Szerző: Gálffy Csaba

2014. április 9. 09:33

Kína is áldását adta a Microsoft-Nokia felvásárlásra

Elfogadta a Microsoft a kínai hatóságok feltételeit, így az ázsiai ország is áldását adta a Nokia telefonos részlegének felvásárlására. A hatóságok stabilitást és a jelenlegi, kedvező licencpolitika fenntartását kérték az engedélyért cserébe.

Zöld utat kapott a kínai hatóságoktól a Nokia telefongyártó részlegének felvásárlása a Microsoft által, ezzel az utolsó fontos versenyügyi akadályt is sikerrel vette a két cég, hamarosan lezárható a tranzakció. A most publikált dokumentumok szerint a kínai Kereskedelmi Minisztérium (MOFCOM) azt kérte a Microsofttól, hogy ne változtasson jelenleg érvényes licencelési politikáján és árazásán, és garantálja a jelenlegi környezet fennmaradását a kínai gyártók számára.

Voltak feltételek

A nyilvános Microsoft-dokumentum szerint a cég kötelezte magát arra, hogy az iparági szabványok implementációjához elengedhetetlen szabadalmak (standard essential patents, SEP) alapján Kínában gyártott telefonok ellen nem kér importtilalmat, még akkor sem, ha a gyártó e szabadalmakért nem fizet. E szabadalmakat továbbá szabadon licencelhetővé teszi minden fél számára (és nem köti ezt keresztlicencelési megállapodáshoz), valamint ha e szabadalmakat értékesíti, akkor ezek a feltételek az új tulajdonosra is vonatkoznak majd. Fontos pontosítás, hogy a fentiek csak olyan gyártókkal szemben érvényesek, amelyek maguk is betartják ezeket a feltételeket - vagyis ha a Microsoft ellen indít valaki SEP-alapon támadást, akkor a cég ez ellen védekezhet, ahogy eddig.

Új Microsoft-portfólió.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A fentiek nem jelentenek érdemi változást a Microsoft licencpolitikájában, a cég eddig is ezen elvek mentén működött. A kínai hatóságok kérésére azonban a cég garantálta, hogy ezektől az elvektől a következő 8 évben sem tér el, így a kínai gyártók legalább 2022-ig stabil szabadalmi környezetre számíthatnak.

A MOFCOM-ot a Microsoft-technológiákhoz kapcsolódó licencelési programok, pontosabban azok folyamatos elérhetősége is aggasztotta. Ezért azt kérték a cégtől, hogy az Android rendszerhez kötődő, az EAS, RDP és exFAT technológiák (összesen mintegy 200 szabadalomcsalád) licencelési programja a következő öt évben ne állítsa le, a licencdíjakat pedig a ma érvényes árazáshoz képest ne drágítsa (olcsóbban természetesen adhatja). A Microsoft ezt a feltételt is elfogadta, a jelenlegi programok tehát legalább 2019-ig elérhetőek lesznek a kínai gyártók számára.

"Nem állt a Microsoft szándékában átalakítani a szabadalmi licencelésre vonatkozó gyakorlatát a felvásárlást követően, így bár nem értünk egyet a kínai Kereskedelmi Minisztérium aggályaival, a megszabott feltételek nem befolyásolják jövőbeni licencelési stratégiánkat" - áll a Microsoft által a Recode-hoz eljuttatott közleményben.

Microsoft Lumia

A felvásárláshoz a Microsoft és a Nokia így gyakorlatilag az összes nemzeti versenyügyi hatóság beleegyezését megszerezte. Az egyetlen akadály így a Nokia indiai adóügyi vitája maradt, a helyi hatóságok szerint a cég Tamil Nadu tagállamban található, 8000 főt foglalkoztató gyára nem fizeti be az ÁFÁ-t az indiai piacon értékesített telefonok után. A vitás ügyben hosszú pereskedésre lehet számítani, ezért a Nokia azt fontolgatja, hogy a problémás gyárat külön entitásba szervezi ki, így az ahhoz kapcsolódó vita nem tartja fenn a teljes telefongyártó részleg felvásárlását.

A felvásárlás részleteiről és várható hatásáról itt írtunk részletesebben, itt pedig a mellette és ellene felhozható érveket foglaltuk össze.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról