Szerző: Dojcsák Dániel

2014. március 27. 12:15

Ideje adózni a Vaterás bevételek után is

Közeleg az éves adóbevallás határideje a magánszemélyek számára, ami az alkalmazottként dolgozók számára többnyire nem jelent különös gondot, de ha valaki például online adásvételből próbál megélni vagy kiegészíteni a jövedelmét, akkor nem árt odafigyelnie: az online aukciós oldalakon és apróhirdetési oldalakon üzletszerűen folytatott kereskedelem is adóköteles.

Az e-kereskedelemmel kapcsolatos adózási szabályok a legtöbb ember számára homályosak, többnyire ott kezdődik a probléma, hogy az eladók nem tudják megítélni, hogy az ő tranzakcióik adókötelesek-e vagy sem, pedig néhány egyszerű főszabály megismerésével könnyű eligazodni a modern piacokon is. Már csak azért is, mert az első fontos különbség egy hétvégi bolhapiac és az aukciós oldalak között, hogy minden fiók visszakövethető, ráadásul a kínálata publikusan látható.

A piacon őrszemek figyelik, hogy mikor indulnak el a NAV-ellenőrök és ha csak a környékre érnek, akkor mindenki elteszi a nehezen magyarázható portékáit és hirtelen megnő a nyugtaadási kedv is. Az online piactereken az eladók soha nem tudhatják, hogy mikor figyelik őket és bármelyik vevő lehet ellenőr is. Az aukciós oldalakon ráadásul már szigorú hitelesítési rendszerek működnek, sikeres eladó csak úgy lehet valaki, ha vállalja természetes vagy jogi személyiségét.

Nyugodtabban lehet adni-venni

A szoros megfigyelhetőség persze nem jelenti azt, hogy mindenki adócsaló lenne. Az Allegro Group által üzemeltetett Vatera stábja összeszedte a legfontosabb tudnivalókat, hogy felhasználóik elkerülhessék a kellemetlen meglepetéseket. Az első és legfontosabb szabály, hogy az online piactéren keresztül bonyolított eladások után csak akkor keletkezik szja-fizetési kötelezettség, ha a személy éves árbevétele meghaladja a 600 ezer forintot. Ez akkor is igaz, ha nem a megunt termékeket adja el valaki a vételárnál alacsonyabb értéken, hanem akkor is, ha nyereséget termel.

Ha valaki kicsiben csinálja, például a munkája mellett este tévénézés közben gobelin képeket varr és azokat árulja a Vaterán, akkor semmi gondja nem akadhat. Attól sem kell félni, hogy az adóhatóság mindenkit figyel, a 2013-as statisztikák szerint ugyanis minden húszezredik fiókra jutott egy NAV-ellenőrzés. Ezek nem véletlenszerűek, ha valaki az adóelkerülőkre jellemző mintákat produkálja, akkor nagyobb eséllyel számíthat a hatóság érdeklődésére.

2012. január 1-től ingóságok értékesítéséből származó bevétel után nem kell jövedelemadót fizetni, illetve az adóbevallásban sem kell azokat szerepeltetni, még akkor sem, ha ebből az eladónak jövedelme, haszna származott. Ez azonban nem azt jelenti, hogy egy adott piactéren fiókonként nem érheti el az éves forgalom a 600 ezret, hanem minden esetben egy adózóra vetítve értendő. Ha valaki például több piactéren is aktív (pl. a Vatera mellett a Jófogáson és az eBayen), akkor  eladásainak összege számít, ha ez több mint 600 ezer forint, akkor a bevallási határidőn belül, tehát május 20-ig a jövedelem után meg kell fizetni a 16 százalékos jövedelemadót.

A jövedelem az eladott termék beszerzési árának és eladási árának különbsége. Ha nem áll rendelkezésre bizonylat a beszerzésről, akkor az eladási ár 25 százalékát tekinti jövedelemnek a hatóság. Magánszemélyek esetén azonban van egy 200 ezres éves jövedelem limit, ami alatt nem kell szja-t fizetni. Ha számlával nem igazolható a beszerzés, akkor ez 800 ezer forintos éves forgalmat jelent, de ha 5 százalék árréssel értékesít valaki, akkor 4 millió forintos forgalom mellett sem kell még bevallani, akkor sem, ha az értékesítés üzletszerű volt. Ez azonban csak a 2012. január 1. utáni időszakra érvényes a Kúria 2014. februári döntése értelmében. A 2012. előtti jövedelmekre a régi szabályok érvényesek, ha valaki nem biztos benne, hogy helyesen töltötte ki a bevallását és fizette az adót, akkor május 1-ig szóló türelmi időszakban tarthat önellenőrzést és korrigálhatja az előző évek bevallásait.

Üzletszerű

Üzletszerűnek tekinthető az eladó tevékenysége, ha rendszeresen és jövedelemszerzés céljából értékesít termékeket az online piactéren. Ám ha csak alkalomszerűen árulta saját megunt használt tárgyait – melyből jövedelme nem, vagy csak alig származott –, nem kell adóznia. Az üzletszerűen értékesítő felhasználók jövedelmére viszont már nem az ingóértékesítésre,  hanem a gazdasági tevékenységre vonatkozó szabályok alkalmazandók.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Meg lehet persze próbálni megbújni a zavarosban, ugyanis az elterjedt tévhitekkel ellentétben a hatóságok nem végeznek adathalászatot és nincsenek közvetlenül bekötve a rendszerekbe - nyugtatja a felhasználókat a Vatera. Szanitter Áron, az Allegro Group piacterekért felelős üzletágvezetője szerint 2013-ban összesen 120 hivatalos megkeresés érkezett a NAV-tól, amiből 93 esetben valósult meg a kötelező adatszolgáltatás. Abban az esetben, ha a hatóságok által megadott személyes adatok teljes egyezősége nem áll fenn a felhasználói adatokkal, illetve a személyazonosság egyértelműen nem állapítható meg, akkor az adatszolgáltatás meghiúsul.

Az adatkérések alacsony száma azonban csupán azt jelenti, hogy ez már csak az utolsó lépés a konkrét felderítéseknél. A hatóság kezében ott van a próbavásárlás is, mint eszköz. Sokan ugyan teljesen jóhiszeműen járnak el, mégis sérthetnek adószabályokat, például azzal, hogy nem adnak bizonylatot a vásárlásról. Ezt magánszemélyként is meg kell tenni, bár a bizonylatra ez esetben nem vonatkoznak olyan szabályok, mint a vállalkozásokra, akár egy sajtpapírra is felfirkálhatjuk az adás-vétel részleteit. A lényeg, hogy szerepeljen rajta, hogy mit adtunk el, mennyiért és mikor, mindezt pedig aláírás hitelesítse.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról