy a telemetriai adatok is részei a visszajelzéseknek, a kvantitatív visszajelzések begyűjtése arról, hogy használják az emberek a terméket, része a ciklusnak. De annyi minden változott meg a régi idők óta, ahogy mondta. Sokkal többféle számítástechnikai eszközzel kell foglalkoznunk, eltérő ügyfelekkel, különféle összetételű ügyfelekkel. Nehéz lenne kijelenteni, hogy visszatérünk a régi időkhöz. Más idők járnak. De szeretnénk a jó minőségű termékeket az ügyfelekkel együtt fejleszteni és iterálni.

ZDNet: Elmondaná a saját szavaival, mi is most a stratégia a Windows 8-cal? Elég sok szalagcímet lehet arról olvasni, mekkora bukás, és hogy a Microsoft teljesen irányt vált. Hogyan írná le, ami most történik?

Terry Myerson: Figyelünk a visszajelzésekre és reagálunk rájuk. Próbálunk eljutni oda, hogy egy program és egy platform ölelje fel az összes eszközt, az IoT-t, a telefonokat, a tableteket, a játékkonzolokat, a szervereket és az okostáblákat. Az egész spektrumot le akarjuk fedni, de ezzel nagyon sok beviteli lehetőséget is kezelni kell. Most ott a Kinect, az egér, a billentyűzet, az érintés, a beszéd. A Windows 8.1 Update-ben jobban támogatjuk az egeret és a billentyűzetet, de semmit sem vettünk el az érintős lehetőségek közül.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

De nem fordulunk vissza. Továbbra is teljes mértékben hiszünk az érintéses vezérlésben. Az érintéses vezérlés fantasztikus. De évente PC-k százmilliói kerülnek piacra érintéses vezérlé nélkül, és ezeket is támogatni akarjuk. Azt akarjuk, az ügyfelek szeressék a termékeinket, és ha odajönnek hozzánk azzal, hogy ezt vagy azt jobban kéne támogatnunk, az a cég akarunk lenni, ami meghallgatja őket és gyorsan reagál.

ZDNet: Ha már a sebesség szóba került, mit gondol, milyen sűrűn kell frissíteni a Windowst? A Windows 8.1 Update egyszeri eset? Vagy a csapat ugyanazt csinálja mint a Windows Phone 8-val és szinte negyedévente ad ki új verziót?

Terry Myerson: A platform szempontjából szükség van olyan befektetésekre, amelyek évek múltán forrják ki magukat és vannak dolgok, amiket rövidebb idő alatt meg tudunk csinálni. Befektetünk a hosszú távú dolgokba, de a rövid távú dolgokba is. A kihívás az, hogyan időzítsük a megjelenéseket, hogy közben mindkettőt meg tudjuk csinálni. Nem szorítjuk magunkat keretek közé azzal, hogy azt mondjuk, háromévente lesz új verzió, azt hiszem ez most már látszik. De vannak olyan befektetések, amiknek csak három év múlva lesz eredménye. Az ügyfelekkel ápolt kapcsolat egyik része, hogy ne tűnjünk el három évre.

ZDNet: Beszéljünk a Windows Phone-ról. Pletykák szerint folyamatosan figyelik, hogy lehetne a Windows Phone-on androidos alkalmazásokat futtatni a piaci részesedés növelése érdekében. Valóban ez a helyzet?

Terry Myerson: Valóban figyelemmel kísérjük a különféle fejleményeket. Vannak olyan független cégek, akik azon dolgoznak, ez lehetővé váljon. Mindig nyitva a szemünk és fülünk, hogy tudjuk, az emberek mit használnak és miről beszélnek. De nálunk minden a Windows platformról szól és a Windows-fejlesztőkről szól és a végfelhasználók kielégítéséről a Windows-fejlesztők által.

ZDNet: Mi a helyzet azokkal az Androidot futtató Nokia X telefonokkal? Tudom, hogy a Microsofthoz kerül a Nokia azon része is, ami nem Microsoft szoftvereket használ, a Microsoft szoftvereket használóval együtt. De megtartják-e ezeket, miután a Nokia-tranzakció lezárul?

Terry Myerson. Minél többen használják az alkalmazásainkat és szolgáltatásainkat, annál jobb. Ha valakinek iPadje van, remélem hogy Office-t és OneDrive-ot és Skype-ot használ rajta. Ő egy nagyszerű Microsoft-ügyfél, és ez jó a Microsoftnak. Ugyanez lesz a helyzet a Nokiával, őszintén ezt gondolom.

ZDNet: A Microsoft-fejlesztők közül sokan közülük utálják a Nokia X-et, mert ez Android és kétértelmű üzeneteket küld a Microsoft Windows Phone iránti elkötelezettségével kapcsolatban.

Terry Myerson: Szerintem az számít, hogy ők is Microsoft-alkalmazásokat és -szolgáltatásokat használjanak. És majd visszacsábítjuk őket a Windowshoz.

ZDNet: Most, hogy ott az Office az iPaden és az androidos appok a Nokia telefonokon, mi a Windows hozzáadott értéke?

Terry Myerson: Erre a válasz az, hogy a legjobb vállalati menedzselhetőség ma Windowson van. A legnagyobb biztonság Windowson van. A legjobb játékok is Windowson vannak. A legjobb Office Windowson van. Ezek ma mind igazak. És azért fektetünk be a jövőben is, hogy a legjobb alkalmazások és játékok mindig Windowson legyenek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról