Szerző: Bodnár Ádám

2014. április 15. 09:52

Frissült a Microsoft ingyenes, böngészős Office-a

Frissült az Office Online, lánykori nevén Office Web Applications, a Microsoft böngészőből elérhető ingyenes irodai szoftvercsomagja. A program megjelent a Google Chrome Web Store-ban is.

Új funkciókkal egészítette ki az Office Online-t a Microsoft. A böngészőből elérhető, ingyenesen használható Word, Excel, PowerPoint és OneNote is új képességeket kapott, így még jobban megközelítik a telepíthető alkalmazások funkcionalitását. Az Office Online frissítése már megkezdődött és a közeli napokban, hetekben minden felhasználónál élesednek az új funkciók.

Néhány újdonság

A Word Online a frissítésnek köszönhetően további kommentelési lehetőségekkel bővült. Végre nem csak egy dokumentum megtekintésénél, hanem a szerkesztésénél is lehet kommentelni, akár több felhasználó is megteheti ezt egyszerre, és egymás kommentjeire is reagálhatnak. Ezt a képességet a Google Docs egyébként régóta tudja, az Office Online-ba viszont csak most került bele.

Javítottak a fejlesztők a listák kezelésén, a böngészöben futó Word "okosabb" lett és jobban tudja, a felhasználó mikor kezd új listába és mikor folytat egy már megkezdettet. Egy lista elemére jobb egérgombbal kattintva pedig átállíthatók az alapértelmezett értékek és például kézzel is módisítható egy listaelem sorszáma. Az elkészült dokumentumokat PDF-ben is letöltheti a felhasználó - meglepő, hogy az Office Online ezt eddig nem tudta -, és a böngészőkbe épített PDF-olvasókkal is jobban működik.

Az Excel Online is megkapta az új kommentelési lehetőségeket, amelyeket a Word. A szoftverben új képesség a Visual Basic alkalmazásokat tartalmazó dokumentumok szerkesztésének lehetősége - sajnos a VBA-t az Excel Online nem támogatja, futtatni ezeket nem lehet benne, de az állományt képes a böngészős Excel is megnyitni és menteni anélkül, hogy a VBA-t tönkretenné vagy ki kellene szedni belőle. A táblázatkezelőben végre ugyanúgy rejthetők el és jeleníthetők meg sorok és oszlopok mint a telepített kliensben. A Word után megjelent az Excel Online-ban is a "Tell Me" képesség, vagyis egyfajta súgó, ami elmagyaráz egy funkciót, valamint a GoTo, amivel a táblázat egy meghatározott részére lehet ugrani.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A böngészőben futó PowerPoint "high fidelity" szerkesztőt kapott, a prezentáció a szerkesztési nézetben így sokkal jobban hasonlít a végeredményre. A fejlesztők állítólag sokat javítottak a teljesítményen, így a diák közötti áttűnési effektek felgyorsultak, valamint végre közvetlenül a prezentációba ágyazhatók és le is játszhatók Youtube videók. A OneNote Online nagy újdonsága a nyomtatás lehetősége, illetve bekerült a többoszlopos szerkesztés és megjelenítés támogatása is a programba. Az Office Online újdonságairól részletesen a Microsoft blogbejegyzésében lehet olvasni.

Office Online a Chrome Web Store-ban

Az Office sokáig a Microsoft fő fegyverének számított a Windows támogatásában, mivel az irodai alkalmazások csak a cég saját operációs rendszerén futottak. Ez mára megváltozott, a Microsoft is felismerte azt, hogy sokan más platformon is szívesen használnának Office-t, olyanok is, akik nem Windowst futtatnak. Ennek megfelelően az Office egy ideje elérhető például iPadre is, most pedig bekerült a Chrome Web Store-ba, így egyfelől a Chrome böngészőből, másfelől a Chrome OS-t futtató gépekről is kényelmesebben használható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról