Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 20. 09:04

Kipróbáltuk: Txtr Beagle e-bookolvasó

Inkább az okostelefonhoz szánt második kijelző, mintsem teljes értékű e-bookolvasó a Telekom kínálatában megjelent Txtr Beagle. Az apró készülék akár zsebben is elfér, képességei azonban meglehetősen korlátozottak, ráadásul már alacsony ára is a múlté, amiről annak idején elhíresült.

A Txtr Beagle nem a hétköznapi e-bookolvasók sorát gyarapítja. A Telekom kínálatában kapható készülékkel a gyártó célja a világ legolcsóbb e-könyvolvasójának megalkotása volt, és ezt a címet egy darabig sikerült is tartania, noha a hajdani tíz eurós ár nem járt áldozatok nélkül. Az eszköz bevallottan inkább egy az okostelefonokhoz szánt második kijelző, mintsem önálló termék, mivel az e-könyvek csak Bluetoothon keresztül tölthetők fel rá, a Txtr alkalmazás segítségével, ami az Android és iOS mellett OS X és Windows rendszerekre is elérhető, sőt még külön Windows 8-as felületet is kapott.

Akár a zsebben is elfér

A Txtr olvasójával találkozva először annak kis mérte tűnik fel. Az öthüvelykes, 800x600 pixeles felbontású kijelző nem sokkal nagyobb mint amivel a manapság forgalomba kerülő okostelefonokat felszerelik, ami egyes vásárlóknál már önmagában megkérdőjelezheti az eszköz létjogosultságát cserébe viszont egy közepesen nagy zsebben is elfér, miután mindössze 140 milliméter hosszú, 105 széles és 4,8 milliméter vastag, bár az alsó élénél 14 milliméteresre hízik.

A kis készüléket kifejezetten kellemes kézbe fogni, a műanyag borítás masszív, illetve a szürke előlapi keret és a pasztell zöld hátlap színválasztása is határozottan ízléses, de akár kék árnyalatú hátoldallal is megvásárolható. A Txtr Beagle külsőre tehát letisztult, igazából egyszerűbb már szinte nem is lehetne: az előlap alján csupán három gombot találunk, a két szélsőt a lapozáshoz, a középső pedig a home vagy vissza funkciót látja el. A jobb oldali gomb mellett egy apró állapotjelző LED is helyet kapott, amely kéken világít, ha készülék kapcsolódik a telefonhoz, a ki- és bekapcsológomb pedig a hátoldalon található. Csatlakozót, netán SD-kártyás bővítőhelyet a hátlapot lehámozva sem találunk rajta.

A készülék hátulján, annak alsó élén egy hengerszerű kitüremkedés látható - itt éri el a 14 milliméteres maximális vastagságot -  amely a Txtr Beagle-t működtető két darab AAA ceruzaelemnek ad otthont. Bizony, az e-book olvasó elemmel működik, méghozzá mindjárt kettővel - a gondok ott kezdődnek, mikor azok behelyezéséhez megpróbáljuk eltávolítani a hátlapot, a kütyüt picit erősebben fogva ugyanis már hallható az olcsóbb készülékek tulajdonosai számára jól ismert recsegés. Szerencsére ezt a műveletet nem kell majd túl sűrűn ismételni, a gyártó szerint ugyanis az elemek (típustól függően) egy évig is kitartanak, 12-15 könyv elfogyasztása mellett. Annyi mindenesetre biztos, hogy kibírta a nagyjából egy hetes tesztidőszakot, bár az elemek állapotát semmiféle indikátor nem jelzi.

Teljesen a telefonra hagyatkozik

A Txtr Beagle készítői az egyszerűségre törekedtek, ezt pedig egyértelműen sikerült is nekik. A készülék gyakorlatilag három dologra képes: megjeleníteni a könyveket, navigálni a könyvek között, illetve Bluetooth-on fogadni azokat. Ezt a meglehetősen korlátozott funkcionalitást egészíti ki az e-könyvolvasóhoz társuló app. A párosítás egyáltalán nem bonyolult, a bekapcsológombot hosszan nyomva a Bluetooth bekapcsol, a LED kéken villogni kezd, kijelzőn pedig megjelenik a Várakozás a könyvekre felirat. Ezt követően a mobilos vagy PC-s szoftver Könyvtár menüpontjában rábökünk a kiválasztott könyv alatti háromszög alakú fülre, majd kiválasztjuk a Küldés a txtr beagle-re opciót. De ezen az appon belül érhető el a Txtr online könyvesboltja is, ahol számos kategóriában válogathatunk a könyvek között, illetve konkrét címekre is kereshetünk.

