:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. április 1. 12:29

Az olcsóbb telefonokban is hódít a nagy felbontás

Tempósan növekszik az okostelefonok kijelzőinek felbontása, a HD és Full HD panelek lassan a belépő- és középkategóriába is elérnek. A növekedés többek között a panelek csökkenő árának, illetve az LTE terjedésének köszönhető.

Az okostelefonos kijelzők felbontása rohamosan növekszik: a DisplaySearch jelentése szerint idén a 720x1280, illetve az 1080x1920 pixeles kijelzővel felszerelt okotselefonok terjednek a leggyorsabban, jövőre már WQHD (2560 sor) lesz a legnagyobb növekedést produkáló felbontás. A fő előremozdító tényezők az LTE elterjedése, az alkalmazásprocesszorok fejlődése, illetve a kijelzők árának csökkenése.

A felbontás mellett a telefonok mérete is növekszik

Az okostelefon-piacon ma már Kína húzza, miután a fejlett országokban piaca telítődött. A China Mobile, az ország legnagyobb mobilszolgáltatója idén 100 millió 4G-képes okostelefon értékesítését tűzte ki célul, ráadásul miután megváltoztatta az általa használt LTE specifikációt, a 4G-képes telefonoknak már ötféle adatátviteli módot is támogatniuk kell: a TD-LTE-t, TD-SCDMA-t, GSM-et, LTE FDD-t és a WCDMA-t is. Ehhez azonban több alkatrészre van szükség, ami nagyobb méretű készülékházat jelent, vagyis a 4G-s okostelefonok a térségben legalább 4,5 hüvelykes kijelzőt kell hogy használjanak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ekkora képernyőméret mellett a gyártók középkategóriás  készülékeiknél leggyakrabban HD felbontást használnak, ám a full HD is komoly térhódításba kezdett, ráadásul már a belépő szintű  telefonok is legalább WVGA (800x480) vagy FWVGA (854x480) felbontást kapnak. A növekedés jótékony mellékhatása, hogy nagyobb akkumulátor alkalmazását is lehetővé teszi, anélkül, hogy az eszköz vastagabb lenne.

Egyre olcsóbb panelek

A kínai LTE-piac fő SoC-gyártói a Qualcomm és a MediaTek, utóbbi chipsetjeit az ország szolgáltatói várhatóan az idei második negyedévben kvalifikálják majd, ami újabb lökést adhat az LTE-s okostelefonok fejlődésének. Főleg miután a lapkagyártók korántsem csak a prémium kategóriás LTE okostelefonok terén szorgoskodnak, a szolgáltatókkal együttműködve már dolgoznak közép- és belépőkategóriás készülékekbe szánt, LTE-képes chipeken, köztük 64 bites lapkákon is, amelyek még 2014 harmadik negyedéve előtt napvilágot láthatnak. Emellett természetesen mindkét gyártó termékei támogatják a HD és full HD felbontásokat is.

A csökkenő árak is jócskán gyorsíthatnak a tempón, az 5 hüvelykes HD panelek 16 százalékkal lettek olcsóbbak tavaly óta, az ugyanekkora full HD LTPS LCD-k ára pedig 13 százalékkal esett - a panelgyártók is igyekeznek teret hódítani Kína egyre növekedő okostelefon-piacán.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.