:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. április 4. 10:30

Frissítette a SPARC roadmapet az Oracle

Kiadta a legújabb SPARC terméktervet az Oracle. A publikált dokumentum alapján idén nem lesz új processzor és közeledik a Solaris 12 megjelenése.

Az Oracle utoljára tavaly szeptemberben, az OpenWorld konferencián beszélt a SPARC processzorok jövőjéről, most a vállalat friss terméktervvel állt elő, amely egészen 2019-ig vázolja nagy vonalakban a fejlesztési elképzeléseket. Az is kiderül belőle, 2017-ben jön az új operációs rendszer, a Solaris 12.

A Sun-Oracle ügylet kétségtelen nyertese a SPARC processzorcsalád, amelynek fejlesztési ütemtervét végre gatyába rázta Larry Ellison cége. Az akvizíció óta folyamatosan érkeztek az új SPARC chipek, 2011-ben és 2012-ben egy-egy új processzort adott ki a vállalat, tavaly pedig rögtön hármat is (T5, M5, M6). Az őszi OpenWorldön publikált roadmap két új chipet ígért 2014-re, a friss termékterven azonban a T7 és M7 már 2015-ös megjelenési dátummal szerepel.

Tavaly ősszel még 2014-re ígérte a SPARC T7/M7 párost az Oracle

T7/M7: 2014 helyett 2015 a megjelenés ideje

A változás némileg váratlan annak fényében, hogy az őszi OpenWorldön már arról beszélt az Oracle, a T7 és M7 mintapéldányai a laborokban működnek és operációs rendszert futtatnak, többféle konfigurációjú gépben - ebből arra lehetett kötetkeztetni, a fejlesztések jól haladnak. A két processzorról egyelőre keveset tudni. A lapkák (minden valószínűség szerint) a T5/M5/M6 chipekben található, nagy teljesítményű S3 processzormagokat viszik tovább, ezekből az elődöknél többet tartalmaznak. Mivel a mintapéldányok tavaly ősszel már az Oracle rendelkezésére álltak, az is biztosra vehető, hogy a cég nem váltott gyártástechnológiát és továbbra is a TSMC 28 nanométeres csíkszélességű eljárását veszi igénybe.

A T7/M7 nagy dobásának a "software in silicon" ígérkezik, amely az összefoglaló neve a chipre integrált alkalmazásspecifikus hardveres gyorsítóáramköröknek. Ma is számos processzor tartalmaz ilyeneket, például titkosítási és tömörítési algoritmusok "offloadolásához", a SPARC T7/M7 chipek viszont egy egész sor ilyet tartalmaznak az Oracle roadmapja szerint. Az integrált ASIC-ek a tömörítési és titkosítási műveletek mellett például adatbázis-lekérdezéseket, a Java alkalmazások futtatását és a fürtözéssel járó feladatok egy részét veszik majd le az általános célú processzormagok válláról.

A friss termékterven már 2015 eleje tűnik reálisnak

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Elképzelhető, hogy az Oracle ezeknek a gyorsítóknak a fejlesztésével vagy integrálásával akadt el - mivel a vállalat rendkívül szigorúan őrzi a titkait, tényleg csak találgatni lehet arról, mi lehet a késés hátterében. Az is elképzelhető, hogy semmilyen műszaki probléma nem lépett fel, egyszerűen úgy látta a vállalat, hogy a piaci körülmények nem indokolják az ilyen gyors generációváltást és a T5/M5/M6 trió teljesítménye és szolgáltatásai 2015 elejéig elég vonzók lesznek ahhoz, hogy a hardverrészleg elérje a számára kitűzött célokat.

Nagy kérdés a T7/M7 kapcsán, a jelenleg is használt magokkal és gyártástechnológián hogy érik el a vállalat által kommunikált teljesítményadatokat. Ehhez a magszám agresszív növelése mellett az "uncore" rész alapos átdolgozására is szükség lehet. Persze elképzelhető az is, hogy az Oracle az elődökhöz képest másfélszeres magszintű teljesítményt és kétszeres összteljesítményt a hardveres gyorsítók bevetésével gondolja elérni, ebben az esetben viszont a teljesítménynövekedés értelemszerűen csak olyan feladatok (tipikusan Oracle szoftverstack) alatt jelentkezne, amelyek ki tudják használni a "software in silicon" képességeket.

2017: teljesen új generáció

A roadmapen az is látszik, a T7/M7 párost követő chipgeneráció két évvel később, 2017-ben érkezik a tervek szerint, és már teljesen új generációs processzormagokat fog használni. A fejlesztési célkitűzések sem olyan nagyívűek már, a korábban rendszeresen kommunikált, generációról generációra legalább kétszeres teljesítménynövekedés helyett itt már csak 1,3-as szorzóval kalkulál a vállalat, másfélszeres szálszintű teljesítmény mellett. A T8/M8(?) az Oracle number adattípusán végzett műveletekhez tartalmaz majd hardveres gyorsítót.

2017-ben, a SPARC új generációjával együtt érkezik a Solaris 12 operációs rendszer is, derül ki a kiadott dokumentumból. 2019-ben újabb chipgeneráció követheti a T8/M8 párost, amelyek továbbfejlesztett processzormagokat, nagyobb cache-t és még több "software in silicon" gyorsítót tartalmaznak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.