:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. március 31. 10:46

Michael Abrash is az Oculushoz igazolt

Még szinte meg sem száradt a tinta az Oculus-Facebook felvásárlási szerződésen, a virtuálisvalóság-szemüveget fejlesztő cég újabb játékipari legendát igazolt. Az id Software egykori vezető programozója, John Carmack mellett most már Michel Abrash is a cégnél dolgozik, tudományos igazgatóként.

Michael Abrash neve talán nem cseng annyira ismerősen mint John Carmacké, a videojátékokra és a fejlődésükre gyakorolt hatása azonban elvitathatatlan. Abrash az 1980-as években adta ki első játékait, ismertté azonban nem ezek tették őket, hanem az x86 assembly kódoptimalizálásról írt könyvei, illetve a grafikus programozásról született cikkei. A szakember a Quake fejlesztésénél is ott bábáskodott, Carmacknak sok tanácsot adott a játék 3D motorjának fejlesztésekor - az itt szerzett tapasztalatokat is publikálta Abrash a Dr. Dobb's Journal folyóiratban a Ramblings in Realtime című cikksorozatban.

Az id Software-nél végzett munkát követően a szakember a Microsoftnál folytatta pályafutását, ahol többek között a DirectX-en, illetve az első Xboxon dolgozott. A szoftvercégtől való távozása után egy RAD Game Tools nevű cégnél helyezkedett el Abrash, ahol a Pixomatic szoftveres renderelőmotor fejlesztésében vett részt - ezt később az Intel vásárolta fel. A RAD ezt követően szorosan együttműködött az Intellel a grafikus chipek és algoritmusok fejlesztésében, Abrash ennek az erőfeszítésnek a keretében részt vett az eredetileg grafikus feladatokra szánt, később azonban mérnöki-tudományos számítások gyorsítására átpozicionált Larrabee architektúra megalkotásában is.

 

27:56
 

What VR Could, Should, and Almost Certainly Will Be within Two Years (Steam Dev Days 2014)

Még több videó

2010 óta a szakember a Valve-nál dolgozott, most pedig csatlakozik korábbi kollégájához, John Carmackhoz  az Oculusnál. Abrash egy blogbejegyzésben részletezi a váltás történetén és a VR-hez fűzdő viszonyát, kitérve arra is, hogy az Oculus mennyire jó helyen van a Facebook tulajdonában. A virtuális valóság szerinte "olyan élmény, amelyet néhány röhejesen kinéző és nevetségesen drága eszközt birtokló tudóson kívül senki sem tapasztalt meg korábban, de egy pár éven belül kényelmes kivitelben, lakossági áron mindenki számára elérhető lesz". Ahhoz, hogy ez a vízió valóra váljon, még hatalmas mennyiségű fejlesztésre lesz szükség, amely egyrészt sok pénzt emészt fel, másrészt időt és türelmet kíván - Abrash úgy gondolja, a virtuális valóságban rejlő lehetőségek kiaknázásához még évtizedek kellenek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

"Ezért írtam korábban, hogy a VR addig nem lesz igazán nagy, amíg valamelyik cég mögé nem áll és nem biztosít jelentős tőkét a megfelelő hardver megépítéséhez - és nem lesz világos, hogy ez tényleg valami nagy dolog lesz, hogy megérje elkölteni ezt a sok pénzt. Attól tartottam, a 22-es csapdája miatt a VR sosem terjed el" - írja Abrash. "Ezen már nem kell aggódni. Az Oculus beolvadása a Facebookba azt jelenti, a VR ki tud teljesedni. A Facebook erőforrásai és hosszú távú elkötelezettsége biztosítja az Oculus számára a lehetőséget, hogy megoldja a VR nehéz kérdéseit - amelyek közül néhány tényleg elég nehéz. Most valóban azt gondolom, a karrierem hátralevő részét azzal töltöm majd, annyira messze juttassam a VR-t, amennyire csak lehetséges"

A Facebook-Oculus ügylet nagy vihart kavart a játékiparban, a tranzakciót most John Carmack is "megvédte". "Okom van azt hinni, hogy ugyanúgy látják az összképet mint én, és teljes erővel azon lesznek, hogy megvalósuljon. Senki nem kötelezi el magát úgy, ahogy ők tették, pusztán úri hóbortból" - írja Carmack. "Személyesen nem vettem részt semmilyen alkudozásban - eltöltöttem egy délután Mark Zuckerberggel, technológiáról beszélgetve, és a következő héten kiderült, hogy megveszik az Oculust."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.