Csodát azonban ettől az alkalmazástól sem érdemes várni, a könyvek vásárlásán, átküldésén és törlésén kívül az egyetlen funkció, amit kínál, a betűméret megváltoztatása. Ebből kicsi, közepes, nagy és extra nagy áll rendelkezésünkre, ha azonban egy az olvasóra már átküldött e-bookban szeretnénk a betűk méretét megváltoztatni, azt újra el kell küldenünk rá, miután maga a készülék egyedül még renderelni sem képes, a könyveket bitképekké alakítva kapja meg a telefonról.

A következő meglepetés akkor éri a Txtr Beagle egyre gyanakvóbb tulajdonosát, mikor a hatodik könyvet szeretné a készülékre tölteni: a mobil app ekkor felszólít, hogy töröljünk egyet az olvasón lévő címek közül. Annak ellenére ugyanis, hogy az eszköz 4 gigabájt belső tárhellyel rendelkezik, egyszerre legfeljebb 5 könyvet tárolhatunk rajta, ami még akkor is kevés, ha figyelembe vesszük, hogy az e-bookokat a kütyü képként tárolja - a maradék hely legalább arra felhasználható lehetne, hogy az egyes könyvek egyszerre többféle betűméretben is menthetők legyenek.

A saját dokumentumokról le kell mondani

Ugyancsak nagy hátrány, hogy a választék kimerül a Txtr online könyvesboltjának tartalmában, ami bár aránylag sok címet kínál, mégis bosszantó, hogy saját dokumentumokat, például jegyzeteket nem nyithatunk meg az eszközön Ez eléggé leszűkíti a felhasználási területeket, innentől már a telefon második kijelzőjének sem igazán nevezhető a Txtr Beagle alapértelmezetten megtaláljuk viszont rajta Karinthy Frigyes Utazás a Koponyám körül című művét, Sherlock Holmes kalandjait, Jo Nesbo Police című munkáját, és az olvasó használati utasítását is.

A könyvek átjuttatása az eszközre azok hosszától függően 3-4 percet vesz igénybe, ami első hallásra jócskán túl van a 2014-ben elvárható tűréshatáron, annyira azonban mégsem zavaró, mivel az olvasás már az első oldal megérkezésével elkezdhető, miközben a többi rész töltődik. Ha viszont egy hosszabb mű utolsó fejezetét szeretnénk inkább eggyel nagyobb betűmérettel olvasni, akkor bátran tegyük be kedvenc nyugtató zeneszámunkat - lesz időnk meghallgatni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Aki azonban türelmes, ráadásul még be is éri a fenti online bolt kínálatával, annak a készülék kellemes olvasási élményt ad, a betűk kis méretre állítva is szépen jelennek meg, jól olvashatók az egyébként kicsinek hangzó 800x600-as felbontás mellett is. Az olvasó háttérvilágítással nem rendelkezik, így az ágy melletti olvasólámpától egyelőre nem érdemes megválni, és sajnos a színek invertálására sincs lehetőség, ami kényelmesebbé tenné az esti használatot. A matt felületű kijelző ugyanakkor erős napfényben is értelemszerűen kitűnően olvasható.

Sajnos árban sem bajnok

A kezelés egy kézben fogva is kényelmes, a kütyüt hosszabb ideig sem megerőltető tartani, miután az elemmel együtt is csak 142 grammot nyom (elem nélkül 116 gramm). A gombok elérése a kisebb kezűeknek sem nehéz feladat, legfeljebb a távolabb eső lapozógomb megnyomásához lehet szükségük minimális fogásváltásra. De még ez az apró kényelmetlenség is kiküszöbölhető lett volna, ha a fejlesztők kijelző tartalmát elforgathatóvá teszik, ha máshogy nem, legalább a Txtr app beállításaiból, ami nem is lenne nagyon nehéz feladat, hiszen az olvasó képfájlokat jelenít meg. A kerekded alsó perem ugyanis így kifejezetten kényelmes markolatot adna az eszköznek, és a gombok is gond nélkül elérhetők lennének akár egy kisgyermek számára is, hasonlóan az ugyancsak hengeres alsó éllel rendelkező Lenovo Yoga tabletekhez.

Ezek után az ember azt gondolná, hogy a szerény kis készülék legalább árban verhetetlen, különösen miután egy darabig a kategória legolcsóbbjaként tartották számon, ám sajnos ez is távol áll a valóságtól. Az eszközt a Telekomtól vásárolhatjuk meg, már korántsem 10 eurónak megfelelő összegért: az üzletekben 19920 forintot, webshopban pedig 10 százalékkal kevesebbet, 17928 forintot kell kicsengetni érte. Ennél már jóval olcsóbban is vásárolhatunk jóval komolyabb, akár zenelejátszásra is képes, microSD-kártyával bővíthető e-book olvasót, amelyre nem csak öt könyvet tehetünk fel egyszerre, sőt nem sokkal drágábban már egy Kindle-höz is hozzájuthatunk. A Txtr Beagle tehát ebben a formában kevesek számára lehet ideális választás, hacsak nem ragaszkodnak a ceruzaelemek impresszív üzemidejéhez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról