Szerző: Bodnár Ádám

2014. április 8. 14:41

Befutott a Fujitsu SPARC64 X+ processzor

Megérkeztek a Fujitsu és az Oracle kínálatába a SPARC64 X felfrissített változatával szerelt szerverek. Az előrelépést annyira kicsinek értékelik a cégek, hogy a gépek még új modellszámot sem kaptak.

Frissítette M10 sorozatú szervereit  Fujitsu és az Oracle. A japán cég által tervezett SPARC64 X processzorcokra épülő gépek 2013 elején rajtoltak el, most pedig megkapták a SPARC64 X+ processzorokat, amelyek az elődöknél jóval magasabb órajelen működnek, így nagyobb teljesítményt nyújtanak, valamint több memóriát is támogatnak.

Gyorsabb és több memóriát támogat

A Fujitsu a tavaly őszi Oracle OpenWorldön és előtte a Hot Chips konferencián már sok részletet felfedett a SPARC64 X+ chipről. A design és a gyártástechnológia jobb összecsiszolásának köszönhetően a SPARC64 X+ órajele a 3,7 GHz-et is elérheti, míg a SPARC64 X-ből 3 GHz volt a csúcs.Hogy a megnövekedett órajel mekkora teljesítménynövekedést hoz, egyelőre nem tudni, mert a processzort tartalmazó szerverekkel készült iparági szabványos benchmarkok (pl. SPEC CPU, TPC, SAP SD) egyelőre nem nyilvános.

Az elődjével foglalatkompatibilis processzorban újdonság a HPC-ACE utasításkészlet-kiterjesztés, amelyet a kimondottan mérnöki-tudományos számítások elvégzésére tervezett, a világ egykor leggyorsabbjának számító K Computerben is alkalmazott Fujitsu SPARC64 VIIIfx processzorból ismerhetünk. Ennek beépítésére feltehetően azért volt szükség, hogy a Fujitsu mérnöki-tudományos feladatokra is sikerrel tudjon eladni SPARC64 X+ processzoros rendszereket. A harmadik fontos újdonsága a chipnek a nagyobb memóriatámogatás, az új lapka már foglalatonként 1 terabájt RAM-ot is kezel, ami az elődnek pont a kétszerese.

Ezeket leszámítva azonban a SPARC64 X+ változatlan, továbbra is a TSMC gyártja 28 nanométeres eljárással, megmaradt a 16 mag, amelyek 2 utasításszál párhuzamos kezelésére képesek. A magok egyenként 64+64 kilobájt elsőszintű gyorsítótárral rendelkeznek, valamint egy 24 megabájtos megosztott másodszintű cache-en osztoznak. A SPARC64 X+ is 4 processzorig “glueless” skálázható, a felső határ pedig 64 processzor, ami 1024 magot és 2048 párhuzamos utasításszálat jelent. A lapkán öt 8x14,5 Gbps sebességű interfész található, amely a többi processzorral biztosítja az összeköttetést.

A szervereknek még a neve sem változott

A Fujitsu (és az Oracle) kínálatában három SPARC64 X+ processzoros gép szerepel, ezek ugyanazok a rendszerek, amelyek eddig SPARC64 X-zel is megvásárolhatók voltak, még a nevük vagy típusjelük sem módosult. Az egyfoglalatos M10-1 processzora 3,2 GHz-re gyorsult a korábbi 2,8 GHz-ről, a négyfoglalatos M10-4 rendszerbe viszont már 3,4 GHz-es processzorokat épít a Fujitsu. A processzorcsere a maximális támogatott memórát is érinti, az M10-1 mostantól 1 terabájtig, az M10-4 pedig 4 terabájtig skálázható, amennyiben valaki bírja pénztárcával a drága modulokat. A gépek a korábbi generációs processzorral is rendelhetők egyébként.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A legnagyobbat a csúcsmodell lépte előre, ebben a korábbi 3 GHz-ről 3,7 GHz-re emelkedett a processzor órajele. Az M10-4S legfeljebb 16 darab darab M10-4 összefürtözéséből áll elő, a Fujitsu igyekezett leszögezni, hogy a már megvett, SPARC64 X chipes gépek vegyesen fürtözhetők a magasabb órajelű processzort tartalmazó társaikkal, így a befektetések védelme biztosított. A fürt összesen 64 processzort (1024 magot) és 64 terabájt memóriát támogat, valamint 128 meghajtót és ugyanennyi PCI Express aljzatot.

A SPARC64 processzorcsaládra épülő szervereken Solaris 10 és Solaris 11 operációs rendszer futtatható, valamint értelemszerűen a Solarisra írt alkalmazások. A gépek elsősorban Japánban számítanak népszerűnek és elterjedtnek a Fujitsu révén, de az Oracle-Fujitsu szövetség okán az előbbi cég az egész világon forgalmazza őket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról