Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 19. 11:19

Saját fejlesztésű VR-headsetet mutatott be a Sony

Saját virtuális valóságot kínáló headsetet mutatott be a Sony a San Franciscó-i Game Developers Conference-en. Az egyelőre még csak prototípus formában létező, Project Morpheus kódnévre hallgató eszköz a PlayStation 4-hez csatlakozik majd, és már számos szoftverfejlesztőt maga mögött tudhat.

A virtuálisvalóság-headsetekről hallva eddig a legtöbbeknek a garázsból indult Oculus Rift juthatott eszébe, ez azonban hamarosan megváltozhat, miután immár egy jóval nagyobb játékos, a Sony is belépett a területre. A gyártó Project Morpheus kódnevű készüléke, ahogy az várható volt, a PlayStation 4 konzolokhoz csatlakozik majd.

A végleges modellről eltűnnek a kábelek

A Sony Worldwide Studios elnöke, Shuhei Yoshida az idei Game Developers Conference (GDC) játékfejlesztői konferencián mutatta be az eszköz prototípusát. A VR headsetben egy 1080p felbontású LCD kijelző található 90 fokos látómezővel. A készülék a PlayStation Camerával és a PlayStation Move kontrollerrel is kommunikál majd, előbbivel a felhasználó helyzetének meghatározásához, utóbbival pedig az irányításhoz.

A GDC-n bemutatott prototípus HDMI és USB segítségével kapcsolódik a játékkonzolhoz, de hogy a játékosok semmiképp se essenek hasra az ötméteres kábelekben, a Sony úgy tervezi, a végleges termék vezeték nélkül működik majd. A headset tervezésénél továbbá arra is ügyeltek, hogy annak szellőzése is megfelelő legyen, nehogy bepárásodjanak a kijelző előtt lévő lencsék. A készülék továbbá kialakításának köszönhetően nem a pofacsontra vagy az orra nehezedik, a súly a homlokon, illetve a fej tetején oszlik el.

Már megvan a szoftverpartnerek jó része

Richard Marks, a Sony Magic Lab kutatója szerint ahhoz, hogy a termék sikeres legyen a vállalatnak hat területen kell hoznia a várakozásokat, ezek pedig a látvány, a hang, a mozgáskövetés, az irányítás, az egyszerű használat, valamint a tartalom. A kielégítő látvány létrehozásában a cég nagy előnye az optikai megoldások terén szerzett jelentős tapasztalata, de a hangzás terén sem most tapogatózik először, Marks főként a 3D binaurális technológiát emelte ki, amelyen a cég jelenleg is dolgozik. A mozgás követésére és az irányításra pedig a már említett PlayStation Camera és a Move kontrollerek már gyakorlatilag kész megoldást jelentenek.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Hogy a használat a lehető legegyszerűbb legyen, az eszköz plug-and-play elven működik, a tartalomról pedig Marks szerint szoftverpartnerek "hosszú sora" gondoskodik majd, melyek között olyan nevek is megtalálhatók mint az Epic Games, a Crytek, az Autodesk, vagy a Unity. A felhasználási területek ráadásul nem merülnek ki a játékokban, a gyártó szerint azok csak egy részét képezik majd a headsetre megjelenő tartalmaknak: Marks példaként egy a NASA-val közösen folytatott projektet említett, amelynek keretében a szemüveg viselői a Marson is körbenézhetnek.

A Sony belépésével komoly lökést kaphat a VR headsetek területe, amelyet eddig gyakorlatilag egyedül az Oculus Rift képviselt - ami önmagában még nem jelentett túl nagy motivációt a fejlesztőknek, hogy jobban nyissanak a virtuális valóság felé. Persze közel sem a japán vállalat az egyetlen aki lát fantáziát a VR szemüvegekben: már a Valve is dolgozik saját megoldásán, sőt a Microsoft is kísérletezett hasonlóval, (noha ezekből konkrét prototípussal még nem találkozhattunk) a Sony lépése pedig a jövőben több gyártót is a területre csábíthat. A vállalat egyelőre nem közölte, hogy a Poject Morpheus mikortól lesz elérhető, annyit viszont elárult, hamarosan SDK-t ad ki a fejlesztők számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról